ΑρχικήsecurityFacebook: Αγωγή σε εταιρεία για κατάχρηση της διαφημιστικής του πλατφόρμας και διανομή...

Facebook: Αγωγή σε εταιρεία για κατάχρηση της διαφημιστικής του πλατφόρμας και διανομή malware

FacebookΤο Facebook υπέβαλε, χθες, μια αγωγή εναντίον μιας κινεζικής εταιρείας και δύο Κινέζων υπηκόων για κατάχρηση της διαφημιστικής πλατφόρμας του. Συγκεκριμένα, η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα για την εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού.

Η εταιρεία ονομάζεται ILikeAd Media International Company Ltd. και εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ιδρύθηκε το 2016 από τους Chen Xiao Cong και Huang Tao, εναντίον των οποίων το Facebook υπέβαλε αγωγή.

Το Facebook δήλωσε ότι η ILikeAd εκμεταλλεύτηκε τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην πλατφόρμα για να προσελκύσει θύματα, να τα εξαπατήσει και να τα κάνει να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν κακόβουλα λογισμικά.

Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, οι επιτιθέμενοι μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook των θυμάτων και να εμφανίσουν νέες διαφημίσεις, οι οποίες προέρχονταν υποτίθεται από τα θύματα.

Το Facebook είπε ότι η IlikeAd, χρησιμοποιούσε πολλές φορές, φωτογραφίες από celebrities για να τραβήξει την προσοχή των θυμάτων και να κάνουν κλικ στη διαφήμιση. Πρόκειται για μια γνωστή πρακτική, που η πλατφόρμα αποκαλεί “celeb bait“.

Επιπλέον, η κινεζική εταιρεία χρησιμοποίησε και μια άλλη τεχνική που ονομάζεται “cloaking“.

Το Cloaking είναι μια τεχνική, η οποία κρύβει την πραγματική διεύθυνση URL μιας διαφήμισης. Δηλαδή δεν δείχνει πού θα μεταφερθεί ο χρήστης, αν κάνει κλικ σε μια διαφήμιση. Όσοι χρησιμοποιούν το cloaking, προσφέρουν μια έκδοση της διεύθυνσης URL μιας διαφήμισης στους σαρωτές του Facebook, αλλά τελικά ανακατευθύνουν τους χρήστες σε άλλο site, το οποίο συνήθως περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο και μολύνει τις συσκευές των θυμάτων.

“Το cloaking είναι μια πολύ εξελιγμένη και καλά οργανωμένη πρακτική, που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό και τη λογοδοσία των ατόμων και των οργανώσεων, που βρίσκονται πίσω από αυτή. Ως εκ τούτου, δεν έχουν υπάρξει πολλές νομικές ενέργειες αυτού του είδους”, δήλωσε η νομική ομάδα του Facebook.

Το Facebook δήλωσε ότι αποζημίωσε τους χρήστες των οποίων οι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση μη εξουσιοδοτημένων διαφημίσεων από τη ILikeAd.

Επίσης, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησε τα θύματα να ασφαλίσουν τους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα κάνει αγωγή σε μια εταιρεία για παράνομες διαφημιστικές δραστηριότητες. Τον Αύγουστο υπέβαλε αγωγή εναντίον δύο προγραμματιστών Android εφαρμογών, με έδρα την Κίνα (LionMobi και του JediMobi). Οι εταιρείες εκμεταλλεύονταν τις διαφημίσεις του Facebook και χρησιμοποιούσαν ψεύτικα κλικ για να αυξάνουν τα έσοδά τους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS