Η Tesla απέλυσε δεκάδες υπαλλήλους στο Gigafactory της Νέας Υόρκης μετά από μια νέα προσπάθεια για δημιουργία σωματείου που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, όπως προκύπτει από επίσημη καταγγελία που υποβλήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ.
Η πρωτοβουλία για συνδικαλισμό προτάθηκε για πρώτη φορά από μια μερίδα εργαζομένων που επιθυμούσαν υψηλότερους μισθούς, προστασία της εργασίας και λιγότερη πίεση/παρακολούθηση στην εργασία. Το προσωπικό δήλωσε την επιθυμία του να ενταχθεί στην Workers United Upstate New York η οποία είναι γνωστή για τη συνδικαλιστική οργάνωση αμέτρητων καταστημάτων Starbucks σε όλο τον κόσμο.
Δείτε επίσης: Tesla: 7500 σταθμοί φόρτισης για non-Tesla EV έως το 2024
Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν και άλλους υπαλλήλους του Gigafactory New York.
Europol: Εξάρθρωσε την πλατφόρμα Ghost - Σύλληψη εγκληματιών
Neuralink: Έγκριση FDA για επαναστατική συσκευή Blindsight
Ανακάλυψη: Μαύρη τρύπα σκοτώνει το γαλαξία της
Σύμφωνα με καταγγελία που κατέθεσε η Workers United στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για σωματείο την Τρίτη, η Tesla απέλυσε δεκάδες υπαλλήλους στο εργοστάσιο – συμπεριλαμβανομένων αρκετών που συνδέονταν με την προσπάθεια συνδικαλισμού.
Το Bloomberg αναφέρει σχετικά με την καταγγελία:
“Σε μια κατάθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB), το συνδικάτο Workers United κατηγόρησε την Tesla ότι απέλυσε παράνομα τους υπαλλήλους “σε αντίποινα για τη συνδικαλιστική δραστηριότητα και για να αποθαρρύνει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα”. Το συνδικάτο ζήτησε από το συμβούλιο εργασίας να επιδιώξει μια ομοσπονδιακή δικαστική εντολή “για να αποτραπεί η ανεπανόρθωτη καταστροφή των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προκύπτουν από την παράνομη συμπεριφορά της Tesla“.
Ο Jaz Brisack, ένας διοργανωτής της Workers United που εργάζεται για το σωματείο της Tesla ανέφερε σχετικά:
“Αυτή είναι μια μορφή συλλογικών αντιποίνων εναντίον της ομάδας εργαζομένων που ξεκίνησε αυτή την οργανωτική προσπάθεια. Τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να τρομοκρατήσουν τους πάντες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της οργάνωσής τους“.
Ενώ υποστηρίζουν ότι οι απολύσεις των υπαλλήλων είναι παράνομες, οι διοργανωτές του συνδικάτου στο Gigafactory New York της Tesla πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει την προσπάθειά τους.
Δείτε επίσης: Tesla: Μια εικόνα από το νέο ‘Godzilla’ robot και τη γραμμή παραγωγής οχημάτων
Η Sara Costantino, εργαζόμενη στην Tesla στην ομάδα Autopilot του Giga New York και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του σωματείου, σχολίασε:
“Είναι πολύ ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνουν. Προσπαθούν να μας τρομάξουν. Και πραγματικά νομίζω ότι τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Πραγματικά άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων και δείχνει ότι αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε ένα σωματείο“.
Τα αντίποινα κατά της οργάνωσης συνδικάτων είναι παράνομα σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και οι καταγγελίες με το NLRB μπορούν να οδηγήσουν στην αποκατάσταση των απολυμένων εργαζομένων με ανταποδοτικές απολαβές, σημειώνει το Bloomberg.
Δείτε επίσης: Full Self-Driving Beta v11: Η πολυαναμενόμενη ενημέρωση της Tesla αναβλήθηκε ξανά
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Tesla αντιμετωπίζει προβλήματα με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων και συγκεκριμένα για την απόλυση ατόμων που σχετίζονται με συνδικάτα.
Το 2021, η NLRB έκρινε ότι η Tesla παραβίασε την εργατική νομοθεσία απολύοντας έναν εργαζόμενο επειδή υποστήριζε την ύπαρξη σωματείου.
Στο παρελθόν, ο Musk έχει εκφράσει την αποδοκιμασία του για τα συνδικάτα και και αντιμετώπισε την οργή του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ όταν του ζήτησαν να διαγράψει ένα tweet του 2018 που έλεγε ότι οι εργαζόμενοι θα έχαναν τα δικαιώματα αγοράς μετοχών τους εάν δημιουργούσαν σωματείο.
Οι υπάλληλοι ελπίζουν ότι το σωματείο και γενικά η συνδικαλιστική οργάνωση στην Tesla έχει τη δυνατότητα να αποφέρει πολλά οφέλη, όπως καλύτερους μισθούς και εργασιακή ασφάλεια για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα παρέχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη κατά τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους υπαλλήλους και την εργοδοσία.
Πηγή: electrek.co