Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 19:00
Αρχική How To 7 τρόποι για να ελευθερώσετε χώρο στο σκληρό δίσκο στα Windows

7 τρόποι για να ελευθερώσετε χώρο στο σκληρό δίσκο στα Windows

Οι σκληροί δίσκοι γίνονται όλο και μεγαλύτεροι, αλλά με κάποιο τρόπο φαίνεται να γεμίζουν πάντα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιείτε μονάδα SSD (Solid State Drive), η οποία προσφέρει πολύ λιγότερο χώρο στο σκληρό δίσκο από τους παραδοσιακούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους.

Εάν πραγματικά ματώνετε για λίγο ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο, αυτά τα κόλπα θα πρέπει να σας βοηθήσουν να ελευθερώσετε χώρο για σημαντικά αρχεία και προγράμματα, αφαιρώντας τα ασήμαντα αρχεία/προγράμματα που γεμίζουν το σκληρό σας δίσκο.

Windows

Τρέξτε Disk Cleanup (Εκκαθάριση δίσκου)

Τα Windows περιλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο εργαλείο που διαγράφει προσωρινά αρχεία και άλλα ασήμαντα δεδομένα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, κάντε δεξί κλικ σε έναν από τους σκληρούς δίσκους σας στο παράθυρο Computer και επιλέξτε Properties.

(Εναλλακτικά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση για Disk Cleanup στο Start Menu.)

Κάντε κλικ στο κουμπί Disk Cleanup στο παράθυρο ιδιοτήτων δίσκου.

Windows

Επιλέξτε τους τύπους αρχείων που θέλετε να διαγράψετε και κάντε κλικ στο OK. Αυτό περιλαμβάνει προσωρινά αρχεία, αρχεία καταγραφής, αρχεία στον κάδο ανακύκλωσης και άλλα μη σημαντικά αρχεία.

Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε αρχεία συστήματος, τα οποία δεν εμφανίζονται στη λίστα εδώ. Κάντε κλικ στο κουμπί Clean up αρχείων συστήματος, εάν θέλετε επίσης να διαγράψετε αρχεία συστήματος.

Windows

Αφού κάνετε, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί More Options και να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Clean up κάτω από την επιλογή System Restore και Shadow Copies για να διαγράψετε δεδομένα επαναφοράς συστήματος. Αυτό το κουμπί διαγράφει όλα εκτός από το πιο πρόσφατο σημείο επαναφοράς, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας λειτουργεί σωστά πριν το χρησιμοποιήσετε – δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλαιότερα σημεία επαναφοράς συστήματος.

Απεγκαταστήστε τις εφαρμογές που καταναλώνουν χώρο

Η κατάργηση εγκατάστασης προγραμμάτων θα απελευθερώσει χώρο, αλλά ορισμένα προγράμματα χρησιμοποιούν πολύ λίγο χώρο. Από τον πίνακα ελέγχου Programs and Features, μπορείτε να κάνετε κλικ στη στήλη Size για να δείτε πόσο χώρο κάθε πρόγραμμα εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας χρησιμοποιεί. Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε εκεί είναι να κάνετε αναζήτηση για “Uninstall programs” στο Start Menu.

Αν δεν εμφανίζεται αυτή η στήλη, κάντε κλικ στο κουμπί επιλογών στην επάνω δεξιά γωνία της λίστας και επιλέξτε την προβολή Details. Σημειώστε ότι αυτό δεν είναι πάντα ακριβές – ορισμένα προγράμματα δεν αναφέρουν το μέγεθος του χώρου που χρησιμοποιούν. Ένα πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιεί πολύ χώρο, αλλά μπορεί να μην έχει καμία πληροφορία στη στήλη Size.

Ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα απεγκατάστασης τρίτου μέρους, όπως το Revo Uninstaller, για να βεβαιωθείτε ότι διαγράφονται όλα τα αρχεία που έχουν απομείνει και ότι δεν σπαταλάτε χώρο.

Αν χρησιμοποιείτε Windows 10, μπορείτε επίσης να ανοίξετε τις νέες Ρυθμίσεις PC και να μεταβείτε στο System -> Apps & Features.

Αυτό θα σας επιτρέψει να καταργήσετε είτε τις εφαρμογές των Windows Store είτε τις κανονικές εφαρμογές και θα πρέπει επίσης να εργαστείτε σε ένα tablet. Μπορείτε, φυσικά, να ανοίξετε το Uninstall Programs στον παλιό πίνακα ελέγχου, αν θέλετε.

Αναλύστε το χώρο στο δίσκο

Για να μάθετε ακριβώς τι χρησιμοποιεί το χώρο στον σκληρό σας δίσκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα ανάλυσης σκληρού δίσκου. Αυτές οι εφαρμογές σαρώνουν τον σκληρό σας δίσκο και εμφανίζουν ακριβώς ποια αρχεία και φάκελοι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του χώρου. Έχουμε καλύψει τα καλύτερα 10 εργαλεία για να αναλύσουμε το χώρο στο σκληρό δίσκο, αλλά αν θέλετε να ξεκινήσετε, δοκιμάστε το WinDirStat (λήψη από το Ninite).

Μετά τη σάρωση του συστήματός σας, το WinDirStat σας δείχνει ακριβώς ποιοι φάκελοι, τύποι αρχείων και αρχεία χρησιμοποιούν το περισσότερο χώρο. Βεβαιωθείτε ότι δεν διαγράφετε σημαντικά αρχεία συστήματος – διαγράψτε μόνο αρχεία προσωπικών δεδομένων. Αν δείτε το φάκελο ενός προγράμματος στο φάκελο Προγράμματα προγραμμάτων χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μέρος χώρου, μπορείτε να απεγκαταστήσετε το πρόγραμμα – το WinDirStat μπορεί να σας πει πόσο χώρο χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ο πίνακας ελέγχου προγραμμάτων και λειτουργιών.

Καθαρίστε τα Temporary Files (Προσωρινά αρχεία)

Το εργαλείο “Εκκαθάριση δίσκου” των Windows είναι χρήσιμο, αλλά δεν διαγράφει προσωρινά αρχεία που χρησιμοποιούνται από άλλα προγράμματα. Για παράδειγμα, δεν θα είναι δυνατή η διαγραφή των προσωρινών αποθηκευμένων περιήγησης του Firefox ή του Chrome, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν gigabytes χώρου στο σκληρό δίσκο. (Η προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης χρησιμοποιεί χώρο στο σκληρό δίσκο για να σας εξοικονομήσει χρόνο κατά την πρόσβαση σε ιστοσελίδες στο μέλλον, αλλά αυτό είναι λίγη άνεση εάν χρειάζεστε τώρα χώρο στον σκληρό δίσκο.)

Για πιο επιθετικό προσωρινό και αχρησιμοποίητο καθαρισμό αρχείων, δοκιμάστε το CCleaner, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ. Το CCleaner καθαρίζει τα ανεπιθύμητα αρχεία από μια ποικιλία προγραμμάτων άλλων κατασκευαστών και επίσης καθαρίζει τα αρχεία των Windows τα οποία δεν θα αγγίξουν το Disk Cleanup.

Βρείτε διπλότυπα αρχεία

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή διπλού αρχείου ανίχνευσης για να σαρώσετε τον σκληρό σας δίσκο για διπλότυπα αρχεία, τα οποία είναι περιττά και μπορούν να διαγραφούν. Έχουμε καλύψει τη χρήση του VisiPics για την εξάλειψη διπλών εικόνων και επίσης δημιουργήσαμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την εύρεση και τη διαγραφή διπλών αρχείων στα Windows χρησιμοποιώντας δωρεάν εργαλεία.

Ή αν δεν σας πειράζει να ξοδέψετε λίγα δολάρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Duplicate Cleaner Pro, το οποίο δεν έχει μόνο ωραιότερο interface, αλλά έχει και πολλούς επιπλέον χαρακτήρες για να σας βοηθήσει να βρείτε και να διαγράψετε διπλά αρχεία.

Windows

Μειώστε την ποσότητα χώρου που χρησιμοποιείται για την επαναφορά συστήματος

Εάν το System Restore τρώει πολύ χώρο στο σκληρό δίσκο για σημεία επαναφοράς, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα χώρου στον σκληρό δίσκο που διατίθεται για την Επαναφορά Συστήματος. Το συμβιβασμό είναι ότι θα έχετε λιγότερα σημεία επαναφοράς για να επαναφέρετε το σύστημά σας από και λιγότερα προηγούμενα αντίγραφα αρχείων για επαναφορά. Εάν αυτές οι λειτουργίες είναι λιγότερο σημαντικές για εσάς από ό, τι ο χώρος στον σκληρό δίσκο που χρησιμοποιούν, προχωρήστε και απελευθερώστε μερικά gigabytes μειώνοντας το μέγεθος του χώρου που χρησιμοποιεί η επαναφορά συστήματος.

Windows

Επιλογές Nuclear

Αυτά τα κόλπα σίγουρα θα απελευθερώσουν λίγο χώρο, αλλά θα απενεργοποιήσουν τις σημαντικές λειτουργίες των Windows. Δεν συνιστούμε κανένα από αυτά, αλλά αν χρειάζεστε απεγνωσμένα χώρο στο δίσκο, μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Απενεργοποίηση αδρανοποίησης – Όταν αδρανοποιείτε το σύστημά σας, αποθηκεύει τα περιεχόμενα της μνήμης RAM στη μονάδα σκληρού δίσκου. Αυτό σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε την κατάσταση του συστήματος χωρίς καμία χρήση ρεύματος – την επόμενη φορά που θα εκκινήσετε τον υπολογιστή σας, θα επιστρέψετε από όπου θα μείνατε. Τα Windows αποθηκεύουν τα περιεχόμενα της μνήμης RAM στο αρχείο C: \ hiberfil.sys. Για να εξοικονομήσετε χώρο στο σκληρό δίσκο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε πλήρως την κατάσταση αδρανοποίησης, η οποία καταργεί το αρχείο.
  • Απενεργοποίηση Επαναφοράς Συστήματος – Εάν μειώσετε το μέγεθος του χώρου η επαναφορά συστήματος δεν είναι αρκετά καλή για εσάς, μπορείτε να απενεργοποιήσετε πλήρως την Επαναφορά Συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

LIVE NEWS

Παραβίαση δεδομένων στο Ιατρικό Κέντρο του Τενεσί επηρεάζει 235.000 ασθενείς

Σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Τενεσί, μία παραβίαση δεδομένων έχει επηρεάσει περίπου 235.000 άτομα.
00:02:07

Πεντάγωνο: Πήρε 1 δις για τον Covid-19 και το έκανε μαχητικό εξοπλισμό

Σύμφωνα με την Washington Post, το Πεντάγωνο των Η.Π.Α. έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εργολάβους για έργα που σε μεγάλο βαθμό δεν...

Η νέα beta των Windows 10 προσθέτει το “Meet Now” του Skype στο taskbar

Η Microsoft κυκλοφόρησε μια άλλη νέα δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 στους Insiders στο Dev Channel. Το Windows 10 Build 20221, που...

Tor Browser 10: Συγχρονίζει με την τελευταία έκδοση του Firefox ESR

Το Tor Project κυκλοφόρησε τον Tor Browser 10.0 για να ευθυγραμμιστεί με την τελευταία έκδοση του Firefox ESR, την εταιρική έκδοση του...

Samsung: Έγκριση της FDA για το ηλεκτροκαρδιογράφημα

Οι χρήστες του νέου Samsung Galaxy Watch 3 θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν τον ρυθμό της καρδιάς τους, με έγκριση της FDA.

LinkedIn: Οι μισοί χρήστες δεν ενημερώνουν το προφίλ τους

Αν ψάχνετε για δουλειά, θα ξέρετε ότι πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν το LinkedIn για να προσεγγίσουν ή να ελέγξουν τους υποψηφίους πριν τους...

Trump: Ποινές στις ιστοσελίδες που ευνοούν το παράνομο περιεχόμενο

Η κυβέρνηση του Donald Trump υπέβαλε πρόταση αλλαγών για την αποδυνάμωση του άρθρου 230, του νόμου περί Ευπρέπειας Επικοινωνιών.

“The Social dilemma” στο Netflix: Αξίζει να δεις την ταινία;

Ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι εθιστικά δεν αποτελεί αποκάλυψη για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Facebook, το Twitter ή το Instagram....

Facebook: Καταργεί λογαριασμούς που συνδέονται με το στρατό των Φιλιππίνων

Το Facebook έχει αφαιρέσει δεκάδες λογαριασμούς για παραβίαση της εξωτερικής ή κυβερνητικής πολιτικής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων πολλών που συνδέονται με το στρατό και...

Ubuntu Touch OTA13: Έρχεται με συμβατότητα για 6 νέες συσκευές

Η ομάδα UBports ανακοίνωσε επίσημα τη νέα OTA-13 (Over-The-Air-13) έκδοση για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu touch. Σύμφωνα...