ΑρχικήinetΙσραήλ: Μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις για το 2020

Ισραήλ: Μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις για το 2020

Αν και συχνά επισκιάζεται από τις μεγαλύτερες χώρες, το Ισραήλ έχει ένα από τα καλύτερα τεχνολογικά συστήματα στον κόσμο. Οι εταιρείες όπως η Waze (μια εξαγορά του Ισραήλ που αποκτήθηκε από την Google) και η Mobileye (μια αυτόνομη επιχείρηση οδήγησης που απέκτησε η Intel για το ποσό των 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) έκαναν μεγάλη επιτυχία, αλλά κυρίως είναι η κουλτούρα της χώρας που οδηγεί πραγματικά σε αυτή την τεράστια καινοτομική οικονομία.

Ισραήλ

Τα robotics και τα drones, είναι δύο ευρήματα ιδιαίτερα πλούσιας ανάπτυξης λόγω των εταιριών όπως η Fabric (προηγουμένως CommonSense Robotics) και η Airbotics.

Οι Ισραηλινοί άνοιξαν περισσότερες από 10.000 εταιρείες μεταξύ του 1999 και του 2014, ενώ το 2,6% αυτών έχουν έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εκπαίδευση αποδεικνύεται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αυξανόμενη τεχνολογική οικονομία του Ισραήλ. Το Συμβούλιο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας (CHE), μόλις κυκλοφόρησε στοιχεία σχετικά με την κατάτμηση των προπτυχιακών φοιτητών στο ακαδημαϊκό έτος 2018-19 που υποστηρίζει αυτή τη διατριβή. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μελέτες μηχανικής έχουν την υψηλότερη εγγραφή (35.041 μαθητές, που αντιπροσωπεύουν το 18,4% του συνόλου).

Ισραήλ

Η χώρα προωθεί τη μηχανική στους υποψήφιους σπουδαστές και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, το Ισραήλ σημείωσε αύξηση κατά 80% στον αριθμό των φοιτητών υπολογιστών.

Για δεκαετίες, οι κοινωνικές επιστήμες ήταν οι μεγαλύτεροι τομείς μελέτης στο Ισραήλ και θεωρούνταν οι πιο περιζήτητες μεγάλες εταιρείες. Τώρα, οι μελέτες μηχανικής έχουν ξεπεράσει τις κοινωνικές επιστήμες για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με τον CHE, ενώ τα προγράμματα της νομικής και της διοίκησης επιχειρήσεων θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επιθυμητά μαθήματα σπουδών τα τελευταία 10 χρόνια, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 20 με 25 τοις εκατό στην εγγραφή, ενώ τα προγράμματα τεχνολογίας έχουν αυξηθεί.

Ισραήλ

Το CHE έχει ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα για την ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού (PBC) χορήγησε στα ακαδημαϊκά ιδρύματα κίνητρα αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ράβδων για την απορρόφηση των σπουδαστών και των μελών του ΔΕΠ, καθώς και την κατασκευή και αναβάθμιση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής υποδομής.

Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι η υπερβολική έμφαση σε μια ομάδα επιστημονικών κλάδων θα έχει επιζήμιες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το CHE σημειώνει ότι ελπίζει ότι τα σχολεία θα εργαστούν για να δημιουργήσουν διεπιστημονικά προγράμματα που θα προσφέρουν στους αποφοίτους ποικίλα εργαλεία τα οποία δεν αποτρέπονται από τις παραδοσιακές οριοθετήσεις προγραμμάτων.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS