ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Η Google παρουσίασε ένα νέο εργαλείο chatbot με την ονομασία “Bard” σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το αξιοσημείωτο επίτευγμα του ChatGPT.

Τη Δευτέρα, ο Sundar Pichai – Διευθύνων Σύμβουλος της Google και της μητρικής εταιρείας Alphabet – δήλωσε σε μια ανάρτηση στο blog ότι το Bard θα είναι σύντομα προσβάσιμο για “έμπιστους δοκιμαστές”, με την προσδοκία να είναι διαθέσιμο στις μάζες μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Η εταιρεία ερευνών τεχνητής νοημοσύνης OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT στο κοινό στα τέλη Νοεμβρίου, παρόμοιο με το Bard, το οποίο επίσης βασίζεται σε ένα γλωσσικό μοντέλο. Και τα δύο γαλουχούνται χρησιμοποιώντας τεράστιο όγκο διαδικτυακών δεδομένων και παρέχουν στοχαστικές απαντήσεις όταν τους υποβάλλονται ερωτήματα χρηστών.

Μέσω του Bard, ο Pichai εξηγεί ότι η φιλοδοξία τους είναι να ενοποιήσουν τη συσσωρευμένη γνώση του κόσμου με ισχυρά γλωσσικά μοντέλα και νοημοσύνη. Προσθέτει ότι αξιοποιώντας μια πληθώρα δεδομένων από τον ιστό, είναι σε θέση να δημιουργούν φρέσκες απαντήσεις ανώτερης ποιότητας.

Δείτε επίσης: Google SafeSearch: Σύντομα θα θολώνει τις ακατάλληλες εικόνες από προεπιλογή

Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard
Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Η εμβληματική μηχανή αναζήτησης της Google αντιμετωπίζει σήμερα την πιο επικίνδυνη απειλή των τελευταίων ετών, γεγονός που καθιστά την τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας ακόμη πιο σημαντική. Παρά ταύτα, το ChatGPT κυκλοφόρησε στο κοινό πριν από δύο μήνες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία δοκιμίων, ιστοριών και τραγουδιών, καθώς και για την απάντηση ερωτήσεων που συνήθως θα έβρισκε κανείς στο Google Search.

Πέρυσι, ο Paul Buchheit – ένας από τους δημιουργούς του Gmail – βγήκε στο Twitter και δήλωσε δημοσίως ότι η αναζήτηση της Google βρισκόταν σε κατάσταση “κινδύνου” λόγω του ChatGPT. Σύμφωνα με το ανησυχητικό tweet του, δήλωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει πλήρη αναστάτωση μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια. Παρόλο που αυτή η δήλωση μπορεί να φαίνεται εξωφρενική με την πρώτη ματιά- οι αλλαγές που οδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται σε πολλούς κλάδους σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Η Microsoft, η οποία έχει επικυρώσει τις προθέσεις της να επενδύσει δισεκατομμύρια στην τεχνολογία OpenAI, αναμένεται να την ενσωματώσει σε πολλά από τα προϊόντα της – κυρίως στην πλατφόρμα της μηχανής αναζήτησης Bing. Για να αναπτύξει αυτή τη μελλοντική προσπάθεια και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, η Microsoft διοργάνωσε την Τρίτη μια εκδήλωση τύπου στα κεντρικά της γραφεία στην Ουάσινγκτον. Αυτό επισημάνθηκε μόλις λίγα λεπτά αφότου η Google κυκλοφόρησε την Δευτέρα αυτά που σύντομα θα αποτελέσουν επαναστατικά χαρακτηριστικά με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard
Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Για αρκετό καιρό, η τεχνολογία που επιτρέπει την ύπαρξη του Bard υπήρχε, αλλά δεν ήταν προσβάσιμη για δημόσια χρήση. Πριν από δύο χρόνια, η Google παρουσίασε επίσημα το γλωσσικό μοντέλο για εφαρμογές διαλόγου (LaMDA) και ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τροφοδοτεί το Bard. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, ένας πρώην μηχανικός της Google δήλωσε ότι το LaMDA είναι “ευαίσθητο”, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης λόγω των πολυάριθμων επικρίσεων από ειδικούς στον τομέα αυτό.

Τη Δευτέρα, η Google χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός ατόμου που ζητούσε από το Bard να εξηγήσει τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA με έναν ελκυστικό τρόπο που θα γοήτευε ένα εννιάχρονο παιδί. Τότε ήταν που το Bard παρουσίασε την απάντησή του ως πολλαπλά bullet points.

Με το Bard, μπορείτε να οργανώσετε ένα baby shower για τη φίλη σας, να συγκρίνετε δύο υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες δίπλα-δίπλα ή ακόμα και να πάρετε δημιουργικές ιδέες για το τι να φτιάξετε με τα υλικά που έχετε στο ψυγείο σας – όλα αυτά χάρη στο Google!

Τη Δευτέρα, ο Pichai δήλωσε ότι οι τεχνολογίες με ενισχυμένη τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην περίφημη πλατφόρμα αναζήτησης της Google.

Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard
Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Δείτε επίσης: Google Chrome Blink: Οι αλλαγές που θα εκνευρίσουν την Apple

Όπως έγραψε ο Pichai, σύντομα θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση σε σύνθετες πληροφορίες και πολλαπλές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα με λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στην Αναζήτηση. Αυτό θα μας δώσει μια ολοκληρωμένη κατανόηση οποιουδήποτε θέματος που ερευνούμε, όπως το να βρούμε διαφορετικά blogs από ανθρώπους που παίζουν και πιάνο και κιθάρα ή να πάρουμε πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το ταξίδι του ως αρχάριος. Με αυτά τα νέα εργαλεία, η κατανόηση μεγάλου όγκου δεδομένων δεν ήταν ποτέ ευκολότερη!

Προς το παρόν, η Google δεν έχει σχέδια για την εμπορευματοποίηση του Bard. Δυστυχώς, δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές διαφημίσεις ή τον τρόπο με τον οποίο το Bard θα είναι σε θέση να βγάλει χρήματα στο μέλλον. Ο εκπρόσωπος της Google δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κύρια προτεραιότητά τους είναι η κατασκευή ενός υγιούς ψηφιακού περιβάλλοντος και η αποστολή της κίνησης αναζήτησης απευθείας προς τους δημιουργούς και τους εκδότες ειδήσεων, καθώς αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για αυτό.

Καθώς η Google μεταναστεύει περισσότερο προς την ενσωμάτωση ενός AI chatbot, προκύπτουν πιθανοί κίνδυνοι. Έχει επισημανθεί από εμπειρογνώμονες ότι τα εργαλεία αυτά εκπαιδεύονται σε δημόσια δεδομένα – με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη τάση να διαιωνίζουν μη ισορροπημένες απόψεις και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες.

Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard
Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Σύμφωνα με τη δήλωση του Pichai, είναι σημαντικό να φέρουμε στον κόσμο μοντέλα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη με θάρρος και υπευθυνότητα.

Η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Google, Bard, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη συστημάτων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που μπορούν να κατανοούν γρήγορα και με ακρίβεια τα δεδομένα των χρηστών χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα ή την ταχύτητα. 

Πηγή: edition.cnn.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS