ΑρχικήsecurityHacked Bezos: Ποια η θέση της Σαουδικής Αραβίας;

Hacked Bezos: Ποια η θέση της Σαουδικής Αραβίας;

jeff bezos Amazon χάκερς Hacked BezosΈνα σκάνδαλο που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας και προκάλεσε εντύπωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη ήταν η “επίθεση” που δέχτηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Amazon, Jeff Bezos, στο κινητό του από χάκερς. Πολλοί μάλιστα συνδέουν το γεγονός αυτό με τη δολοφονία, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Jemal Khashoggi, ο οποίος εργαζόταν στην εφημερίδα του Jeff Bezos, Washington Post, ασκώντας πολλές φορές κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Πιο συγκεκριμένα, οι χάκερς φαίνεται να “χτύπησαν” το τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, στέλνοντας ένα φαινομενικά αθώο βίντεο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα περιείχε κακόβουλο περιεχόμενο. Οι “εισβολείς” φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν την καλή σχέση του Jeff Bezos και του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Mohammed bin Salman, η οποία φαινόταν και από την μεταξύ τους επικοινωνία στην εφαρμογή WhatsApp. To αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση οι χάκερς σε δεδομένα του τηλεφώνου του Bezos, όπως η εφαρμογή GPS, η κάμερα, οι τραπεζικές εφαρμογές και τα μηνύματα SMS.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά κενά στην υπόθεση, η οποία κλόνισε, όπως ήταν λογικό, τις σχέσεις του Bezos και του Mohammed bin Salman. Αρχικά, δεν είναι σαφές ούτε τι αναζητούσαν οι “εισβολείς” ούτε τι πληροφορίες κατάφεραν τελικά να αποσπάσουν από το τηλέφωνο του Bezos. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την ενέργεια. Ήταν όντως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ή μήπως αυτός ήταν απλά το “εξιλαστήριο θύμα” που χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του για τα συμφέροντα άλλων;

Η Σαουδική Αραβία αρνείται την εμπλοκή του Mohammed bin Salman στην υπόθεση χακαρίσματος του Bezos, χαρακτηρίζοντάς την ως “παράλογη”. Παράλληλα η Amazon αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση του επικεφαλής της, ενώ δύο υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την επιθυμία τους να τοποθετηθούν επί του θέματος.mohammed bin salman and kemal khashoggi δολοφονία

Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε στο BBC,  το “phone hacking” είναι εξαιρετικά εύκολο να συμβεί. Επιπλέον, συγκεκριμένες χώρες ακολουθούν συχνά αυτή την τακτική εναντίον μεμονωμένων ατόμων ή κυβερνήσεων-οργανισμών που συνιστούν ενδεχόμενη απειλή.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται για την υπόθεση του jeff Bezos είναι πολλά και προς το παρόν αναπάντητα. Μεταξύ άλλων τίθεται το ερώτημα αν και ο ίδιος ο Mohammed bin Salman έπεσε θύμα κατασκοπείας.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS