ΑρχικήsecurityΝέες SQLite ευπάθειες επηρεάζουν Chrome και άλλα προγράμματα

Νέες SQLite ευπάθειες επηρεάζουν Chrome και άλλα προγράμματα

ευπάθειες Νέες ευπάθειες βρέθηκαν στο λογισμικό SQLite. Το αποτέλεσμα ήταν να επηρεαστούν πολλές εφαρμογές, που χρησιμοποιούν το SQLite ως συστατικό μέρος των software packages τους.

Το SQLite είναι ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Πολλά δημοφιλή προγράμματα το χρησιμοποιούν. Μερικά από αυτά τα προγράμματα είναι τα: Google Chrome, Mozilla Firefox, Windows 10 και άλλα.

Οι ευπάθειες ανακαλύφθηκαν από τους ερευνητές της Tencent Blade Team και ονομάζονται «Magellan 2.0». Ένα χρόνο πριν, είχαν ανακαλυφθεί οι αρχικές ευπάθειες, Magellan 1.0 SQLite.

Όπως και οι ευπάθειες Magellan 1.0, έτσι και οι Magellan 2.0 επηρεάζουν όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούν το SQLite στο λογισμικό τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σφάλματα αυτά επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να εκμεταλλευτούν την απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα στη διαδικασία rendering του Chromium.

Οι ερευνητές είπαν: “Το SQLite είναι γνωστό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και λογισμικά. Επομένως, αυτές οι ευπάθειες έχουν ένα ευρύ πεδίο επιρροής. Η SQLite και η Google είχαν επιβεβαιώσει την ύπαρξη των ευπαθειών και είχαν διορθώσει αυτές τις ευπάθειες. Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες για τις ευπάθειες αυτή τη στιγμή αλλά πιέζουμε άλλους προμηθευτές να διορθώσουν αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν”.

Η ερευνητική ομάδα της Tencent εκμεταλλεύτηκε τις ευπάθειες και διαπίστωσε ότι μπορούσε να εκτελέσει εξ’ αποστάσεως εντολές στο Google Chrome (όταν το WebSQL ήταν ενεργοποιημένο στον browser).

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα ασφαλείας καθώς οι επιτιθέμενοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να παραβιάσουν πλήρως ένα υπολογιστή.

“Εάν χρησιμοποιείτε λογισμικό που χρησιμοποιεί το SQLite ως βασικό συστατικό (που δεν είναι ενημερωμένο με την τελευταία έκδοση του Δεκεμβρίου 2019) και υποστηρίζει εξωτερικά SQL queries, ή αν χρησιμοποιείτε το Chrome πριν από την έκδοση 79.0.3945.79  (με ενεργοποιημένο το WebSQL), είναι πιθανό να επηρεαστείτε. Ενδέχεται να επηρεαστούν και άλλες συσκευές, όπως συσκευές PC / Mobile / IoT”.

Η Tencent ενημέρωσε τη Google και τη SQLite για τις ευπάθειες Magellan 2.0 στις 16 Νοεμβρίου 2019. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει ανακαλύψει εκμετάλλευση των ευπαθειών από hackers.

Όλα τα λογισμικά που χρησιμοποιούν το SQLite θα πρέπει να εγκαταστήσουν άμεσα την πιο πρόσφατη έκδοση για να παραμείνουν ασφαλή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS