ΑρχικήinetInternet Archive: Ψηφιοποιούνται όλες οι φυσικές πηγές στη Wikipedia

Internet Archive: Ψηφιοποιούνται όλες οι φυσικές πηγές στη Wikipedia

Η Wikipedia είναι ένα website, που όποιος κάνει αναζήτηση για κάποιο θέμα πάντα θα το συμβουλευτεί για πληροφορίες. Έχει τη δυνατότητα να παρέχει απαντήσεις για οτιδήποτε αναζητάτε στην Google ή στην Bing.

Ο λόγος που οι άνθρωποι εμπιστεύονται τη Wikipedia είναι ότι κάθε πληροφορία που δίνει τη στηρίζει με αναφορές. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, που έχει αμφιβολίες για κάποια πληροφορία μπορεί να ελέγξει αν η πηγή είναι αξιόπιστη. Βέβαια, πολλές πηγές της βασίζονται σε βιβλία, όπως η καταχώριση για τον Martin Luther King Jr., κάτι που αν θέλετε να το επιβεβαιώσετε θα πρέπει να εντοπίσετε ένα αντίγραφο του βιβλίου.

internet archive wikipedia

Τώρα πλέον βέβαια, με πρωτοβουλία του Internet Archive, μπορείτε ψάχνοντας ένα βιβλίο να δείτε μία προεπισκόπηση δύο σελίδων της αναφερόμενης εργασίας, αρκεί η αναφορά να καθορίζει αριθμούς σελίδων. Μπορείτε επίσης, να δανειστείτε ένα ψηφιακό αντίγραφο του βιβλίου, εφόσον κανένας άλλος δεν τον έχει δανειστεί, σαν μία κανονική βιβλιοθήκη.

Μέχρι στιγμής, το Internet Archive έχει μετατρέψει 130.000 αναφορές σε άρθρα στη Wikipedia και σε διάφορες γλώσσες με άμεσες συνδέσεις 50.000 βιβλίων που ο οργανισμός έχει σαρώσει και έχει θέσει στη διάθεση του κοινού.

“Ο στόχος μας είναι να γίνουμε μια βιβλιοθήκη που είναι χρήσιμη και προσβάσιμη από περισσότερους ανθρώπους”, λέει ο Mark Graham, διευθυντής της υπηρεσίας Wayback Machine του Internet Archive.

Εάν το έργο του Internet Archive είναι επιτυχημένο, θα είναι ένα όφελος για τους σπουδαστές, τους δημοσιογράφους ή όποιον θέλει να ελέγξει τις αναφορές μιας καταχώρησης της Wikipedia.

internet archive wikipedia

Το Internet Archive ξεκίνησε την προσπάθειά του να προσθέσει τα ψηφιακά βιβλία στη Wikipedia μετά τις εκλογές του 2016. Η υπηρεσία Wayback Machine του οργανισμού αρχειοθέτησε 387 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες από το 2001. Έχει επίσης ψηφιοποιήσει φυσικά βιβλία και αναλογικά μέσα και έχει σαρώσει 3,8 εκατομμύρια βιβλία.

Ο Graham και η εταιρεία δημιούργησαν το InternetArchiveBot, ένα εργαλείο που σαρώνει τη Wikipedia για να ελέγξει κατεστραμμένους συνδέσμους και προσθέτει αυτόματα συνδέσμους σε εκδόσεις αρχειοθετημένες στο Machine Wayback.

Τέλος, φυσικά το Internet Archive δεν έχει σαρώσει όλα τα βιβλία που παρατίθενται στη Wikipedia ακόμα. Ο Graham είπε ότι ο οργανισμός σαρώνει περισσότερα από 1.000 βιβλία την ημέρα. Αλλά έχει πολύ δουλειά ακόμα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS