ΑρχικήsecurityΡωσικά σκάνδαλα doping επισκιάζουν τη σύνοδο του WADA

Ρωσικά σκάνδαλα doping επισκιάζουν τη σύνοδο του WADA

Είκοσι χρόνια μετά τη σύστασή του, ο παγκόσμιος οργανισμός anti-doping (WADA) συναντιέται για την πέμπτη παγκόσμια διάσκεψη στην πολωνική πόλη Κατοβίτσε από την Τρίτη έως την Πέμπτη.

russian-doping-scandal-in-wada

Επισήμως, οι λόγοι της συνάντησης είναι να υιοθετηθεί ένας νέος κώδικας anti-doping και να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Ωστόσο, είναι η μακροχρόνια υπόθεση για το ρωσικό κρατικό doping και την θεσμική εξαπάτηση που θα κυριαρχήσει στην επικείμενη σύνοδο.

Ένα σκάνδαλο που αρνείται να αποσιωπηθεί, αλλά ταυτόχρονα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της εκτελεστικής επιτροπής του WADA στην Πολωνία, καθώς δεν έχει γίνει λόγος για πιθανές κυρώσεις στην Ρωσία.

Η υπόθεση, η οποία κυριάρχησε στον παγκόσμιο αγώνα κατά του doping – καθώς και για το πώς θα το αντιμετωπίσει – για τα τελευταία πέντε χρόνια, επανεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο καθώς υπάρχουν υποψίες για χειραγώγηση των ηλεκτρονικών δεδομένων από το πρώην εργαστήριο της Μόσχας, που παραδόθηκαν στους ανακριτές του WADA στις αρχές του 2019.

Οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες κυρώσεις όπως η απαγόρευση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, καθώς ο αγώνας κατά του doping επιταχύνεται μετά την καταδίκη της Ρωσίας για εξαπάτηση που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος μεταξύ 2011 και 2015.

Η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου έχει απαγορευτεί από τον διεθνή διαγωνισμό από το 2015.

Οι πιο πρόσφατοι ισχυρισμοί εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας και ο WADA ελπίζει να καταλήξει σε κάποια απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.

Τον περασμένο μήνα, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο θορυβώδης όταν η Microsoft αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι χάκερς, Fancy Bears, προσπάθησαν να επιτεθούν στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών πολλών παγκόσμιων πρακτορείων anti-doping.

Ο επόμενος παγκόσμιος κώδικας για την καταπολέμηση του doping πρόκειται να εγκριθεί την Πέμπτη και αναμένεται να είναι πιο ευέλικτος σε θετικά αποτελέσματα από τη χρήση των λεγόμενων ψυχοτροπικών φαρμάκων, όπως η κοκαΐνη ή η κάνναβη.

Αν αποδειχθεί ότι οι ουσίες λήφθηκαν χωρίς να στοχεύουν στην ενίσχυση των αθλητικών επιδόσεων, η αποβολή από αγώνες θα είναι μόλις τρεις μήνες ή και ένα μήνα εάν ο αθλητής συμφωνήσει να υποβληθεί σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

russian-doping-scandal-in-wada-summit

Επί του παρόντος, η χρήση κοκαΐνης θεωρητικά τιμωρείται με τετραετή αποβολή, όπως κάθε άλλη απαγορευμένη ουσία.

Ωστόσο, οι ποινές είναι συχνά ελαφρύτερες – για παράδειγμα, ο περουβιανός ποδοσφαιρικός αστέρας Paolo Guerrero τιμωρήθηκε με 14 μήνες αποβολή το Μάιο του 2018, αν και η απαγόρευση αυτή ανακλήθηκε εγκαίρως για να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία.

Αυτή η προγραμματισμένη αλλαγή είναι πιθανό να εγείρει αντιδράσεις μεταξύ εκείνων για τους οποίους το anti-doping αποτελεί την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του WADA, Olivier Niggli δήλωσε: “Σκοπός μας είναι ο έλεγχος anti-doping, οπότε αφορά τον αθλητισμό. Η προστασία της υγείας παγκοσμίως είναι ζήτημα της εκάστοτε χώρας”.

Ως μια τεράστια έκπληξη, ο σημερινός Πολωνός Υπουργός Αθλητισμού, Witold Banka, θα εκλεγεί νέος πρόεδρος του WADA την Πέμπτη.

Θα διαδεχθεί τον Βρετανό Craig Reedie, ο οποίος προήλθε από τις τάξεις του Ολυμπιακού κινήματος και ολοκληρώνει το έργο του στην ηλικία των 78 ετών μετά από δύο θητείες που επισκιάστηκαν από τη ρωσική κρίση του doping.

Ο Banka, μόλις 35 ετών και πρώην δρομέας των 400 μέτρων, αποτελεί μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του WADA και έχει υποσχεθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις μεταξύ των κρατών και του αθλητικού κόσμου.

Προσπάθησε να διαχωρίσει τον εαυτό του από την βασική ανταγωνίστρια του, τη Νορβηγίδα πολιτικό Linda Helleland, που είχε υποσχεθεί να είναι πολύ αυστηρότερη με το Ολυμπιακό κίνημα, το οποίο κατηγόρησε για επιείκεια έναντι των Ρώσων.

Ο Banka θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και αναμένεται να εγκαταλείψει την πολωνική κυβέρνηση.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS