Κυριακή, 5 Απριλίου, 17:07
Αρχική security Έρευνα: Νέες ransomware επιθέσεις σε NAS συσκευές

Έρευνα: Νέες ransomware επιθέσεις σε NAS συσκευές

ransomware Σύμφωνα με εκθέσεις ερευνητών, οι συσκευές NAS και οι συσκευές αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας είναι ευάλωτες σε ransomware επιθέσεις. Ο αριθμός των επιθέσεων ransomware έχει αυξηθεί, τη στιγμή που οι χρήστες «δεν είναι προετοιμασμένοι» γι’ αυτή τη σημαντική απειλή.

Τα Ransomware εμφανίζονται σε πολλές μορφές. Συνήθως, χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε εταιρικά δίκτυα και κρίσιμες υπηρεσίες (π.χ. νοσοκομεία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και σε ιδιώτες).

Μόλις εγκατασταθεί το ransomware στο σύστημα του θύματος, αρχίζει να κρυπτογραφεί τα αρχεία και στέλνει ένα μήνυμα με το οποίο ζητά λύτρα.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πληρωμή θα οδηγήσει στην αποκρυπτογράφηση των αρχείων. Ωστόσο, πολλά θύματα αποφασίζουν να δώσουν τα χρήματα γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει να ανακτήσουν τα αρχεία. Όταν ειδικά πρόκειται για κρίσιμα δεδομένα από υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, κυβερνητικούς οργανισμούς κλπ, είναι ακόμα πιο πιθανό να πληρωθούν τα λύτρα.

Μια μέση εταιρεία θα αντιμετωπίσει μια επίθεση ransomware κάποια στιγμή. Συνήθως, οι hackers ξεκινούν τις επιθέσεις με phishing emails, ενώ χρησιμοποιούν και exploit kits και άλλα κακόβουλα λογισμικά.

Οι ερευνητές της Kaspersky υποστηρίζουν ότι οι NAS συσκευές απειλούνται άμεσα από τα ransomware.

Τα συστήματα NAS χρησιμοποιούνται από πολλές επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες και είναι πολύ χρήσιμα για την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας.

Ωστόσο, οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές, καθώς ο έλεγχος ταυτότητας χρήστη μερικές φορές παρακάμπτεται λόγω ευπαθειών στο λογισμικό.

Οι προγραμματιστές Ransomware έχουν αντιληφθεί τις ευπάθειες και έχουν αυξήσει τις επιθέσεις. Πέρυσι, οι συσκευές NAS δεν αποτελούσαν βασικό στόχο των hackers. Τώρα, όμως έχουν βρει τρόπους για να τις εκμεταλλευτούν.

Αρχικά, οι hackers σαρώνουν το διαδίκτυο για να βρουν εκτεθειμένες συσκευές NAS. Έπειτα, χρησιμοποιούν τα exploits για να εκμεταλλευτούν ευπάθειες και αν καταφέρουν να παραβιάσουν τα συστήματα, εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό και αρχίζουν την κρυπτογράφηση των αρχείων της συσκευής.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Kaspersky, τον τελευταίο χρόνο έχουν εμφανιστεί πολλές νέες παραλλαγές ransomware, το οποίο δείχνει ότι οι κυβερνοεγκληματίες ενδιαφέρονται πολύ γι’ αυτά τα κακόβουλα λογισμικά και τα αναπτύσσουν συνεχώς.

Οι ερευνητές λένε ότι το WannaCry παραμένει η πιο δημοφιλής μορφή ransomware. Ακολουθούν τα Phny και GandCrypt.

«Φέτος έχουμε εντοπίσει αρκετές νέες οικογένειες ransomware που εστιάζονται αποκλειστικά σε NAS συσκευές”, δήλωσε ο Fedor Sinitsyn, ερευνητής ασφάλειας στο Kaspersky. “Αυτή η τάση είναι απίθανο να εξασθενίσει, καθώς αυτή η επίθεση αποδεικνύεται πολύ κερδοφόρα για τους επιτιθέμενους, ειδικά λόγω του ότι οι χρήστες είναι εντελώς απροετοίμαστοι”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Πώς μπορείτε να συνδέσετε ένα μικρόφωνο στο MacBook σας;

Πολλοί άνθρωποι που ξαφνικά πρέπει να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις ή τηλεδιασκέψεις, είτε για την δουλειά τους είτε για online μαθήματα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι...

COVID-19: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν πολίτες

Ο COVID-19 έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να παρακολουθούν τους πολίτες. Περίπου 110...

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...

Πώς να συνδέσω και να ρυθμίσω ακουστικά στο Windows 10 PC;

Τα ακουστικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι περισσότεροι εργαζόμαστε από...