ΑρχικήHow To2 Factor Authentication μέσω SMS: Γιατί να το επιλέξετε;

2 Factor Authentication μέσω SMS: Γιατί να το επιλέξετε;

Στις μέρες μας, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτός από τα οφέλη και τις διευκολύνσεις που προσφέρει σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά τα συστήματα ασφαλείας τόσο των ανθρώπων όσο και των οργανισμών και των επιχειρήσεων. Για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι απειλές σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Ειδικότερα, ένας τρόπος για τη διατήρηση των προτύπων ασφαλείας είναι η επαλήθευση σε 2 βήματα (πρόσθετο μέσο ασφάλειας, με το οποίο οι χρήστες συνδυάζουν δύο διαφορετικά στοιχεία ταυτοποίησης), γνωστή και ως 2 Factor Authentication. Η ενεργοποίηση και εφαρμογή του ελέγχου ταυτότητας σε 2 βήματα έχει εξελιχθεί σε μια ουσιώδη συμφωνία ασφάλειας με σκοπό την εξασφάλιση και διευκόλυνση των online υπηρεσιών και άλλων σημαντικών συναλλαγών, όπως πρόσβαση σε λογαριασμούς, αλλαγή / επαναφορά κωδικού πρόσβασης, ηλεκτρονικές πληρωμές, χρηματικές συναλλαγές και άλλα. Επιπρόσθετα, η εν λόγω μέθοδος ασφαλείας επαληθεύει την ταυτότητα του χρήστη και προστατεύει το σύστημα από επιθέσεις phishing ή hacking. Έτσι, όταν ενεργοποιείται το 2 Factor Authentication, ένας χάκερ χρειάζεται περισσότερα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, και όχι μόνο τον κωδικό πρόσβασής τους, για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Παράλληλα, οι χρήστες λαμβάνουν ένα μήνυμα-ειδοποίηση ότι κάποιος άλλος προσπαθεί να μπει στον λογαριασμό τους. Στην επαλήθευση σε 2 βήματα, οι χρήστες καλούνται να προσθέσουν και να αποθηκεύσουν μία επιπλέον πληροφορία για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους. Υπάρχουν πολλές μορφές για την εφαρμογή του 2FA, με κυριότερη το SMS.

Όσον αφορά το 2 Factor Authentication μέσω SMS, είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος, καθώς είναι εύκολη και βολική για τον χρήστη, δεδομένου ότι ο καθένας έχει κινητό τηλέφωνο και πάντα το έχει πάνω του, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πιο άμεση και γρήγορη τη διαδικασία επαλήθευσης. Ακόμη, οι κωδικοί πρόσβασης που δημιουργήθηκαν από ένα SMS παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας, ώστε ακόμα και αν κάποιος έχει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη, πάλι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του, παρά μόνο αν έχει πρόσβαση στα SMS του.

Ανάμεσα στις ιδιότητες της επαλήθευσης σε 2 βήματα είναι η εξασφάλιση ότι ακόμα και αν κάποιο από τα στοιχεία (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) έχει παραβιαστεί, το άλλο στοιχείο (κωδικός με ισχύ συγκεκριμένη χρονική διάρκεια) εμποδίζει τους χάκερς να σπάσουν έναν λογαριασμό μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο κλοπής δεδομένων.

Συνεπώς, το 2 Factor Authentication μέσω SMS έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία είναι η εύκολη και φιλική προς τους χρήστες εφαρμογή της, η ενισχυμένη ασφάλεια, η μείωση του κινδύνου κλοπής προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών καθώς και η μείωση του κόστους λειτουργίας και ασφαλείας. Τέλος, διασφαλίζει ότι κάθε χρήστης μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας ακόμα και με ένα απλό τηλέφωνο, ανεξάρτητα από τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS