ΑρχικήsecurityΣε γαλλικό νοσοκομείο κλειδώθηκαν 6000 υπολογιστές εξαιτίας επίθεσης ransomware

Σε γαλλικό νοσοκομείο κλειδώθηκαν 6000 υπολογιστές εξαιτίας επίθεσης ransomware

Σύμφωνα με μια έκθεση του Le Monde, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rouen-Charles Nicolle αγωνίζεται σήμερα να ανακάμψει από μια καταστροφική επίθεση ransomware που τους έπληξε σχεδόν πριν από μία εβδομάδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βόρειας Γαλλίας, με 2500 κρεβάτια και 10000 άτομα προσωπικό, οπότε η διαταραχή επηρεάζει πολλές εκατοντάδες ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια και φροντίδα. Αυτή τη στιγμή, το σκουλήκι ransomware έχει εξαπλωθεί σε περίπου έξι χιλιάδες υπολογιστές του νοσοκομείου, ενώ η ομάδα IT αποφάσισε να κλείσει τους υπόλοιπους ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση.

ransomware

Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο εκτελείται επί του παρόντος με σημαντικά μειωμένες επιδόσεις, καθώς τα αποτελέσματα ελέγχου δεν μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των γραφείων, δεν μπορεί να υπάρχει κεντρικό σύστημα διαλογής και διαχείρισης ασθενών, τίποτα δεν μπορεί να εκτυπωθεί και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προγραμματισμός επίσκεψης και λειτουργίας. Σε αυτήν την κατάσταση, δίνεται προτεραιότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ η IT ομάδα του νοσοκομείου εργάζεται πυρετωδώς μαζί με τη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων για να ξαναρχίσει η λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στο κοινό, δεν υπήρξαν αιτήματα για λύτρα, οπότε ακόμα και αν το νοσοκομείο θέλησε να πληρώσει κάποιον, θα ήταν αδύνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φήμες για απαιτήσεις λύτρων ύψους 1500 ευρώ για κάθε υπολογιστή (9 εκατ. ευρώ συνολικά) δεν είναι αληθινές. Ενδεχομένως, το νοσοκομείο δεν κρατούσε πολλά αντίγραφα ασφαλείας γενικά, επομένως είναι πολύ πιθανό ότι τα δεδομένα των ασθενών θα χαθούν τώρα ανεπανόρθωτα. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της ομάδας πληροφορικής στον τύπο, είχαν καλύψει περίπου το 25% του τρόπου ανάκαμψης τη Δευτέρα και αναμένουν ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλη εβδομάδα.

Ενώ οι φροντιστές, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δηλώνουν ότι οι νοσηλευόμενοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, όλοι παραδέχονται ότι ο χρόνος της φροντίδας έχει παραταθεί σημαντικά, σε αρκετές ώρες για να είμαστε ακριβείς. Όπως είδαμε πρόσφατα, ακόμη και τα λεπτά καθυστέρησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Vanderbilt έδειξε αύξηση 36 θανάτων ανά 10000 περιπτώσεις καρδιακής προσβολής σε νοσοκομεία που υπέστησαν παραβίαση δεδομένων. Αυτή τη στιγμή πολλοί ασθενείς παραπέμπονται στο νοσοκομείο Elbeuf, όπου πραγματοποιούνται τώρα ορισμένες από τις χειρουργικές επεμβάσεις και οι υπηρεσίες αποστείρωσης της Rouen.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS