ΑρχικήsecurityΆγιος Βαλεντίνος: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για romance scams

Άγιος Βαλεντίνος: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για romance scams

Το ChatGPT, ένα ισχυρό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία κειμένου, που κυκλοφόρησε στο κοινό τον Νοέμβριο του 2022 από την OpenAI, έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μέσα σε λίγους μόνο μήνες χάρη στην ικανότητά του να χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων για να παρέχει γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις. Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται σε διάλογο και μπορεί να κατανοεί τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα και να παράγει λεπτομερές γραπτό κείμενο που μοιάζει με κείμενο γραμμένο από άνθρωπο. Οι δυνατότητές του μπορούν να φανούν χρήσιμες σε πολλούς κλάδους, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, μια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κακόβουλους σκοπούς. Για παράδειγμα, το ChatGPT, καθώς και άλλα αντίστοιχα AI chatbots, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για AI romance scams την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι προ των πυλών και πολλοί περιμένουν να βρουν την αγάπη αυτή την ημέρα. Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν για αυξημένο αριθμό απατών.

Οι χάκερ συνήθως επικεντρώνονται στις εποχές του χρόνου που είμαστε πιο ευάλωτοι“, δήλωσε ο Robert Falzon, επικεφαλής μηχανικής στον πάροχο κυβερνοασφάλειας Checkpoint Canada, στο Global News.

Δείτε επίσης: Opera browser: Θα ενσωματώσει σύντομα το ChatGPT

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους απατεώνες να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Falzon.

Οι ρομαντικές απάτες ή αλλιώς Romance scams και το catfishing χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για την εξαπάτηση αθώων θυμάτων που ζητούν λίγο ρομαντισμό στη ζωή τους, σύμφωνα με τη Briana Brownell, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης (AI) Pure Strategies. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Άγιος Βαλεντίνος ChatGPT romance scams

Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με ειδικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας, είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσετε στην παγίδα απατεώνων που παρουσιάζονται σαν κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα romance scams, με τη χρήση του ChatGPT ή άλλων εργαλείων, κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό της απάτης.

Τα romance scams μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια τεράστιων χρηματικών ποσών. Ουσιαστικά, οι απατεώνες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και υποτιθέμενης αμοιβαίας αγάπης με το θύμα, μέσω διαδικτύου, και στη συνέχεια προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα. Σύμφωνα με μια ειδοποίηση που εκδόθηκε από το Καναδικό Κέντρο Καταπολέμησης της Απάτης (CAFC), οι ρομαντικές απάτες βρίσκονταν στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες απώλειες χρημάτων πέρυσι.

Το 2021, από τις 1.249 καταγγελίες για romance scams που έγιναν στο CAFC, 925 θύματα ανέφεραν συνολικά απώλεια άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια πρόσφατη αύξηση στις ρομαντικές απάτες έχει επίσης παρατηρηθεί από το Better Business Bureau (BBB).

Με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προ των πυλών και την πανδημία να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ζωής μας, αυτοί που αναζητούν την αγάπη πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τους απατεώνες“, προειδοποίησε το BBB.

Χάρη στη διαθέσιμη τεχνολογία, οι απατεώνες μπορούν να δημιουργούν ψεύτικες φωτογραφίες προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών, αλλά και να κατασκευάζουν φωνές και να αυτοματοποιούν μηνύματα.

Δείτε επίσης: Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών σε όλο τον κόσμο, με περίπου 20 εκατομμύρια να πληρώνουν για premium λειτουργίες. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δυνητικών θυμάτων είναι τεράστιος.

Η εξέλιξη ειδικά στη δημιουργία εικόνων έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστούν αυτές οι απάτες.

Επιπλέον, η χρήση του AI ChatGPT για την αυτοματοποίηση των συνομιλιών σε εφαρμογές γνωριμιών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας των romance scams.

Οι απατεώνες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν “bots” για να έχουν αυτοματοποιημένες συνομιλίες με πολλά θύματα ταυτόχρονα.

Η τεχνολογία για την εκτέλεση εκατοντάδων ή χιλιάδων ή εκατομμυρίων από αυτές τις απάτες ταυτόχρονα είναι ξαφνικά διαθέσιμη“, είπε η Brownell.

Τον περασμένο μήνα, κυκλοφόρησε η φάση beta της πλατφόρμας σύνθεσης φωνής της ElevenLabs, η οποία επέτρεψε στους χρήστες να δημιουργούν ρεαλιστικό ήχο της φωνής οποιουδήποτε ατόμου. Το μόνο που χρειάζεται είναι η μεταφόρτωση δείγματος της φωνής και η πληκτρολόγηση του κειμένου που πρέπει να πει το AI εργαλείο με τη φωνή που του έχουν υποδείξει οι χρήστες.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, ψεύτικα βίντεο άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Υπήρχαν βίντεο του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, να εκφωνεί μια ομιλία που επιτίθεται σε τρανς άτομα, του Bill Gates να λέει ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 προκάλεσαν AIDS κλπ.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και σε romance scams για να γίνει πιο ρεαλιστική η απάτη.

Σύμφωνα με την Katrina Ingram, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ethically Aligned AI, μιας επιχείρησης που ξεκίνησε το 2021 για να συμβουλεύει και να εκπαιδεύει εταιρείες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, η ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης δείχνει ότι υπάρχει στενή σχέση με την εξαπάτηση.

Αν και πρόσφατα αυτό που βλέπουμε είναι κάποιες εξαιρετικά εξελιγμένες ικανότητες που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα για να αναμιγνύουν λέξεις και να αναμιγνύουν εικόνες με τρόπους που μπορεί να φαίνεται ότι αντιπροσωπεύουν περιεχόμενο που προέρχεται από άνθρωπο“, είπε στο Global News.

Και φυσικά, αν έχετε κάποιον που δεν έχει καλές προθέσεις, θα θέλει πραγματικά να σας εξαπατήσει με κάποιο τρόπο χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία. Τους οπλίζει με περισσότερες ικανότητες για να δημιουργήσουν μια πραγματικά πειστική, παραπλανητική παρουσία στο διαδίκτυο“.

Άγιος Βαλεντίνος: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για romance scams

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται αύριο, 14 Φεβρουαρίου, γι’ αυτό πρέπει όλοι να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για romance scams που μπορεί να είναι δύσκολα να εντοπιστούν λόγω του ChatGPT και άλλων ισχυρών AI εργαλείων.

Δείτε επίσης: Πώς θα χρησιμοποιήσετε το ChatGPT AI chatbot σε Android

Οι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών είναι ίσως οι πιο ευάλωτοι, αφού αυτά τα apps χρησιμοποιούνται συνήθως για την αναζήτηση ερωτικών συντρόφων, οπότε η επικοινωνία με έναν άγνωστο είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Ωστόσο, προσοχή πρέπει να δείξουμε και σε πιθανά emails ή μηνύματα που μπορεί να λάβουμε.

Ένας από τους τρόπους εντοπισμού απάτης είναι η κακή γραμματική ή ορθογραφία. Ωστόσο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των εργαλείων αυτοματοποίησης, οι hackers έχουν γίνει καλύτεροι σε αυτά, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναγνώριση ενός κακόβουλου email.

Σύμφωνα με το Better Business Bureau, δεν πρέπει ποτέ να στέλνετε χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες σε κάποιον που δεν έχει συναντήσει ποτέ προσωπικά.

Καθώς γίνεται πιο περίπλοκο ο εντοπισμός απατεώνων, η χρήση προστασίας στον υπολογιστή και την κινητή συσκευή σας είναι ζωτικής σημασίας.

Τα romance scams γίνονται όλο και πιο συχνά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τις πλατφόρμες online dating, κάτι που μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη μοναξιά αν δεν έχουν σύντροφο. Τα romance scams είναι πολύ αποτελεσματικά γιατί εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για αγάπη και συντροφικότητα και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και εργαλείων όπως το ChatGPT κάνει την κατάσταση χειρότερη, αφού είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι απάτες.

Πηγή: q107.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS