ΑρχικήinetAI τεχνολογία: Η Κίνα θα πάρει τα πρωτεία από τις ΗΠΑ μέσα...

AI τεχνολογία: Η Κίνα θα πάρει τα πρωτεία από τις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία

AI Στις μέρες μας, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως σύμφωνα με μια έκθεση (Global AI Index) της Tortoise Intelligence, η Κίνα αναπτύσσεται ταχύτερα και αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Μελετήθηκαν 54 χώρες, οι οποίες αξιολογήθηκαν με βάση τις AI δυνατότητές τους. Χρησιμοποιήθηκαν επτά βασικοί δείκτες, στους οποίους εξετάστηκαν για 12 μήνες: ταλέντο, υποδομή, λειτουργικό περιβάλλον, έρευνα, ανάπτυξη, κυβερνητική στρατηγική και εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ είχαν τα πρωτεία στους περισσότερους από αυτούς τους δείκτες, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Έλαβε βαθμολογία 100. Η Κίνα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, βαθμολογήθηκε με 58,3 (δηλαδή περίπου το μισό). Η μεγαλύτερη βαθμολογία των ΗΠΑ προήλθε κυρίως από την ποιότητα της έρευνας, το ταλέντο και την χρηματοδότηση από ιδιώτες. Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν το Ηνωμένο Βασίλειο (3η θέση), ο Καναδάς (4η θέση) και η Γερμανία (5η θέση).

Το Χονγκ Κονγκ κατέλαβε την 25η θέση. Έλαβε καλή βαθμολογία για την υποδομή του αλλά όχι για το λειτουργικό περιβάλλον. Η Σιγκαπούρη κατέλαβε την 7η θέση, με καλή βαθμολογία ως προς το ταλέντο, αλλά και αυτή υστερούσε στο λειτουργικό περιβάλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια από τις πιο σημαντικές και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες στις μέρες μας. Έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει πολλές βιομηχανίες και μπορεί να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

Σύμφωνα με την Tortoise Intelligence, ο αριθμός των AI εταιρειών παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Περίπου 20.000 εταιρείες αναπτύσσουν τεχνολογίες που σχετίζονται με αυτόματα αυτοκίνητα και ιατρικούς αλγόριθμους ικανούς να ανιχνεύουν ασθένειες. Επίσης, περίπου 10.000 εταιρείες, που ιδρύθηκαν από το 2015 και μετά, έχουν προσελκύσει χρηματοδότες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, πολλοί προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο έχουν μετακινηθεί από άλλους τομείς και έχουν στραφεί σε AI projects, καθώς η ζήτηση ειδικών γι’ αυτή την τεχνολογία αυξάνεται. Η έκθεση της Tortoise Intelligence έδειξε ότι στο Github, τη μεγαλύτερη open-source πλατφόρμα για προγραμματιστές, ο αριθμός των κινεζικών συνεισφορών στον κώδικα AI αυξήθηκε από 150 ετησίως (το 2015) σε 13.000 ετησίως (2019). Οι αμερικανικές συνεισφορές αυξήθηκαν από 7.000 σε 42.000.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα επενδυθούν περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυβερνήσεις διαφόρων κρατών για την ανάπτυξη της AI τεχνολογίας. Τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν αποκλειστικά από την Κίνα.

Η Κίνα θέλει να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στο AI μέχρι το 2030, γι’ αυτό υποστηρίζει το εθνικό σχέδιο AI με σημαντικούς πόρους.

Το 2017, η Κίνα δημοσίευσε το «Σχέδιο Ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης της επόμενης γενιάς».

Επίσης, από την Κίνα προέρχεται το 48% της συνολικής χρηματοδότησης για νεοσύστατες AI επιχειρήσεις, ενώ από τις ΗΠΑ το 38%.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την άνοδο της Κίνας, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τη συνεργασία των αμερικανικών επιχειρήσεων με οκτώ γνωστές κινεζικές AI εταιρείες, με αφορμή τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου κατά των μουσουλμάνων Uygur και άλλων μουσουλμανικών εθνοτικών μειονοτήτων.

Αυτή η κίνηση είχε σοβαρό αντίκτυπο στις κινεζικές AI εταιρείες (π.χ SenseTime, Megvii, Hikvision και iFlyTek) αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν εξαρτήματα και τεχνολογικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS