ΑρχικήinetΕπιστήμονες μετέτρεψαν υποθαλάσσια καλώδια σε δίκτυο σεισμογράφων

Επιστήμονες μετέτρεψαν υποθαλάσσια καλώδια σε δίκτυο σεισμογράφων

Η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά αυτό απαιτεί και τον ανάλογο εξοπλισμό, πόσο μάλλον στον ωκεανό. Μία νέα έρευνα από το Berkeley θα μπορούσε να μετατρέψει τα υπάρχοντα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών σε ένα δίκτυο σεισμογράφων, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια άποψη των τεκτονικών κινήσεων της Γης.

καλώδια

Οι σεισμολόγοι παίρνουν σχεδόν όλα τα δεδομένα τους από εργαλεία που βρίσκονται στην ξηρά, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις γνώσεις μας σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα περιορίζονται στο ένα τρίτο της επιφάνειας του πλανήτη. Δε γνωρίζουμε καν από πού προκύπτουν όλα τα σφάλματα, αφού δεν υπήρξε εξαντλητική μελέτη ή μακροχρόνια παρακολούθηση του ωκεανού.

Αυτά τα καλώδια μεταφέρουν δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις, μερικές φορές ως μέρος των internet’s backbones, και μερικές φορές ως μέρος ιδιωτικών δικτύων. Αλλά ένα πράγμα που έχουν όλοι κοινό είναι ότι χρησιμοποιούν το φως για να το κάνουν, αφού διασκορπίζεται και παραμορφώνεται αν το καλώδιο μετατοπίζεται ή αλλάζει προσανατολισμό.

Παρακολουθώντας προσεκτικά αυτό το φαινόμενο “backscatter” μπορεί να δει κανείς ακριβώς πού λυγίζει το καλώδιο και σε τι  βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούν να παρατηρήσουν ένα καλώδιο για να ανακαλύψουν την πηγή της σεισμικής δραστηριότητας με ένα εξαιρετικό επίπεδο ακρίβειας.

καλώδια

Η τεχνική ονομάζεται Distributed Acoustic Sensing και ουσιαστικά αντιμετωπίζει το καλώδιο σαν να ήταν μια σειρά χιλιάδων ατομικών αισθητήρων κίνησης. Το καλώδιο που δοκιμάστηκε από την ομάδα είναι η υποθαλάσσια υποδομή δεδομένων του Ινστιτούτου Έρευνας του Monterey Bay Aquarium, η οποία χωρίζεται σε περίπου δέκα χιλιάδες τμήματα που ανιχνεύουν την παραμικρή κίνηση της επιφάνειας στην οποία συνδέονται.

Μετά τη σύνδεση του καλωδίου του MBARI με το σύστημα DAS, η ομάδα συγκέντρωσε έναν τόνο επαληθεύσιμων πληροφοριών: κίνηση από ένα σεισμό 3,4 μοιρών στο εσωτερικό της χώρας, χάρτες γνωστών αλλά μη καταγεγραμμένων σφαλμάτων στον κόλπο και μοτίβα κίνησης νερού που υποδηλώνουν επίσης σεισμική δραστηριότητα.

Σε περίπτωση επιτυχίας, τα μεγαλύτερα ενεργά καλώδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ερευνητικά μέσα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να φωτιστούν τα τυφλά σημεία που έχουν οι σεισμολόγοι ως προς τη δραστηριότητα και τα χαρακτηριστικά του ωκεάνιου δαπέδου. Το έργο της ομάδας δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Science.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS