ΑρχικήsecurityTrump: Κριτικάρει την Apple επειδή δεν δίνει πρόσβαση στα τηλέφωνα του σκοπευτή...

Trump: Κριτικάρει την Apple επειδή δεν δίνει πρόσβαση στα τηλέφωνα του σκοπευτή της Pensacola

TrumpΟ πρόεδρος Donald Trump επικρίνει την Apple λόγω του ότι η εταιρεία αρνείται να ξεκλειδώσει τα τηλέφωνα εγκληματιών παρά το ότι το έχει ζητήσει η κυβέρνηση.

Το ζήτημα αυτό προέκυψε στα πλαίσια μιας έρευνας για τον πυροβολισμό και τον θάνατο τριών Αμερικανών από έναν αξιωματικό της Σαουδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Pensacola της Φλόριντα. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε το περιστατικό “τρομοκρατική ενέργεια”.

Οι αρχές έχουν έρθει ξανά σε αντιπαράθεση με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και το Facebook, σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτική ζωή των χρηστών τους και γι΄αυτό το λόγο χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογράφηση. Από την άλλη μεριά, η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι εγκληματίες αξιοποιούν συχνά την τεχνολογία για τις «βρώμικες» δουλειές τους και για να αποφύγουν τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό το λόγο ζητά από τις εταιρείες να επιτρέπουν την πρόσβαση σε λογαριασμούς και δεδομένα τους. Ειδικά όταν πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα.

Ο Trump μίλησε με σκληρά λόγια για την Apple

“Βοηθάμε συνέχεια την Apple εμπορικά και σε πολλά άλλα θέματα, και όμως αρνείται να ξεκλειδώσει τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών και άλλα εγκληματικά στοιχεία”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter. “Θα πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα μας, ΤΩΡΑ!”, είπε ακόμα.

Η Apple, από τη μεριά της, είπε πως δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα ενός iPhone που είναι κρυπτογραφημένα με κωδικό πρόσβασης. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει ένα «backdoor». Αυτό που μπορεί να κάνει η εταιρεία (και το κάνει ήδη) είναι να παραδώσει στην αστυνομία δεδομένα που αποθηκεύονται σε cloud servers, οι οποίοι συνήθως περιλαμβάνουν αντίγραφα ασφαλείας των iPhone, iMessages κλπ.

Η Apple δεν σχολίασε το tweet του Trump, αλλά δήλωσε ότι δεν δέχεται το ότι η εταιρεία δεν παρέχει σημαντική βοήθεια όταν μπορεί.

Τη Δευτέρα, ζητήθηκε από την Apple να βοηθήσει το FBI να ξεκλειδώσει δύο iPhones που εμπλέκονται στην υπόθεση Pensacola.

Η Apple είπε ότι από το Δεκέμβριο (από τη στιγμή που έγινε το περιστατικό), έχει ανταποκριθεί σε επτά αιτήματα των ομοσπονδιακών ανακριτών.

Η εταιρεία δήλωσε ότι παρέδωσε δεδομένα “πολλών gigabytes” στους ερευνητές (αντίγραφα ασφαλείας iCloud, πληροφορίες λογαριασμών και άλλα δεδομένα). Η Apple είπε ότι το FBI δεν είχε ζητήσει βοήθεια για την απόκτηση πρόσβασης σε τηλέφωνα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Το πρώτο αίτημα έγινε τότε και το δεύτερο στις 8 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζει ότι η Apple πρέπει να επιτρέπει την απόκτηση πρόσβασης σε τηλέφωνα εγκληματιών.

Από την άλλη μεριά, η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ χαρακτήρισε το αίτημα του Trump «επικίνδυνο και αντισυνταγματικό» και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει την ασφάλεια εκατομμυρίων iPhone.

“Δεν υπάρχει τρόπος η Apple ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να παρέχει στο FBI πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες χωρίς να την παρέχει και σε ξένες κυβερνήσεις, κάτι που θα αποδυναμώσει τις άμυνές μας ενάντια σε εγκληματίες και hackers”, ανέφερε ο οργανισμός.

Η Wall Street Journal δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούσε ο σκοπευτής της Pensacola ήταν παλαιότερα μοντέλα iPhone 5 και iPhone 7. Πολλές άλλες εταιρείες θα ήταν πρόθυμες να τις παραβιάσουν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS