ΑρχικήsecurityFTC: Οι Αμερικανοί το 2021 έχασαν 547 εκατ. $ σε romance scams

FTC: Οι Αμερικανοί το 2021 έχασαν 547 εκατ. $ σε romance scams

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) δήλωσε ότι το 2021 οι Αμερικανοί ανέφεραν υψηλές απώλειες ύψους 547 εκατομμυρίων δολαρίων σε romance scams, αυξημένες σχεδόν κατά 80% σε σύγκριση με το 2020 και έξι φορές πάνω σε σύγκριση με τις απώλειες που αναφέρθηκαν το 2017.

romance scams

Δείτε επίσης: Romance scams: Φυλακίζεται άνδρας που προσπάθησε να εξαπατήσει 670 άτομα

Οι οικονομικές απώλειες που προέρχονται από romance scams έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν χαθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό το είδος απάτης μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συναισθηματικές βλάβες και σημαντικές οικονομικές απώλειες. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν πλαστές διαδικτυακές ταυτότητες που τους βοηθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πιθανών θυμάτων σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ιστότοπους γνωριμιών.

Μόλις δελεάσουν τους στόχους τους, οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την ψευδαίσθηση μιας ρομαντικής σχέσης για να χειραγωγήσουν τα θύματα για να στείλουν χρήματα ή οικονομικές πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους τύπους σχημάτων απάτης, όπως επενδυτικές απάτες.

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: 8 άνδρες ύποπτοι για στόχευση χήρων σε romance scams

Τον περασμένο μήνα, η FTC αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 95.000 αμερικανοί καταναλωτές ανέφεραν απώλειες περίπου 770 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από απάτη στις πλατφόρμες social media, με τα romance scams να είναι η δεύτερη πιο κερδοφόρα απάτη μετά τις απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών.

Πώς να εντοπίσετε έναν romance scammer

Τον Σεπτέμβριο, το FBI προειδοποίησε για μια τεράστια αύξηση των online romance scams το 2021, αφού έλαβε περισσότερες από 1.800 καταγγελίες που συνδέονται με ζημίες 113 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το FBI αποκάλυψε ότι τα θύματα θα μπορούσαν να πειστούν για να μεταφέρουν κλεμμένα κεφάλαια για λογαριασμό των απατεώνων.

Για να καταδείξει περαιτέρω το μέγεθος αυτού του τεράστιου προβλήματος, ο ιστότοπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαριθμεί εκατοντάδες περιπτώσεις όπου εγκληματίες κρίθηκαν ένοχοι για τη διαχείριση προγραμμάτων απάτης μεγάλης κλίμακας ερωτικής απάτης με στόχο και κλοπή εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ.

Η FTC μοιράστηκε τις ακόλουθες συμβουλές για να εντοπίσετε αυτού του είδους τους απατεώνες:

  • Κανένας άνθρωπος με τον οποίο φλερτάρετε δεν θα σας ζητήσει ποτέ να τον βοηθήσετε στέλνοντας κρυπτονομίσματα. Όποιος το κάνει είναι απατεώνας.
  • Ποτέ μην στέλνετε ή προωθείτε χρήματα σε κάποιον που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά.
  • Μιλήστε με φίλους ή συγγενείς για το νέο σας φλερτ και δώστε προσοχή εάν ανησυχούν.
  • Δοκιμάστε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων για φωτογραφίες προφίλ. Εάν οι λεπτομέρειες δεν ταιριάζουν, είναι απάτη.

Εάν έχετε πέσει θύμα ενός romance scammer, το FBI σας προτρέπει να σταματήσετε αμέσως κάθε επαφή και να υποβάλετε καταγγελία στη διεύθυνση www.ic3.gov.

Δείτε επίσης: Νέο crypto scam που ξεγελάει τους χρήστες με ψεύτικο Amazon token

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας για να δείτε εάν οι οικονομικές συναλλαγές που μπορεί να έχετε πραγματοποιήσει μετά την επαφή με τον απατεώνα μπορούν να σταματήσουν ή να αντιστραφούν.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS