ΑρχικήbusinessΗ επίθεση της Κίνας κατά της Apple για μια απαγορευμένη εφαρμογή

Η επίθεση της Κίνας κατά της Apple για μια απαγορευμένη εφαρμογή

Η  Apple αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως σε μία εφαρμογή που ονομάζεται HKmaps, η οποία χρησιμοποιείται από διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το κλείσιμο δρόμων και την αστυνομική παρουσία. Φυσικά αυτό προκαλεί την οργή της κινεζικής κυβέρνησης.

Ένα άρθρο στην κινεζική εφημερίδα China Daily προσβάλλει τον κατασκευαστή του iPhone για την αναίρεση μιας προηγούμενης απόφασης να μην επιτρέψει την εμφάνιση της εφαρμογής στο iOS App Store – υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή “επιτρέπει στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ να προχωρήσουν σε βίαιες πράξεις” (μέσω του The Guardian).

Apple

Το HKmaps app χρησιμοποιεί emoji για να δείξει την αστυνομία και τις διαμαρτυρίες γύρω από το Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρουν οι χρήστες.

Η πρώην Βρετανική αποικία είναι μια ειδική διοικητική περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που μπόρεσε να διατηρήσει ορισμένες οικονομικές και πολιτικές ελευθερίες από την επανένωση με την Κίνα. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος ξέσπασαν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να εγκρίνει νομοθεσία που θα επέτρεπε την έκδοση εγκληματία στην ηπειρωτική Κίνα και  αυτό θα γινόταν μέσω της αστυνόμευσης γύρω από τις τρέχουσες διαμαρτυρίες που γίνονται ορατές στη HKmap εφαρμογή.

Ο προγραμματιστής της εφαρμογής αρνείται ότι ο χάρτης επιτρέπει την παράνομη δραστηριότητα, λέγοντας ότι η λειτουργία του είναι “μόνο για λόγους πληροφόρησης” – για να επιτρέπεται στους κατοίκους να μετακινούνται ελεύθερα γύρω από την πόλη, έχοντας τη δυνατότητα αποφυγής των σημείων ενεργής διαμαρτυρίας. Ωστόσο η κινεζική κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «τοξικό».

“Η επιχείρηση είναι επιχείρηση και η πολιτική είναι η πολιτική. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει την Apple στην παρατεταμένη αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά ο κόσμος έχει λόγο να υποθέσει ότι η Apple εμπλέκει τις επιχειρήσεις με την πολιτική, ακόμα και με παράνομες πράξεις. Η Apple πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες της ακατανόητης και απερίσκεπτης απόφασης της “, προειδοποιεί ο συντάκτης της εφημερίδας της Κίνας.

«Η παροχή ενός τρόπου διαφυγής σε «τοξικές εφαρμογές» πλήττει τα συναισθήματα του κινεζικού λαού, στρεβλώντας τα γεγονότα του Χονγκ Κονγκ», συνεχίζει. “Η Apple και άλλες εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν το λάθος τους. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι μόνο η ευημερία της Κίνας θα τους φέρει μια ευρύτερη και πιο βιώσιμη αγορά. ”

Το άρθρο αναφέρει περαιτέρω για την Apple ότι σκοπεύει να επαναφέρει ένα τραγούδι για την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ, που προηγουμένως είχε καταργήσει από το music store.

Apple

Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία δεχόταν παράπονα από σχολιαστές της Δύσης οι οποίοι συσπειρώθηκαν για να εκφράσουν την αδιαφορία για την απόφαση, και να μην επιτρέψουν την έκδοση της εφαρμογής Hkmaps, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αναθεώρηση. Ο προγραμματιστής της εφαρμογής δήλωσε ότι οι αναθεωρητές του Apple App Store απέρριψαν το επιχείρημα ότι “η εφαρμογή επέτρεψε στους χρήστες να παραβιάζουν την επιβολή του νόμου”.

Ωστόσο, όπως τόνισαν πολλοί από τότε, η εφαρμογή Waze που ανήκει στην Google περιγράφει κυριολεκτικά πως να “αποφύγετε την αστυνομία”.

Οι ευρύτερες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δημιουργούν επίσης μεγαλύτερη αστάθεια, προκαλώντας σημαντικούς πονοκεφάλους για την Huawei – με τη διοίκηση του Trump να πιέζει τους συμμάχους να παγώσουν τα δίκτυα 5G και να πείσουν τις αμερικανικές εταιρείες να μην παρέχουν υπηρεσίες σε κινεζικές επιχειρήσεις οδηγώντας σε ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο τα smartphones της Huawei μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Android OS της Google.

Η μετάβαση σίγουρα γίνεται όλο και πιο σκληρή για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας που εργάζονται από την Ανατολή προς τη Δύση.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS