ΑρχικήsecurityΠέντε τάσεις των δικτύων VPN που έρχονται το 2020

Πέντε τάσεις των δικτύων VPN που έρχονται το 2020

Η βιομηχανία των VPN συνεχίζει να μεγαλώνει και φέτος αναμένεται να φτάσει σε νέα ύψη με όλο και περισσότερους χρήστες να αγκαλιάζουν το λογισμικό που τους κρατά ασφαλείς στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα ρόδινα όμως, καθώς θα υπάρξουν και μερικές προκλήσεις. Αυτό, ωστόσο, συμβαίνει με όλες τις αγορές και αυτή του VPN δεν αποτελεί εξαίρεση.

five-vpn-trends-for-2020

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις 5 τάσεις που αναμένουμε πως θα διαμορφώσουν την αγορά των VPN το 2020.

  1. Τα δίκτυα VPN γίνονται ακόμα πιο δημοφιλή

Παρόλο που το 2019 ήταν μια χρονιά που έσπασε τα ρεκόρ για ολόκληρη τη βιομηχανία VPN, τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών VPN σε χρήστες αλλά και επιχειρήσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν σημαντικές παραβιάσεις ασφάλειας και απορρήτου, “βοήθησαν” τη βιομηχανία των VPN στο παρελθόν και πιστεύουμε πως αυτές οι ειδήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην επικαιρότητα . Οι σημερινοί χρήστες είναι πιο “διαβασμένοι” και θέλουν να διατηρούν την ιδιωτικότητα τους.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι ακόμη και η μη τεχνολογική κοινότητα θα αρχίσει να υιοθετεί τα VPN το 2020, με τις ερευνητικές εταιρείες να προβλέπουν ότι η αγορά τους θα ανέλθει φέτος στα 27,1 δισ. δολάρια, από 20,6 δισ. δολάρια που ήταν το 2018 και 20,6 δισ. δολάρια το 2019.

  1. Ένα νέο πρωτόκολλο κάνει την εμφάνιση του

Το OpenVPN θα παραμείνει πιθανότατα το πρότυπο βιομηχανικού πρωτοκόλλου το 2020, εκτός από το Hotspot Shield που έχει την δική του ιδιόκτητη τεχνολογία. Ωστόσο, θα υπάρξει σοβαρός ανταγωνισμός με τη μορφή του νέου πρωτοκόλλου Wireguard VPN, το οποίο πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στην αγορά αργότερα μέσα στο 2020.

Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Wireguard είναι πολύ πιο απλό από το OpenVPN, έχοντας περίπου 4.000 γραμμές κώδικα σε αντίθεση με τις 500.000 γραμμές του OpenVPN. Αυτό το καθιστά πιο ελαφρύ και ασφαλέστερο, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να ελεγχθεί.

Επιπλέον, το νέο πρωτόκολλο υπόσχεται μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης και ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια – αν και δεν έχουμε δει ακόμα κάποιο περιστατικό παραβίασης του OpenVPN σε μεγάλη κλίμακα.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως το NordVPN ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους παρόχους VPN που ανακοίνωσε σχέδια για υποστήριξη του Wireguard, με άλλες εταιρείες να ακολουθούν σύντομα.

  1. Εδραίωση στην αγορά

Το προηγούμενο έτος, είδαμε την Kape Technologies να αποκτά ιδιωτική πρόσβαση στο διαδίκτυο, εδραιώνοντας την δυναμική της παρουσία που περιλαμβάνει ήδη το CyberGhost VPN και το ZenMate VPN μαζί με διάφορα άλλα εργαλεία ασφάλειας στο διαδίκτυο. Επιπλέον, τα IPVanish, StrongVPN και Overplay ολοκληρώθηκαν από την J2 Global, η οποία κατέχει πολλά από τα δημοφιλή εργαλεία του διαδικτύου.

  1. Νέοι παίκτες έρχονται στο προσκήνιο

Εκτός από τους μεγάλους παρόχους VPN που εκμεταλλεύονται μικρότερους ανταγωνιστές, μπορεί να δούμε νέες εταιρείες να λανσάρουν προϊόντα VPN – βοηθώντας περαιτέρω την προώθηση της αγοράς.

Το ProtonVPN μπορεί να είναι μια σταθερή επιλογή σήμερα, αλλά ξεκίνησε ως κρυπτογραφημένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ProtonMail. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε δει νέες λύσεις να χτυπούν την πόρτα της αγοράς από εταιρείες όπως η Mozilla (Firefox web browser), η Ookla (προγραμματιστής του δημοφιλούς site ελέγχου ταχύτητας) και ακόμη και το PornHub.

Αυτές οι νέες προτάσεις μπορεί να μην προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες, αλλά το κοινό τους είναι τεράστιο και η αγορά έχει μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη.

  1. Περισσότερες παραβιάσεις στην ασφάλεια

Με τον αυξανόμενο αριθμό των υπηρεσιών VPN ο κίνδυνος παραβιάσεων της ασφάλειας μεγαλώνει. Με απλά λόγια, όσο αυξάνονται οι υπηρεσίες VPN, τόσα περισσότερα “παιχνίδια” βρίσκουν στην διάθεση τους οι χακερς.

Πέρυσι, η NordVPN είχε μια μικρή παραβίαση σε έναν από τους διακομιστές της στη Φινλανδία και αντέδρασε αμέσως για να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλειά της – δεδομένου ότι είναι ήδη μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές εκεί έξω.

Στο παρελθόν είδαμε και πολλές κακόβουλες υπηρεσίες VPN όπως αυτή που θεωρητικά αφορούσε το Facebook, καθώς και μερικές άλλες ελεύθερες “λύσεις” VPN που έκαναν ελάχιστα για να κρατούν τους χρήστες ασφαλείς ενώ ταυτόχρονα συνέλεγαν τις προσωπικές τους πληροφορίες στο παρασκήνιο.

Φέτος, αναμένουμε νέες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαρροών ασφαλείας. Η καλύτερη επιλογή για να παραμείνετε ασφαλείς είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο VPN που έχει δοκιμαστεί για αρκετό καιρό και έχει αποδείξει την σταθερότητα του.

Συμπεράσματα

Κάθε καινούργιο έτος φέρνει νέες προκλήσεις για όλους και ο τομέας των VPN δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως συμβαίνει συνήθως, υπάρχουν καλά και κακά σενάρια μπροστά μας. Για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο – προτιμήστε να εγγραφείτε σε μία από τις υπηρεσίες που έχουν διατεθεί και δοκιμαστεί στην αγορά εδώ και καιρό.

Αφήστε τις υπηρεσίες VPN να κάνουν τα μαγικά τους στο παρασκήνιο, καθώς περιηγείστε με ασφάλεια στον ιστό, κατεβάζετε αρχεία μέσω του BitTorrent, προβάλλετε ταινίες κ.ο.κ., γνωρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να σας εντοπίσει. Και αυτή ακριβώς είναι η σημαντικότερη υπηρεσία ενός VPN, να προστατέψει εσάς και την ιδιωτικότητα σας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS