ΑρχικήsecurityKaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!

Kaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας “Kaspersky” δημοσίευσε την έκθεση “Industrial Control System Threat Landscape” για το H2 του 2020, η οποία βασίζεται σε στατιστικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το antivirus Kaspersky Security Network (KSN). Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από τους ειδικούς, ελήφθησαν από υπολογιστές βιομηχανικού συστήματος ελέγχου (ICS), που χρησιμοποιούν προϊόντα ασφαλείας της Kaspersky. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση, το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020.

Διαβάστε επίσης: Microsoft: Οι χρήστες εξακολουθούν να μην ενημερώνουν τα Windows 10

Kaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!
Kaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!

Τα συστήματα Windows που περιλαμβάνονται στις αναλύσεις, εκτελούν μία από τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Συστήματα εποπτικού ελέγχου και συλλογής δεδομένων (SCADA)
  • Servers αποθήκευσης δεδομένων
  • Data gateways (OPC)
  • Σταθερά workstations μηχανικών και χειριστών
  • Mobile workstations μηχανικών και χειριστών
  • Διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI)
  • Υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση βιομηχανικών δικτύων
  • Υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη software για βιομηχανικά συστήματα αυτοματισμού

Το ποσοστό των υπολογιστών ICS που επλήγησαν από κυβερνοεπίθεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται στο 33,4%, (+ 0,85% από το πρώτο εξάμηνο του 2020). Το H2 2020, το ποσοστό των υπολογιστών ICS που «χτυπήθηκαν» από χάκερς αυξήθηκε, σε σύγκριση με το H1, στο 62% των χωρών. Το ίδιο ποσοστό ήταν 7% το 2019 και το H1 του 2020, σε σύγκριση με το H2 του 2019.

Δείτε ακόμη: FBI/CISA: Προσοχή! APT χάκερς στοχεύουν Fortinet FortiOS servers

Η χώρα στην οποία παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των επιθέσεων ήταν η Σαουδική Αραβία (+ 8,2%).

Kaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!
Kaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!

Τα πρώτα δεδομένα που προέκυψαν από την έκθεση, δείχνουν πτώση των ransomware επιθέσεων σε υπολογιστές ICS, παρά το γεγονός ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις αυξήθηκαν σε ανεπτυγμένες χώρες.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι υπολογιστές ICS που έχουν «μολυνθεί» με ransomware μειώθηκαν από 0,63% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 0,49% το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αντίθετα, σε ορισμένα κράτη οι εμπειρογνώμονες παρατήρησαν αύξηση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά (+ 0,25%), της Αυστραλίας (+ 0,23%) και της Δυτικής Ευρώπης (+ 0,13%).

Πρόταση: Κυβερνοεπίθεση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας hermesairports.com από τον RootAyyildiz!

hack
Kaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!

Η έκθεση της Kaspersky επισημαίνει τα ακόλουθα: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι περίεργες δυναμικές θα μπορούσαν να δείξουν την απόκριση των κακόβουλων παραγόντων στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Σε εκείνες τις χώρες όπου η «πιστοληπτική ικανότητα» των οργανισμών μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ο αριθμός των επιθέσεων σε βιομηχανικές επιχειρήσεις μειώθηκε (όπως και το ποσοστό των υπολογιστών ICS που υπέστησαν επίθεση). Ταυτόχρονα, σε χώρες όπου οι βιομηχανικοί οργανισμοί ήταν γενικά πιο σταθεροί οικονομικά και ήταν ακόμη σε θέση να πληρώσουν λύτρα, η δραστηριότητα των επιτιθέμενων αυξήθηκε (όπως και το ποσοστό των υπολογιστών ICS που υπέστησαν επίθεση). Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε ίσως οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε μια αλλαγή στην εστίαση ορισμένων ομάδων κατά την επιλογή θυμάτων, προς οργανισμούς που βρίσκονται σε πιο σταθερές οικονομικά χώρες.»

Το 2020, οι λύσεις της Kaspersky μπλόκαραν τις προσπάθειες μόλυνσης από ransomware στο 0,77% των συσκευών ICS, ενώ το ποσοστό των υπολογιστών ICS που στοχεύτηκαν με κυβερνοεπιθέσεις ήταν μεγαλύτερο στην Ασία σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2020 συνολικά, το ποσοστό των υπολογιστών ICS στους οποίους οι λύσεις της Kaspersky μπλόκαρε κακόβουλα “αντικείμενα”, ανέρχεται στο 38,6% (-7,8% από το 2019). Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το 2020, οι ειδικοί δεν παρατήρησαν εποχιακές διακυμάνσεις στις κυβερνοεπιθέσεις.

 hack
Kaspersky: Το 33,4% των υπολογιστών ICS υπέστη hack το H2 του 2020!

Ποιες ήταν οι πιο “ασφαλείς” χώρες το H2 του 2020 σύμφωνα με την Kaspersky;

Το Ισραήλ κατέλαβε την πρώτη θέση στο H2 του 2020 με χαμηλό ρεκόρ 4,3%, ακολουθούμενο από τη Δανία (7,2%) και την Ιρλανδία (8,6%).

Το Διαδίκτυο, τα αφαιρούμενα μέσα και το email εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους φορείς επίθεσης για συστήματα υπολογιστών στη βιομηχανική υποδομή οργανισμών.
Τέλος, η Kaspersky αναφέρει στην έκθεσή της ότι απέκλεισε πάνω από 19.400 παραλλαγές malware, από 5.365 διαφορετικές οικογένειες, σε βιομηχανικά συστήματα αυτοματισμού.

Πηγή πληροφοριών: securityaffairs.co

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS