ΑρχικήsecurityJeff Bezos: Ποιος χάκαρε τον ιδιοκτήτη της Amazon;

Jeff Bezos: Ποιος χάκαρε τον ιδιοκτήτη της Amazon;

Έρευνες έδειξαν ότι λίγους μόλις μήνες πριν τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi, τον Οκτώβριο του 2018, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Amazon, Jeff Bezos βρέθηκε στο στόχαστρο των χάκερς. Συγκεκριμένα, ο Jeff Bezos φαίνεται να έλαβε ένα μήνυμα από τον προσωπικό λογαριασμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Mohammed bin Salman, μέσω της εφαρμογής του WhatsApp.ιδιοκτήτης Amazon, Jeff Bezos

Το μήνυμα αυτό έκρυβε ένα κακόβουλο αρχείο και συγκεκριμένα ένα βίντεο, το οποίο “μόλυνε” το κινητό του ιδιοκτήτη της Amazon. Οι χάκερς φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν την φαινομενικά καλή σχέση των δύο πανίσχυρων αντρών που αποτυπωνόταν στην επικοινωνία τους μέσω του WhatsApp, η οποία κλονίστηκε, όπως ήταν εύλογο, μετά την αποστολή του κακόβουλου αρχείου. Αποτέλεσμα του χακαρίσματος του κινητού του Jeff Bezos ήταν η διαρροή σημαντικού αριθμού δεδομένων μέσα σε λίγες μόνο ώρες, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ούτε τι πληροφορίες κλάπηκαν αλλά ούτε και με ποιον τρόπο αυτές αξιοποιήθηκαν. To ενδεχόμενο εμπλοκής του Σαουδάραβα πρίγκιπα στο μήνυμα που “χάκαρε” τα προσωπικά δεδομένα του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Amazon προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, η οποία αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση επαλήθευσής του. Ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, Mohammed bin Salman, είχε κίνητρο να “χακάρει” τον Bezos αφού γενικά εξέφραζε δημόσια την επιθυμία του να προσελκύσει περισσότερους δυτικούς επενδυτές στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τον οικονομικό μετασχηματισμό του βασιλείου, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση δεδομένου ότι υπήρξε αυστηρός με τους επικριτές (ένας εκ των οποίων ήταν ο Khashoggi) και τους αντιπάλους του.whatsapp χάκερς με μήνυμα

Αυτή η αποκάλυψη είναι πιθανό να δημιουργήσει δύσκολα ερωτηματικά για το βασίλειο σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες οι αμερικανικές εφημερίδες συγκέντρωσαν και δημοσίευσαν αναλυτικές πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του Jeff Bezos – συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών του μηνυμάτων- εννέα μήνες αργότερα.
Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχετικά με το τι έκαναν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και ο εσωτερικός του κύκλος λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του Khashoggi, πέντε μήνες, δηλαδή, μετά την φερόμενο χακάρισμα του Jeff Bezos.

Η Σαουδική Αραβία είχε αρνηθεί στο παρελθόν ότι έβαλε στο στόχαστρο το τηλέφωνο του Bezos και επέμεινε ότι η δολοφονία του Khashoggi ήταν το αποτέλεσμα μιας “αδίστακτης επιχείρησης”. Eπίσης, σε μυστική δίκη που έγινε στην Σαουδική Αραβία καταδικάστηκαν οκτώ άτομα για συμμετοχή στη δολοφονία. Η δίκη αυτή επικρίθηκε ως απάτη από ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ψηφιακοί ιατροδικαστές άρχισαν να εξετάζουν το τηλέφωνο του Bezos για λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιωτική του ζωή. Η ιστορία η οποία περιλάμβανε την εμπλοκή του σε μια εξωσυζυγική σχέση, ξεκίνησε μια κούρσα από την ομάδα ασφαλείας του για να αποκαλύψει πώς τα προσωπικά μηνύματα του Jeff Bezos βρέθηκαν ακόμη και σε ταμπέλες σούπερ μάρκετ, το οποίο ανήκε στην American Media Inc (AMI).Mohammed bin Salman και Khashoggi, δολοφονία

Έρευνα από την ομάδα του δισεκατομμυριούχου βρήκε αξιόπιστες πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι Σαουδάραβες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση, μέσα από ένα μήνυμα, στο τηλέφωνο του Bezos και να αποσπάσουν προσωπικά του δεδομένα.

Η ανάλυση του τηλεφώνου του Bezos και οι ενδείξεις ότι ξεκίνησε το “χακάρισμα” μέσω ενός μολυσμένου αρχείου που προερχόταν από τον λογαριασμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα, έχει αναθεωρηθεί από ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, την Agnès Callamard.

Η Callamard, της οποίας η έρευνα για τη δολοφονία του Khashoggi έδειξε ότι υπεύθυνος για τη δολοφονία ήταν ο πρίγκιπας και άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι της Σαουδικής Αραβίας, εξακολουθούσε να εξετάζει τη δολοφονία, αλλά παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την περίπτωση του Bezos.

Σαουδάραβες εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο Jeff Bezos είχε ίσως στοχοποιηθεί επειδή είναι ιδιοκτήτης της Washington Post και της αντίστοιχης κάλυψής της στην Σαουδική Αραβία. Οι επικριτικές στήλες του Khashoggi για τον Mohammed bin Salman και η εκστρατεία καταστολής του ενάντια σε ακτιβιστές και διανοούμενους δυσαρέστησαν τον πρίγκιπα και τον εσωτερικό του κύκλο.

Ο Andrew Miller, εμπειρογνώμονας της Μέσης Ανατολής που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία Obama, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν πραγματικά όρια στο τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να προστατεύσουν και να προωθήσουν το MBS, είτε πρόκειται για τον επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο είτε για έναν αντιφρονούντα.

Τέλος, η πιθανότητα ότι ο επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες εταιρίες της Αμερικής βρέθηκε στο στόχαστρο της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να αποτελέσει δίλημμα για τον Λευκό Οίκο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και ο γαμπρός του, Jared Kushner, συνδέονταν στενά με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά ευρήματα έδειξαν ότι ο Mohammed bin Salman διέταξε τη δολοφονία του Khashoggi.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS