ΑρχικήinetΠώς να καλμάρουν τα νεύρα ενός IT ή προγραμματιστή

Πώς να καλμάρουν τα νεύρα ενός IT ή προγραμματιστή

Ο κόσμος της πληροφορικής είναι ένας εξαιρετικά ικανοποιητικός τομέας εργασίας. Όχι μόνο δουλεύεις με νέες τεχνολογίες, αλλά μοιράζεσαι και την εμπειρία αυτή με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με σένα. Η δουλειά ενός IT σας επιτρέπει να βοηθήσετε τους άλλους να κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες αποτελεσματικά, αξιόπιστα και με ασφάλεια.

it-and-mental-health

 

Επιπλέον, η καθημερινή σας εργασιακή ζωή ποικίλλει, ανάλογα με την εργασία που σας έχει ανατεθεί. Έτσι, δεν υποφέρετε από την ρουτίνα που συμβαίνει σε άλλες δουλειές.

Αλλά ο κόσμος της πληροφορικής δεν είναι συνέχεια ευχάριστος. Στην πραγματικότητα, η δουλειά ενός IT μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτική μερικές φορές. Οποιαδήποτε μέρα, μπορεί να βιώσετε μια διακοπή ενός δικτύου που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ή/και τη ροή εργασίας ή τις συνέπειες από ένα ransomware σε μια εταιρεία που παρέχετε υποστήριξη και περιμένει από εσάς να επιλύσετε τα ζητήματα που προέκυψαν από αυτήν την επίθεση.

Επίσης να τονίσουμε την ατέρμονη ανάγκη να ενημερώνεστε για τη σύγχρονη τεχνολογία. Η πληροφορική είναι ένα πεδίο όπου αν δεν μελετάτε συνεχώς νέα τεχνολογίες και τις εξελίξεις γύρω από αυτές, αναποφεύκτα θα μείνετε πίσω.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ αγχωτικό περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, οποιαδήποτε στιγμή. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις, όταν πρέπει να βρεις γαλήνη στον αγχωτικό κόσμο της πληροφορικής; Ας δούμε μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό.

Νέες προσλήψεις προσωπικού

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το τμήμα πληροφορικής σας χρειάζεται αρκετό προσωπικό ώστε να λειτουργεί σωστά. Δεν μπορείτε (και δεν πρέπει) να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά αισθάνεστε που είστε μια ομάδα από μόνος σας που τα φέρνει όλα εις πέρας, θα πρέπει να έχετε μια ομάδα συνεργατών έτοιμη για ανάθεση εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναφέρετε την κατάσταση στον manager του IT τμήματος σας, ο οποίος τότε έχει το καθήκον να κάνει τη ανάλογη σύσταση στην διοίκηση και να ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού.

Βεβαιωθείτε ότι ο manager σας κατανοεί πως αν δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, η εταιρεία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει υψηλά ποσοστά φθοράς από το στρες και την υπερβολική εργασία. Και αν συνεχίσετε να εργάζεστε με πέντε ή δέκα άτομα, δεν θα έχετε διάρκεια.

Σκεφτείτε το κάπως έτσι:

Όταν η διοίκηση έρχεται στον manager σας και λέει ότι “χρειάζεται να φτιάξουμε την εξής εφαρμογή”, ο υπεύθυνος του τμήματος σας δεν μεταβαίνει αυτόματα στην υπάρχουσα ομάδα IT και λέει: “Κατασκευάστε αυτήν την εφαρμογή”. Η εταιρεία πρέπει να προσλάβει προγραμματιστές για να το κάνει.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι ο manager σας κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αρκετό προσωπικό στο τμήμα πληροφορικής σας ώστε τα πάντα να κυλούν ομαλά – χωρίς να χάνετε τον ύπνο σας κάθε βράδυ.

Πάρτε άδεια

Ένα ζήτημα στον τομέα του IT είναι η έλλειψη ποιοτικού χρόνου διακοπών. Αυτό δεν σημαίνει να παραμείνετε μακριά από την εταιρεία για μια εβδομάδα ή να φύγετε για μια παραλία κρατώντας παράλληλα ένα laptop.

Όταν παίρνετε άδεια κάντε το σωστά. Κάντε μια εξόρμηση και αφήστε τη δουλειά πίσω σας. Τονίζουμε ιδιαίτερα το τελευταίο σκέλος της πρότασης. Αφήστε τη δουλειά πίσω σας. Έχετε πάρει άδεια για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε όταν το μυαλό σας δεν φεύγει πραγματικά από τα όρια και τις εργασίες της εταιρείας.

Κάντε τις διακοπές σας ξεχωριστές, ώστε να ανανεώσετε την όρεξη σας για τη ζωή και όλα όσα έχει να προσφέρει. Η καριέρα στην πληροφορική είναι μια εξαντλητική σταδιοδρομία, οπότε θα χρειαστείτε αυτή την απελευθέρωση.

it-and-mental-health

Αφήστε την δουλειά στον χώρο εργασίας σας

Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο, αλλά αν μπορείτε να αφήσετε την δουλειά πίσω σας στις διακοπές, μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα όταν είστε στο σπίτι. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχουμε διαπιστώσει στον τομέα της πληροφορικής είναι ότι πολλοί IT παίρνουν την δουλειά τους στο σπίτι. Όταν δεν ολοκληρώνουν κάποια συγκεκριμένη δουλειά κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, θα πουν “Θα την τελειώσω από το σπίτι απόψε”. Εάν δεν ολοκληρώσετε μια εργασία σήμερα, μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο.

Φυσικά, μόνο εάν μπορεί πραγματικά να περιμένει μέχρι αύριο. Δεν θέλετε να αναβάλετε κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Αν η εργασία σας αφορά κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, τότε φροντίστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αλλά αν είναι κάτι που μπορεί να αναβληθεί, τότε αφήστε το για την επόμενη μέρα.

Οι προγραμματιστές γράφουν κώδικα οπουδήποτε, όχι μόνο στα γραφεία τους. Μην το κάνετε αυτό. Βάλτε όρια.

Ένα ζήτημα που θα αντιμετωπίσετε ως τεχνικός πληροφορικής είναι ότι μερικές εταιρείες θα σας ζητήσουν να εργαστείτε ακριβώς την στιγμή που θα θελήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα θα σας καλέσουν ανά πάσα στιγμή. Αν αυτό είναι μέρος της δουλειάς σας, τότε οφείλετε να ανταπεξέλθετε αναλόγως. Εάν εργάζεστε υπό διαφορετικές συνθήκες τότε θα πρέπει να έχετε ως πολιτική να μην φέρνετε την δουλειά στο σπίτι σας.

Ασκηση

Δεν χρειάζεται να φτάσετε σε σημείο όπου το άγχος θα έχει κυριεύσει τη ζωή σας για να ξεκινήσετε την γυμναστική. Θα πρέπει να ασκείστε τακτικά. Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα:

“Η άσκηση θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και μπορεί να μειώσει το άγχος. Μελέτες δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της κόπωσης, στη βελτίωση της εγρήγορσης και της συγκέντρωσης και στην ενίσχυση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το στρες έχει εξαντλήσει την ενέργεια σας ή την ικανότητα συγκέντρωσης. ”

Κάντε την άσκηση ένα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Δοκιμάστε το τρέξιμο ή το γυμναστήριο. Δηλώστε συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου. Ό,τι και αν επιλέξετε, βάλτε την άσκηση στην ζωή σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα κοιμάστε ακόμη καλύτερα.

Συμπέρασμα

Μπορεί να πιστεύετε ότι η καταπολέμηση του άγχους είναι κάτι αδύνατον. Δεν είναι. Αν κάνετε κάτι για την ψυχική σας υγεία, δεν θα απολαύσετε απλώς μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά θα εξασφαλίζετε την ευημερία σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Πάρτε το χρόνο που χρειάζεται και να κάνετε την προσπάθεια σας. Η ψυχική ισορροπία δεν είναι όσο δύσκολη φαντάζει, αρκεί να πιστέψετε σε εσάς και τις δυνατότητες σας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS