ΑρχικήsecurityΗ Κίνα απαγορεύει λογισμικό και hardware από ξένες χώρες

Η Κίνα απαγορεύει λογισμικό και hardware από ξένες χώρες

Κίνα Η Κίνα έδωσε εντολή να αντικατασταθούν όλα τα ξένα PC hardware και τα λειτουργικά συστήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, «βάζοντας φωτιά» στον παγκόσμιο τεχνολογικό πόλεμο, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η χώρα έχει αναφέρει ξανά στο παρελθόν τα σχέδιά της για αποκλεισμό ξένου τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να απομονωθεί και να ξεφύγει από την επιρροή του δυτικού τεχνολογικού τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η εντολή αυτή είχε συζητηθεί από την κινεζική κυβέρνηση πριν λίγους μήνες. Στόχος της Κίνας δεν είναι ο αποκλεισμός των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών λογισμικών και λειτουργικών συστημάτων, αλλά και του hardware. Η κινεζική κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να τα αντικαταστήσει με δικά της προϊόντα.

Η Κίνα είχε και στο παρελθόν αποκλείσει κάποια δυτικά προϊόντα, καθώς θεωρούσε ότι σχετίζονταν με συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας. Πριν από πέντε χρόνια, η χώρα είχε προσπαθήσει να σταματήσει την υποστήριξη του Android και των Windows, αλλά οι προσπάθειές της δεν είχαν επιτυχία.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ιδιαίτερα στον κόσμο της τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων και μεγάλων κινεζικών εταιρειών, όπως η ZTE και η Huawei.

Επομένως, η εντολή της Κίνας για αντικατάσταση του ξένου εξοπλισμού δεν προκαλεί έκπληξη. Ο αρχικός στόχος είναι η αντικατάσταση του 30% των υπολογιστών και του λογισμικού μέχρι το τέλος του 2020. Το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το 2021 και το υπόλοιπο 20% μέχρι το 2022.

Το τριετές σχέδιο «3-5-2» είναι αρκετά φιλόδοξο. Δεκάδες εκατομμύρια συσκευές θα πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Ο εξοπλισμός και το λογισμικό θα πρέπει να είναι κινεζικής παραγωγής, οπότε οι επεξεργαστές Intel και AMD μένουν εκτός, όπως επίσης και οι GPU της Nvidia, οι αρχιτεκτονικές ARM, οι επεξεργαστές εικόνας Sony και πολλά άλλα.

Ωστόσο, η Κίνα έχει προετοιμαστεί και πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Η κινεζική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να μην εξαρτάται πλέον από τις αμερικανικές εταιρείες.

Φυσικά, τα κινεζικά προϊόντα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Windows και το Android δεν έχουν την «ωριμότητα» και την υποστήριξη των προγραμματιστών που είναι απαραίτητα για την ομαλή και χωρίς συνέπειες αντικατάσταση. Επίσης, ο αποκλεισμός των ξένων προϊόντων μπορεί να αποδυναμώσει άλλες σημαντικές προσπάθειες, όπως την άνοδο της χώρας στον τομέα του ΑΙ.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της Κίνας δεν είναι ακόμα διαθέσιμες. Αλλά σίγουρα θα αποκαλυφθούν και άλλες πληροφορίες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS