ΑρχικήinetΔιακοπές λειτουργίας διαδικτύου: στοίχισαν 8 δισεκατομμύρια πέρυσι

Διακοπές λειτουργίας διαδικτύου: στοίχισαν 8 δισεκατομμύρια πέρυσι

διαδικτύου

Όπως έχει ανακαλύψει μία νέα έρευνα, μέσα στο 2019 πραγματοποιήθηκαν περίπου 18.000 διακοπές διαδικτύου, για κυβερνητικούς λόγους, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες υπολογίζεται ότι έχουν στοιχίσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ινδία, το Τσαντ και η Μιανμάρ επηρεάστηκαν περισσότερο από τις διακοπές όσον αφορά τον χρόνο διακοπής, ενώ το Ιράκ ήταν εκείνο που ζημιώθηκε περισσότερο οικονομικά, χάνοντας περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από 263 ώρες διακοπής διαδικτύου και κοινωνικών μέσων.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Top10VPN, εξέτασε τις διακοπές διαδικτύου σε 122 χώρες και βασίστηκε στο Netblocks και την ομάδα υποστήριξης The Internet Society.

“Από οικονομικής απόψεως, οι διακοπές δεν επηρεάζουν μόνο την παγκόσμια, αλλά και την τοπική οικονομία, ειδικά στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη. Μπορεί επίσης να υπάρξουν διαρκείς ζημιές με την απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών και την παραπαίουσα ανάπτυξη, οι οποίες καθιστούν τις εκτιμήσεις μας συντηρητικές” δήλωσαν οι ερευνητές του Top10VPN, Samuel Woodhams και Simon Migliano.

“Από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακοπές αυτές επηρεάζουν σαφώς την ελευθερία έκφρασης των πολιτών και το δικαίωμα στην πληροφόρηση και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε αύξηση της βίας”.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παρατηρηθεί μία κατακόρυφη αύξηση των διακοπών διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Παλιότερα οι διακοπές ήταν σπάνιες και οφείλονταν κυρίως σε βλάβες. Τώρα όμως, συνήθως είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών ενεργειών, οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν τις διάφορες διαμαρτυρίες.

Τέτοιες τακτικές δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα. Η Ινδία για παράδειγμα, διέκοψε την παροχή Internet για τους πολίτες μερικώς ή εντελώς, περισσότερες από 100 φορές το 2019.

Μια διακοπή στο Κασμίρ της Ινδίας, η οποία διαρκεί εδώ και 158 ημέρες, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε ένα δημοκρατικό κράτος, σύμφωνα με την Access Now, μια ομάδα υπεράσπισης που παρακολουθεί την ελευθερία του διαδικτύου. Μόνο οι αυταρχικές κυβερνήσεις της Κίνας και της χούντας της Μιανμάρ έχουν διακόψει την πρόσβαση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο David Kaye, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, περιέγραψε τη συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας ως “πολιορκία επικοινωνιών” και “συλλογική τιμωρία χωρίς καν τον ισχυρισμό για υποκείμενο αδίκημα”.

Η κινεζική λογοκρισία είναι γενικά αρκετά εξελιγμένη, ώστε οι αρχές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο τρόπο για να ελέγξουν τους πολίτες, αφού μπορούν να το επιτύχουν φιλτράροντας απλά αυτά που μπορούν να βλέπουν και να συζητούν online.

Πράγματι, η επιτυχία της κινεζικής διαδικτυακής λογοκρισίας έχει εμπνεύσει πιθανώς και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις, οι διακοπές στο διαδίκτυο ενδέχεται να παραβιάζουν δικαιώματα που εγγυάται η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 και άλλες διεθνείς συνθήκες. Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν επίσης την ευθύνη των κρατών μελών να προστατεύσουν την πρόσβαση των ανθρώπων στο διαδίκτυο και την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο.

Στην έκθεση της Top10VPN, οι Woodhams και Migliano προειδοποίησαν ότι “παρά τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες, δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η διακοπή του διαδικτύου θα σταματήσει το 2020.”

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS