ΑρχικήsecurityΣυμβουλές του FBI για ασφαλείς online αγορές κατά την περίοδο των διακοπών

Συμβουλές του FBI για ασφαλείς online αγορές κατά την περίοδο των διακοπών

online αγορέςΕίμαστε μια αναπνοή από τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει τις αγορές μας για τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Γι’ αυτό το λόγο, το FBI δημοσίευσε χθες μια λίστα με συμβουλές ασφαλείας για να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ασφαλείς όταν κάνουμε online αγορές.

Μια βασική συμβουλή, που υπάρχει σε κάθε λίστα συμβουλών του FBI είναι η τακτική ενημέρωση των συστημάτων και των συσκευών μας, ώστε να μην υπάρχουν ευπάθειες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι hackers για την πραγματοποίηση επιθέσεων.

Οι συμβουλές, που ακολουθούν, αναφέρονται κυρίως στις online αγορές κατά την περίοδο των διακοπών, όμως κάποιες από αυτές μπορούν να εφαρμοστούν ανά πάσα στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους:

1. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνο ή ο υπολογιστής σας είναι πλήρως ενημερωμένα και προστατευμένα, πριν μπείτε στο διαδίκτυο και κάνετε online αγορές.

Αυτό θα σας προστατέψει από ιούς και κακόβουλα προγράμματα.

2. Μην χρησιμοποιείτε δημόσιο WiFi.

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν τα δημόσια δίκτυα είναι ασφαλή. Μπορεί κάποιος hacker να παραβιάσει το δίκτυο, επομένως η σύνδεση σε αυτό θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά και οικονομικά σας δεδομένα (πληροφορίες που συνήθως εισάγονται σε sites όταν κάνουμε online αγορές).

3. Δώστε προσοχή σε σημάδια που δείχνουν μια πιθανή απάτη.

Για παράδειγμα, μια περίεργη απαίτηση του online καταστήματος σχετικά με τον τρόπο πληρωμής, πρέπει να κινήσει υποψίες.

4. Προσέξτε από πού αγοράζετε εισιτήρια για μια συναυλία ή αθλητική εκδήλωση.

Μια από τις πιο συνηθισμένες online αγορές είναι η αγορά εισιτηρίων. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τα εισιτήρια από έναν αξιόπιστο πωλητή. Υπάρχουν διάφορα sites που προσφέρουν εισιτήρια σε πολύ οικονομικές τιμές, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να πρόκειται για απάτη.

5. Επιλέξτε τις πιστωτικές κάρτες για τις πληρωμές σας.

Οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες είναι πιο ασφαλείς από τις πληρωμές με χρεωστικές κάρτες ή μετρητά.

6. Αγοράστε ψηφιακές κάρτες δώρων απευθείας από αξιόπιστα καταστήματα στο διαδίκτυο.

7. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι ισχυροί, μεγάλοι και μοναδικοί για κάθε λογαριασμό σας, ειδικά αν πρόκειται για το email σας και τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.

8. Κάντε μια έρευνα πριν κάνετε δωρεά σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.

Βεβαιωθείτε ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι νόμιμες. Επίσης, ελέγξτε αν η δωρεά σας πηγαίνει κατευθείαν στις υπηρεσίες ή αν κρατείται από τα διοικητικά μέλη.

9. Μην αφήνετε το στρες να σας οδηγεί σε λάθος επιλογές.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά social engineering τεχνικές για να σας εξαπατήσουν και να σας κάνουν να λάβετε γρήγορες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνετε λάθος αγορές.

10. Προσέξτε τα ανεπιθύμητα emails, τα μηνύματα ή τα post στα social media, που σας υπόσχονται εκπληκτικές προσφορές.

Μην ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα από άγνωστες και μη αξιόπιστες πηγές. Επιλέξτε γνωστά και αξιόπιστα sites για τις online αγορές σας.

11. Ελέγξτε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τις πιστωτικές σας κάρτες.

Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει γίνει καμιά μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή. Εάν ανακαλύψετε κάτι περίεργο, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.

Το FBI τονίζει ότι οι χρήστες που πέφτουν θύμα κάποιας hacking επίθεσης ή απάτης, πρέπει να το αναφέρουν στις αρχές ή στο ίδιο το FBI. Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί πολίτες δεν αναφέρουν εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, και έτσι οι ειδικοί δεν μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS