ΑρχικήinetGoogle Shopping: 41 εταιρείες κατηγορούν την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό

Google Shopping: 41 εταιρείες κατηγορούν την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό

Google ShoppingΗ Google έγινε για άλλη μια φορά θέμα συζήτησης, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι ανταγωνιστές στον τομέα του online shopping έστειλαν μια επιστολή στη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ευρώπης και κατηγόρησαν την εταιρεία για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή στάλθηκε στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, και ανέφερε ότι η Google δεν συμμορφώθηκε με το αίτημά της (της Vestager), το οποίο έλεγε ότι η εταιρεία πρέπει να σταματήσει να ευνοεί τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, το Google Shopping, έναντι των ανταγωνιστών.

Το 2017, η Vestager είχε ορίσει ένα πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Google, επειδή εκμεταλλευόταν τη δημοτικότητα της μηχανής αναζήτησής της για να προωθεί τις υπηρεσίες της.

Πέρυσι, η Google έλαβε κι άλλο πρόστιμο (1,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για κατάχρηση της κυριαρχίας στην online διαφήμιση.

Η τωρινή καταγγελία έγινε από 41 αντιπάλους του Google Shopping. Στο μεταξύ, η Vestager και η ομάδα της διερευνούσαν ήδη το ενδεχόμενο της ευνοϊκής προώθησης μιας άλλης υπηρεσίας της Google, Google for Jobs, και διαπίστωσαν ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε τον αθέμιτο ανταγωνισμό και σε αυτή την περίπτωση.

Η καταγγελία προήλθε από διάφορες shopping υπηρεσίες της Ευρώπης (από Ισπανία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.).

Οι ιδρυτές της βρετανικής υπηρεσίας Foundem, Adam και Shivaun Raff, ήταν οι βασικοί κατήγοροι της Google για το Google Shopping.

Οι εταιρείες, που υπέγραψαν την επιστολή, ισχυρίζονται ότι «απειλούνται από την Google, καθώς η εταιρεία δεν συμμορφώνεται με το νόμο».

Η Google υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Ωστόσο, οι 41 εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι πρακτικές της Google θα οδηγήσουν τις υπόλοιπες shopping υπηρεσίες εκτός αγοράς.

“Η Google συνεχίζει να αξιολογεί και να εμφανίζει την shopping υπηρεσία της ευνοϊκότερα από τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες στις σελίδες αναζήτησής της, άρα η κατάχρηση δεν έχει σταματήσει ποτέ”, ανέφεραν οι εταιρείες.

Οι εταιρείες είπαν, ακόμα, ότι οι υποτιθέμενες προσπάθειες της Google να παρουσιάσει τις πρακτικές της ως σύμφωνες με τις απαιτήσεις της επιτροπής ανταγωνισμού καθιστούν τα πράγματα χειρότερα για τους ανταγωνιστές της.

Η Google δήλωσε ότι οι 41 εταιρείες που έστειλαν την επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπροσωπεύουν μόνο το 6,8% του συνολικού αριθμού των online shopping υπηρεσιών. Είπε, επίσης, ότι οι αλλαγές που έχει κάνει η εταιρεία έχουν βοηθήσει πολλές υπηρεσίες και δεν ευνοούν μόνο το Google Shopping.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS