ΑρχικήsecurityΠείτε αντίο στους κωδικούς πρόσβασης σε Android: έρχονται τα δακτυλικά αποτυπώματα

Πείτε αντίο στους κωδικούς πρόσβασης σε Android: έρχονται τα δακτυλικά αποτυπώματα

AndroidΟι κωδικοί πρόσβασης Android μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν.

Η Google και η Fast Identity Online Alliance δήλωσαν τη Δευτέρα ότι το Android έχει πλέον πιστοποιηθεί ως FIDO2, σύμφωνα με έκθεση του Cnet. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές Android μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα και κλειδιά ασφαλείας, για τη σύνδεση σε λογαριασμούς, αντί για τους συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης. Η πιστοποίηση ανακοινώθηκε στο Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη.

Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι η νέα αλλαγή ισχύει μόνο για συσκευές που τρέχουν Android 7 και πάνω, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μισούς περίπου χρήστες του Android, ανέφερε το Cnet.

Η νέα λειτουργία θα διατεθεί με μια αυτόματη ενημέρωση, σύμφωνα με τη FIDO Alliance.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ή τα κλειδιά ασφαλείας ως κωδικοί πρόσβασης χρησιμοποιούνταν ήδη σε μερικές εφαρμογές σε συσκευές Android, κυρίως για τραπεζικές και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η νέα πιστοποίηση ανοίγει λειτουργίες ασφαλείας σε οποιονδήποτε προγραμματιστή Android, επιτρέποντάς του να συνδεθεί χωρίς κωδικό πρόσβασης σε mobile browser και εφαρμογές.

Οι βασικές ανησυχίες

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα κλειδί για κάθε ψηφιακό χώρο, που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, την κοινωνική ζωή και πολλά άλλα.

Ωστόσο, η συζήτηση για τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αυξάνεται. Η ασφάλεια των χρηστών βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο όταν χρησιμοποιείται ο ίδιος κωδικός για πολλούς λογαριασμούς.

Επομένως, πολλοί επαγγελματίες της βιομηχανίας της ασφάλειας σχεδιάζουν να απομακρύνουν τους κωδικούς πρόσβασης και να τους αντικαταστήσουν με άλλα εργαλεία όπως βιομετρικά στοιχεία και κλειδιά ασφαλείας. Σε αντίθεση με τους κωδικούς πρόσβασης, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα κλειδιά ασφαλείας είναι πολύ δύσκολο να κλαπούν.

Ο αριθμός των χρηστών με δυνατότητες FIDO Authentication έχει αυξηθεί δραματικά, είπε ο Brett McDowell, διευθυντής της FIDO Alliance, σε μια δήλωση. “Μαζί με τους κορυφαίους web browsers που είναι ήδη συμβατοί με το FIDO2, είναι πλέον καιρός οι προγραμματιστές ιστοσελίδων να απαλλάξουν τους χρήστες τους από τον κίνδυνο και την ταλαιπωρία των κωδικών πρόσβασης και να ενσωματώσουν το FIDO Authentication άμεσα”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το Google Chrome, το Mozilla Firefox και το Microsoft Edge έχουν ήδη το πρότυπο FIDO2.

Αυτό το πρότυπο ασφαλείας προειδοποιεί τους χρήστες για το αν συνδέονται σε μια αυθεντική σελίδα ή σε κάποιο ψεύτικο site, που έχει σκοπό να τους ξεγελάσει. Είναι γνωστό ότι οι χάκερς δημιουργούν ψεύτικες σελίδες.

Μια έρευνα της TeleSign, το 2016, έδειξε ότι η εταιρεία ασφαλείας ανακάλυψε ότι το 72 τοις εκατό των εταιρειών σχεδιάζουν να σταματήσουν τη χρήση κωδικών πρόσβασης κατά την επόμενη δεκαετία και, αντ ‘αυτού, να προχωρήσουν στη βιομετρία και στον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Και φαίνεται ότι η Google σχεδιάζει να κάνει το ίδιο, καθώς οι ειδικοί τεχνολογίας πιστεύουν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση για να αντικατασταθούν οι κωδικοί πρόσβασης και να υπάρξει περισσότερη ασφάλεια για τους χρήστες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS