ΑρχικήbusinessΠολλές Ολλανδικές εταιρείες έχουν ζημιωθεί από επιθέσεις ransomware

Πολλές Ολλανδικές εταιρείες έχουν ζημιωθεί από επιθέσεις ransomware

ransomware

Σύμφωνα με το National Cyber ​​Security Center (NCSC), πολλές Ολλανδικές εταιρείες έχουν δεχτεί επιθέσεις ransomware, οι οποίες είχαν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο γι΄αυτές.

Ο ακριβής αριθμός των εταιρειών που έχουν πέσει θύματα τέτοιων επιθέσεων είναι άγνωστος, αφού υπάρχουν αρκετές που πληρώνουν απλά τα λύτρα που τους ζητούν οι hacker χωρίς να γίνεται γνωστό.

Σύμφωνα με το NOS, αρκετές είναι και οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν επηρεαστεί από επιθέσεις ransomware, όπως για παράδειγμα η υπηρεσία παροχής νερού, οι οποίες μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην κυβέρνηση αλλά και σε άλλες σημαντικές δομές της χώρας.

Τα προγράμματα κα τα λογισμικά που κρατούν ομήρους τα αρχεία των εταιρειών, έχουν ονόματα όπως LockerGoga, BitPaymer, Ryuk και Sodinokibi. Οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση στα συστήματα μέσω προηγούμενων μολύνσεων σε εταιρικά συστήματα. Αγοράζουν αυτή την πρόσβαση από άλλους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Μόλις οι επιτιθέμενοι καταφέρουν να εισβάλουν, κινούνται απαρατήρητοι μέσα στα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας.

Πρωτού εξαπωλήσουν μία επίθεση ransomware, φροντίζουν να μάθουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τα συστήματα και το τρόπο που μία εταιρεία δημιουργεί και διατηρεί τα αντίγραφα ασφαλείας της. Στη συνέχεια σβήνουν αυτά τα αντίγραφα, ώστε η εταιρεία να μην μπορεί να τα επαναφέρει χωρίς τη βοήθεια των εισβολέων.

Όταν είναι όλα έτοιμα, οι hacker κλειδώνουν τα συστήματα και η εταιρεία μένει απροστάτευτη με μόνη επιλογή να πληρώσει τα λύτρα για να πάρει πίσω τα αρχεία της. Πολλές φορές το ποσό που ζητούν οι επιτιθέμενοι είναι τεράστιο, ωστόσο είναι προτιμότερο για μια εταιρεία να το πληρώσει, από το να σταματήσει να λειτουργεί μέχρι να φτιαχτούν ξανά όλα τα συστήματά της από την αρχή.

Δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια

Όσοι πραγματοποιούν επιθέσεις ransomware, είναι συνήθως εγκληματίες που επιδιώκουν να κερδίσουν γρήγορα πολλά χρήματα. Για το λόγο αυτό προτιμούν να επιτίθενται σε διεθνείς εταιρείες, που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγάλα ποσό σε λύτρα, ενώ ταυτόχρονα τα αντίγραφα ασφαλείας τους και τα εγχειρίδια τους είναι στα αγγλικά, οπότε μπορούν να τα κατανοήσουν.

Η πρακτική του ransomware, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής πριν από μερικά χρόνια κι ενώ έδειξε να μειώνεται, τώρα αρχίζει να επανέρχεται δυναμικά. Η διαφορά είναι ότι τώρα οι επιτιθέμενοι στοχεύουν κυρίως σε εταιρείες για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Επίσης συχνά οι εταιρείες αποτελούν έναν εύκολο στόχο για τους εγκληματίες, αφού οι περισσότερες δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τα συστήματά τους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS