ΑρχικήinetElon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρός κίνδυνος

Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρός κίνδυνος

Το ChatGPT μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί δραστικά και ο Elon Musk μας προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους.

Στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής της Κυβέρνησης στο Ντουμπάι, ο Musk προειδοποίησε ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα είναι η τεχνητή νοημοσύνη – μόλις λίγα λεπτά αφότου αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ChatGPT.

Ο Musk εξέφρασε τόσο αισιοδοξία όσο και φόβο για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης: “Έχει τεράστιες υποσχέσεις, αλλά ενέχει και μεγάλο κίνδυνο”

Ο Elon Musk, ο καινοτόμος πίσω από την Tesla, τη SpaceX και το Twitter, ρωτήθηκε για το πώς περιμένει ότι θα είναι η τεχνολογία σε μια δεκαετία από τώρα.

Ως βασικός ιδρυτής της OpenAI, της αμερικανικής νεοφυούς επιχείρησης που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του ChatGPT – ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να παράγει απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις όταν οι χρήστες θέτουν ερωτήσεις – ο Musk φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τις μηχανές.

Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρός κίνδυνος
Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρός κίνδυνος

Δείτε επίσης: Ο Elon Musk μέχρι το τέλος του 2023 θα ορίσει νέο CEO του Twitter

Το ChatGPT είναι μια επαναστατική μορφή τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί το GPT-3, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που αλλάζει τα δεδομένα. Έχει σχεδιαστεί για να κατανοεί τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και να παράγει απαντήσεις με βάση άφθονες ποσότητες δεδομένων.

Όπως το θέτει ο Elon Musk, το ChatGPT απέδειξε σε όλους μας την απόλυτη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης – κάτι που αναπτύσσεται εδώ και καιρό. Το μόνο που έλειπε ήταν ένα περιβάλλον εργασίας προσιτό στους περισσότερους ανθρώπους και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το ChatGPT!

Ενώ οι μεταφορές, η αεροπορία και η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει ακόμη υπαχθεί σε καμία αρχή που να ελέγχει την εφεύρεσή της.

Ο Elon Musk εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί ρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και η ιατρική μαζί.

Παρόλο που η ρύθμιση μπορεί να εμποδίσει ελαφρώς την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο Elon Musk σημείωσε ότι μακροπρόθεσμα είναι δυνητικά επωφελής.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο δισεκατομμυριούχος έχει επισημάνει τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν εάν η σύνθετη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν ελεγχθεί. Κάποτε διατύπωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πολύ πιο ισχυρό κίνδυνο από ό,τι τα πυρηνικά όπλα.

Τα λόγια του είναι ακόμη πιο επίκαιρα σήμερα, καθώς το ChatGPT δεσπόζει στην αγορά εργασίας μας με τις εξελιγμένες και σχεδόν ανθρώπινες δυνατότητες γραφής του.

Το 2018, ο Musk πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI και δεν έχει πλέον καμία ιδιοκτησία στην εταιρεία.

Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρός κίνδυνος
Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρός κίνδυνος

Δείτε επίσης: Οι χρήστες βομβαρδίζονται με tweets του Elon Musk ενώ δεν τον ακολουθούν

Όταν ξεκίνησε το OpenAI, ήταν ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα ανοιχτό στο κοινό. Ωστόσο, τώρα αυτός ο οργανισμός είναι κλειστού κώδικα και κερδοσκοπικός -και ο Musk ανέφερε ότι δεν έχει καμία ιδιοκτησία σε αυτό ή στις αποφάσεις του, από την άποψη ότι δεν είναι στο διοικητικό συμβούλιο ούτε ελέγχει οτιδήποτε σχετίζεται με το OpenAI σε καμία περίπτωση.

Προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης, ο Musk αποφάσισε να δημιουργήσει το OpenAI επειδή θεωρούσε ότι η Google δεν αφιέρωνε αρκετή προσοχή σε αυτό.

Ένας έντονος ανταγωνισμός έχει ξεσπάσει μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών Google και Microsoft ως αποτέλεσμα του ChatGPT. Ενώ η Google είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, η Microsoft έχει υποστηρίξει την OpenAI και έχει ενσωματώσει το λογισμικό της στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού Bing.

Ο Musk τόνισε την ανάγκη μιας αξιόπιστης, ψηφιακής κοινότητας που τηρεί όλα τα νομικά όρια όσον αφορά τη λογοκρισία. Ο παγκόσμιος ιστός είναι ένα ταραχώδες τοπίο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, έχουν τεράστια επιρροή στο δημόσιο αίσθημα. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ένα ανοιχτό φόρουμ όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους χωρίς την απειλή λογοκρισίας ή δίωξης.

Πηγή: cnbc.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS