ΑρχικήsecurityΗ ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020!

Η ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020!

Η ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020. Αυτές οι εφαρμογές όχι μόνο «εισβάλλουν» στο απόρρητο των χρηστών, αλλά και οι προμηθευτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση των ευπαθειών που εντοπίζονται στις δημιουργίες τους.

Αυτή την εβδομάδα, ο Lukas Stefanko, ερευνητής της ESET, δημοσίευσε δεδομένα τηλεμετρίας που εστιάζουν στην ανίχνευση Android stalkerware, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση αυτών των αμφίβολων εφαρμογών άρχισε να αυξάνεται το 2019 – με πέντε φορές αύξηση σε σύγκριση με το 2018 – και αυτή η τάση συνεχίστηκε το 2020, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη δημοτικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Stalkerware: Ρωσία, Βραζιλία και ΗΠΑ επηρεάστηκαν περισσότερο το 2020

Android stalkerware και spyware 2020
Η ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020!

Τα ευρήματα της ESET επιβεβαιώνονται από προηγούμενες έρευνες της Kaspersky, οι οποίες διαπίστωσαν ότι οι «μολύνσεις» από stalkerware αυξήθηκαν κατά 40% το 2019.

Το Stalkerware είναι ένας όρος που έχει επινοηθεί για να περιγράψει τους πιο παρεμβατικούς τύπους spyware που χρησιμοποιούνται (επί πληρωμή), περισσότερο από άτομα κοντά στο σπίτι παρά από άγνωστους κακόβουλους παράγοντες.

Αυτοί οι τύποι software μπορούν να εγκατασταθούν κρυφά σε έναν υπολογιστή ή ένα κινητό και να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες ενός χρήστη, σε μια βαθιά παραβίαση του απορρήτου, συλλέγοντας διάφορα δεδομένα, όπως η θέση GPS τους (όπου υπάρχει), αρχεία καταγραφής κλήσεων, λίστες επαφών, SMS, social media, ιστορικό browser και άλλα.


Android stalkerware και spyware 2020
Η ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020!

Δείτε ακόμη: Παραλλαγές Android spyware κλέβουν στοιχεία από χρήστες του Whatsapp

Στη συνέχεια, τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτές τις εφαρμογές αποστέλλονται σε έναν χειριστή.

Στην περίπτωση του mobile stalkerware, ο χειριστής πρέπει συχνά να έχει φυσική πρόσβαση για να «φορτώσει» το malware κι έτσι οι χρήστες τείνουν να είναι στενοί συγγενείς, σύζυγοι ή γονείς. Mobile stalkerware μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις για την παρακολούθηση των εργαζομένων.

Ενώ πολλές από αυτές τις εφαρμογές διατίθενται στην αγορά ως τρόπος παρακολούθησης των παιδιών προς όφελος της ασφάλειας, η παρεμβατική τους φύση θεωρείται γενικά ότι τα καθιστά «ανήθικα». Το ότι κάτι διατίθεται στο εμπόριο ως «δίχτυ ασφαλείας» για ανηλίκους, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ενός συζύγου – επομένως, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα μπορεί να καταπατηθεί.

Σύμφωνα με τον Stefanko, μια πρόσφατη ανάλυση του stalkerware που διατίθεται για την πλατφόρμα Google Android mobile, αποκάλυψε ότι πολλοί προμηθευτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι οι εγγενείς – και εκτεταμένες – ευπάθειες ασφαλείας που περιέχονται στις εφαρμογές τους, θέτουν σε κίνδυνο χρήστες και πελάτες τους.

Android stalkerware και spyware 2020
Η ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020!

Πρόταση: Χάκερς «μολύνουν» gamers και εγκαθιστούν spyware στις συσκευές τους!

Ένας έλεγχος 58 εφαρμογών Android stalkerware, που παρέχονται από 86 προμηθευτές, αποκάλυψε συνολικά 158 ζητήματα ασφαλείας. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονταν τα ακόλουθα: μη ασφαλής μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, ελαττώματα έγχυσης εντολών, διαρροές δεδομένων, πληροφορίες που παρέμειναν στους servers μετά τη διαγραφή λογαριασμών, καθώς και έκθεση πηγαίου κώδικα και credentials διαχειριστή.

Όχι μόνο τα δεδομένα του θύματος «κακομεταχειρίστηκαν» σε πολλές περιπτώσεις, αλλά τα σφάλματα επηρέασαν επίσης την ασφάλεια των ίδιων των πωλητών και των πελατών τους. Οι ευπάθειες έχουν αναφερθεί στους προμηθευτές, αλλά μόνο 6 προγραμματιστές έχουν επιδιορθώσει το software τους, 7 έχουν υποσχεθεί να διορθώσουν τις πληροφορίες που πρέπει να διατηρηθούν και 44 δεν απάντησαν καθόλου στα ευρήματα της ESET.

Τέλος, ο Stefanko τόνισε τα ακόλουθα: «Η έρευνα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε πιθανούς μελλοντικούς πελάτες stalkerware, ώστε να επανεξετάσουν τη χρήση του software εναντίον των συζύγων και των αγαπημένων τους, καθώς όχι μόνο είναι ανήθικο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αποκάλυψη των προσωπικών κι ευαίσθητων πληροφοριών τους και να τους εκθέσει σε κυβερνοεπιθέσεις και απάτες.»

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS