ΑρχικήinetΊσως η νυχτερινή λειτουργία του κινητού σας κρατάει ξύπνιους

Ίσως η νυχτερινή λειτουργία του κινητού σας κρατάει ξύπνιους

κινητού

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη νυχτερινή λειτουργία του κινητού σας, όμως να μην είναι κάτι που συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε. Είναι πολύ πιθανό η ίδια η συσκευή σας, να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα όταν είστε ξύπνιοι αργά και στέλνετε μηνύματα σε κάποιο φίλο σας. Η εναλλαγή από τις πιο ψυχρές στις πιο θερμές αποχρώσεις των χρωμάτων στην οθόνη του κινητού σας, υποτίθεται πως σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα.

Ωστόσο σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον δόκτορα Tim Brown και δημοσιεύτηκε στο Current Biology, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η έρευνα, που διεξήχθη σε ποντίκια, φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη του κινητού διαταράσσει τον ύπνο, σε αντίθεση με το θερμό φως που μπορεί όντως να τον επηρεάσει.

Πώς επικράτησε λοιπόν η πεποίθηση ότι το μπλε φως πρέπει να περιορίζεται στην οθόνη του κινητού;

“Σίγουρα υπήρξε μια έγκυρη επιστημονική ιδέα για το λόγο που κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε”, λέει ο Brown. “Ξεκίνησε περίπου πριν από 20 χρόνια με την ανακάλυψη του ρόλου που παίζει η μελανοψίνη – μια ευαίσθητη στο φως πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μάτι – για τη ρύθμιση του ρολογιού του σώματος.”

“Το σύστημα της μελανοψίνης είναι θεμελιωδώς εκεί για να ανιχνεύει τη φωτεινότητα”, λέει ο Brown. Επειδή η μελανοψίνη ήταν καλύτερη στην ανίχνευση φωτονίων μικρού μήκους κύματος, θεωρήθηκε ότι ήταν προκατειλημμένη υπέρ του μπλε φωτός. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα κώνων του αμφιβληστροειδούς καθορίζουν το χρώμα. “Το κωνικό σύστημα παίζει επίσης ρόλο και κάνει το αντίθετο από αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν”, λέει ο Brown.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επίπεδα φωτεινότητας είναι πιο σημαντικά από το χρώμα όταν πρόκειται για την ρύθμιση του ρολογιού του σώματος. Ωστόσο, όταν το φως είναι εξίσου αχνό, το μπλε είναι πιο χαλαρωτικό από το κίτρινο.

Αν το σκεφτούμε λογικά βγαίνει νόημα από αυτό, καθώς το φως της ημέρας είναι κίτρινο ενώ το σούρουπο είναι μπλε. Και αν μη τι άλλο, η ανατολή και η δύση του ηλίου είναι ένας αρκετά αξιόπιστος τρόπος για να καταλάβει το ρολόι του σώματός μας τι ώρα είναι.

Προς το παρόν βέβαια, γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει με το ποντίκια, αφού σε αυτά πραγματοποιήθηκε η μελέτη. Ωστόσο ο Brown υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως ισχύει και για τους ανθρώπους.

Βέβαια όταν το κινητό σας, σας προτείνει να αλλάξετε στην νυχτερινή λειτουργία, ίσως είναι ένα καλό δείγμα ότι ήρθε η ώρα να το αφήσετε και να κοιμηθείτε.

Τελικά δεν είναι τα χρώματα ή φωτεινότητα της οθόνης του κινητού που σας κρατάει ξύπνιους το βράδυ, αλλά όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε με το κινητό σας. Γι’ αυτό ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αϋπνία είναι τελικά να κλείσετε τη συσκευή σας!

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS