ΑρχικήinetJetson: Λέιζερ εντοπίζει ανθρώπους από τον καρδιακό παλμό

Jetson: Λέιζερ εντοπίζει ανθρώπους από τον καρδιακό παλμό

Jetson: Η βιομετρική αναγνώριση έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Έχουμε αναγνώριση προσώπου στα αεροδρόμια, αυτοκίνητα που μπορούν να ξεκλειδωθούν απλά κοιτάζοντάς τα, τεχνολογία που ανιχνεύει το μοναδικό τρόπο περπατήματος ενός ατόμου και φυσικά το πανταχού παρόν αποτύπωμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τα πάντα. Τι καινούριο έρχεται, όμως; Ο καρδιακός παλμός.

Jetson

Όπως αναφέρεται σε reports του MIT, το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει ένα λέιζερ που μπορεί να εντοπίσει τους ανθρώπους – από απόσταση – από τον καρδιακό παλμό τους. Η τεχνολογία, γνωστή ως Jetson, χρησιμοποιεί laser vibrometry για να εντοπίσει την κίνηση της επιφάνειας στο δέρμα που προκαλείται από έναν κτύπο της καρδιάς και λειτουργεί από 200 μέτρα μακριά.

Η καρδιακή υπογραφή του καθενός είναι μοναδική και σε αντίθεση με τα πρόσωπα και τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν μπορεί να αλλοιωθεί με κανέναν τρόπο.

Όπως η αναγνώριση προσώπου και άλλα βιομετρικά στοιχεία, το Jetson έχει μερικά μειονεκτήματα.

  • Λειτουργεί μέσω ενδυμάτων, όπως ένα πουκάμισο, αλλά όχι παχύτερα από αυτό, όπως ένα χειμερινό παλτό.
  • Παίρνει επίσης περίπου 30 δευτερόλεπτα για να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, οπότε είναι αποτελεσματικό μόνο αν ο στόχος είναι καθιστός ή όρθιος.
  • Και, φυσικά, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται επίσης από κάποιο είδος καρδιακής βάσης δεδομένων.

Παρ ‘όλα αυτά, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το Jetson έχει ακρίβεια 95%.

Προφανώς, η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για τους στρατιωτικούς και επιτηρητικούς οργανισμούς, εξ ου και η χρήση του από το Πεντάγωνο. Βέβαια, όπως σημειώνει το MIT, η νέα δυνατότητα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ελέγξουν τους καρδιακούς παλμούς χωρίς να χρειαστεί να αγγίξουν τον ασθενή, ενώ τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν ασύρματα τα ζωτικά στοιχεία ενός ασθενούς.

Ίσως, αυτό το είδος τεχνολογίας να αποτελέσει άλλο ένα βήμα προς την βελτίωση της ζωής μας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS