ΑρχικήSecurityΗΠΑ: Περιορισμοί στην έκδοση Visa σε άτομα που εμπλέκονται με spyware

ΗΠΑ: Περιορισμοί στην έκδοση Visa σε άτομα που εμπλέκονται με spyware

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι προχωρά σε επιβολή περιορισμών στην έκδοση visa για 13 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για εμπλοκή στην ανάπτυξη και διακίνηση spyware.

visa spyware

Αυτοί οι περιορισμοί επεκτείνονται επίσης στα άμεσα οικογενειακά μέλη των εν λόγω ατόμων που είναι εμπλεκόμενα σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

«Ορισμένα άτομα έχουν επωφεληθεί οικονομικά ή διευκόλυναν την εκμετάλλευση αυτής της τεχνολογίας, η οποία στόχευσε δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπολιτευόμενους, κριτικούς και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης», όπως δήλωσε το υπουργείο.

Δείτε επίσης: Το LightSpy spyware στοχεύει χρήστες iOS

Οι ταυτότητες εκείνων που υπόκεινται σε περιορισμούς έκδοσης visa δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο, αυτή η δράση ακολουθεί περισσότερο από δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εφαρμογή νέας πολιτικής. Αυτή η πολιτική επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση visa σε άτομα που εμπλέκονται σε πρακτικές που απειλούν το απόρρητο.

Στοχεύει και στην αντιμετώπιση της κατάχρησης και της εξάπλωσης του εμπορικού spyware, το οποίο έχει επιστρατευθεί από αυταρχικά καθεστώτα για την κατασκοπεία μελών της κοινωνίας των πολιτών, ενώ παράλληλα προωθεί την αρχή της λογοδοσίας.

Το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Haaretz αποκάλυψε ότι η εταιρεία Intellexa παρουσίασε το 2022 ένα εξελιγμένο σύστημα, με την ονομασία Aladdin. Αυτό το σύστημα Απόδειξης της Ιδέας (PoC) επιτρέπει την εγκατάσταση λογισμικού κατασκοπείας (spyware) σε τηλέφωνα μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Κοινοπραξία Intellexa δέχθηκε κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ανάπτυξης, της λειτουργίας και της διανομής spyware. Το λογισμικό αυτό έχει σχεδιαστεί να εντοπίζει και να στοχεύει κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και αναλυτές πολιτικής, εγείροντας σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στο διεθνές περιβάλλον.

Πρόσφατα, η Kaspersky αποκάλυψε ότι το stalkerware επηρέασε 31.031 μοναδικούς χρήστες το 2023, που έχει αυξηθεί από το προηγούμενο έτος που ήταν 29.312. Η πλειονότητα των περιστατικών καταγράφηκε στη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία, επιβεβαιώνοντας μια αμφισβητούμενη τάση που παρατηρήθηκε από το 2019. Αυτή η εξέλιξη επισημαίνει την αυξανόμενη ανησυχία για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής πέρα από τον κόσμο του spyware.

spsyware visa

Διαβάστε περισσότερα: Το «eXotic Visit» spyware στοχεύει Android χρήστες σε Ινδία και Πακιστάν

Τα προϊόντα Stalkerware παρουσιάζονται συχνά ως νόμιμες εφαρμογές αντικλοπής ή για γονικό έλεγχο σε smartphones, tablets και υπολογιστές. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αυτές οι εφαρμογές, εγκατστημένες χωρίς την ενημέρωση ή τη συναίνεση του χρήστη που παρακολουθείται, λειτουργούν στα κρυφά και δίνουν σε κάθε χάκερ τα μέσα για να ελέγξει τη ζωή ενός θύματος, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Πηγή: thehackernews

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS