ΑρχικήinvestigationsΕΥΠ - ΕΛ.ΑΣ: Αλήθειες ή Υπερβολές τα περί παρακολούθησης μηνυμάτων;

ΕΥΠ – ΕΛ.ΑΣ: Αλήθειες ή Υπερβολές τα περί παρακολούθησης μηνυμάτων;

Μετά από πρωτοβουλία του Vasili Koufa, αναγνώστη του SecNews, λάβαμε επίσημη απάντηση από το Viber αναφορικά με τις φήμες που υποστηρίζουν ότι πλέον οι συνομιλίες στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων θα παρακολουθούνται από τις Ελληνικές Αρχές (ΕΥΠ – ΕΛ.ΑΣ).

Ανησυχίες μεταξύ των Ελλήνων χρηστών έχει δημιουργήσει η είδηση αναφορικά με την παρακολούθηση κορυφαίων εφαρμογών επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων συναντάμε το Viber και το WhatsApp, από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ.

ΕΥΠ

Όσοι από εσάς δεν γνωρίζετε την συγκεκριμένη είδηση, σας γνωστοποιούμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός πανάκριβου συστήματος παρακολούθησης, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η προμήθεια αυτών των συστημάτων, που έχει κριθεί απολύτου προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.

Η θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες μέσα από έναν χείμαρρο σχολίων στα social media φαίνεται να έχει θορυβήσει τον κολοσσό της online επικοινωνίας ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στις φήμες και να αποκαταστήσει το όνομα του messaging app.

Σήμερα, το Viber έδωσε επίσημη απάντηση σχετικά με τον τρόπο που επεξεργάζεται και διαχειρίζεται τα δεδομένα χρηστών της.

Στο screenshot βλέπετε την απάντηση της εταιρείας προς αναγνώστη του SecNews.

ΕΛ.ΑΣ

«Με την 6.0 έκδοση, το Viber διαθέτει end-to-end encryption προσφέροντας ασφαλή επικοινωνία μέσω ηχητικών μηνυμάτων, συνομιλιών μέσω βίντεο, γραπτών μηνυμάτων, βίντεο και εικόνων.

Αυτό σημαίνει ότι τα προσωπικά σας δεδομένα κρυπτογραφούνται από την στιγμή που στέλνονται από την συσκευή σας μέχρι να φτάσουν στην συσκευή του παραλήπτη. Κρυπτογράφηση είναι ουσιαστικά η μετατροπή του μηνύματος σας σε κώδικα, το κλειδί του οποίου μόνο εσείς και οι παραλήπτες του μηνύματός σας θα διαθέτουν. Κανένας άλλος, ούτε καν το Viber δεν διαθέτει το secret key

ΕΛ.ΑΣ

Τι είναι το end-to-end encryption;

Τα messaging apps που χρησιμοποιούν End-to-end Encryption θεωρούνται οι πιο απροσπέλαστες εφαρμογές που πολύ δύσκολα μπορεί να παραβιάσει ένας hacker. Τι σημαίνει αυτό; Τα δεδομένα αποθηκεύονται στα endpoints (δηλ. από χρήστες και όχι από διακομιστές) και οι εταιρείες δεν διατηρούν τα δεδομένα ούτε μπορούν να τα αποκρυπτογραφήσουν με master key.

ΕΥΠ- ΕΛ.ΑΣ. τι προσπαθούν να καταφέρουν;

Όταν το Viber υπόσχεται end-to-end encryption πως η ΕΥΠ αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. θα πετύχουν την παρακολούθηση των χρηστών; Συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες ή ανακρίβειες και υπερβολές για τα τρομάξουν οι πολίτες; Ποια θα είναι η εμπιστοσύνη των χρηστών -αν οι φήμες αληθεύουν- απέναντι στις υπηρεσίες που προστατεύουν τους χρήστες από το ηλεκτρονικό έγκλημα όταν, εν τέλει, το υιοθετούν οι ίδιες; Δικαιολογημένος ή μη, ο χαμός αυτός μας έχει βάλει σίγουρα σε σκέψεις, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να φροντίζουμε να προστατεύουμε τους “online εαυτούς μας”.

  1. Χρησιμοποιούμε πάντα ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
  2. Επιλέγουμε να μην εκθέτουμε σημαντικές προσωπικές πληροφορίες στα social media
  3. Αποφεύγουμε την online επικοινωνία με χρήστες που δεν γνωρίζουμε καθώς μπορεί να έχουν σκοπό την παραβίαση των λογαριασμών μας
  4. Συχνά security updates των συσκευών μας

ΕΥΠ

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική απορρήτου και το end-to end encryption της πλατφόρμας μπορείτε να μεταβείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://support.viber.com/customer/portal/articles/2017401-viber-security-faq

https://www.viber.com/app/uploads/Viber-Encryption-Overview.pdf

 

 

*Το SecNews έχει επικοινωνήσει και με τον DPO της WhatsApp και αναμένει επίσημη απάντηση.

*Το SecNews ευχαριστεί θερμά τον Vasili Koufa για το ενδιαφέρον και την συνεργασία του.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS