Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), έβγαλε επίσημη απόφαση, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζει ότι οι χρήστες του Facebook πράγματι εξαπατήθηκαν από την Cambridge Analytica, η οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων από αυτούς.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της FTC, επιβεβαιώνεται ότι ο προγραμματιστής εφαρμογών Aleksandr Kogan και ο τότε CEO της Cambridge Analytica Alexander Nix, συνεργάστηκαν με σκοπό να συλλέξουν δεδομένα από χρήστες του Facebook, μέσω μιας εφαρμογής αξιολόγησης της προσωπικότητας γνωστής ως GSRApp, την οποία είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Kogan.
Η ρυθμιστική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή παραπλάνησε τους χρήστες, αφού ενώ τους διαβεβαίωνε ότι δεν συλλέγει στοιχεία όπως ονόματα κι άλλες προσωπικές πληροφορίες, πούλησε αυτά τα δεδομένα σε δημιουργούς πολιτικών εκστρατειών και άλλους πελάτες στην Αμερική, με σκοπό την στοχευμένη διαφήμιση.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Επιπλέον, η απόφαση της FTC επιβεβαίωσε ότι η Cambridge Analytica παραβίασε ένα σύμφωνο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, γνωστό ως EU-U.S. Privacy Shield, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες υποχρεούνται να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών που μεταφέροντα μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον οι εταιρείες φέρουν την ευθύνη να προστατεύουν και τυχόν προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, κάτι που φυσικά δεν έπραξε η Cambridge Analytica.
Η Cambridge Analytica βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία πτώχευσης, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά το πρώτο σκάνδαλο.
Η απόφαση θα απαγορεύσει στην Cambridge Analytica να προβεί σε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το βαθμό στον οποίο προστατεύει το απόρρητο των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών και θα απαιτεί να συνεχίσει να εφαρμόζει προστασία του ιδιωτικού απορρήτου στις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει ή αλλιώς να τις επιστρέφει ή να τις διαγράφει. Πρέπει επίσης να διαγράψει τυχόν προσωπικά στοιχεία που συνέλλεξε μέσω του GSRApp.
Η απόφαση της FTC έρχεται 18 μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica.
Τον Ιούλιο, το Facebook και η FTC συμφώνησαν σε ένα πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αποζημίωση για την παραβίαση των δεδομένων των χρηστών του δεύτερου από την Cambridge Analytica. Επιπλέον, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησε να αλλάξει δραστικά τις πολιτικές απορρήτου της, ενώ και ο CEO Mark Zuckerberg δεν έμεινε στο απυρόβλητο, καθώς δεν του επιτρέπεται πλέον να είναι ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων του Facebook.
Η έρευνα της FTC υποστηρίζει ότι το Facebook χρησιμοποίησε επανειλημμένα παραπλανητικές δηλώσεις και ρυθμίσεις, που υπονόμευαν την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών, παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία που έκανε με την FTC το 2012. Η FTC ισχυρίστηκε επίσης ότι το Facebook ήταν ανεπαρκές στην αντιμετώπιση εφαρμογών που γνώριζε ότι παραβίαζαν τις πολιτικές της πλατφόρμας.