ΑρχικήsecurityΑγωγή εναντίον της Apple για παρακολούθηση των χρηστών

Αγωγή εναντίον της Apple για παρακολούθηση των χρηστών

Μια αγωγή εναντίον της Apple κατατέθηκε πριν μερικές ημέρες και κατηγορεί την εταιρεία για παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Apple αγωγή

Τα τελευταία χρόνια, η Apple ισχυρίζεται ότι το απόρρητο των χρηστών αποτελεί το κύριο μέλημά της. Αυτή η έμφαση στην προστασία του απορρήτου έχει μάλιστα προκαλέσει αρκετές διαφωνίες με άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ιδίως με την ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta. Με την εισαγωγή του App Tracking Transparency feature, οι χρήστες απέκτησαν τη δυνατότητα να επιλέγουν αν θέλουν να τους παρακολουθούν οι διάφορες εφαρμογές για διαφημιστικούς σκοπούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πλατφόρμες όπως το Facebook, να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η Apple συλλέγει δεδομένα χρηστών, ακόμα κι αν οι πελάτες της έχουν αλλάξει τις ρυθμίσεις, ώστε να μπορεί η εταιρεία να προχωρά σε αυτή την ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο, η Apple δέχτηκε αγωγή.

Δείτε επίσης: Η Apple χάνει την προθεσμία της διετούς μετάβασης από Intel

Οι Tommy Mysk και Talal Haj Bakry, προγραμματιστές εφαρμογών και ερευνητές ασφαλείας από την εταιρεία Mysk, διαπίστωσαν ότι το iOS στέλνει δεδομένα σχετικά με “κάθε πάτημα που κάνετε” στην Apple, όταν βρίσκεστε μέσα σε μια από τις εφαρμογές της εταιρείας. Ακόμα και όταν οι χρήστες επιλέγουν στις Ρυθμίσεις “απενεργοποίηση της κοινής χρήσης του Device Analytics εντελώς“, αυτό δεν εμποδίζει την αποστολή των δεδομένων τους στην Apple.

Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι πολύ λεπτομερή. Για παράδειγμα, όπως δείχνει το Gizmodo, τα δεδομένα αναζήτησης ενός χρήστη, το τι πάτησε ενώ εξέταζε μια εφαρμογή στο App Store στο iPhone του και πόσο καιρό εξέταζε την εφαρμογή, όλα στέλνονταν σε πραγματικό χρόνο στην Apple.

Κάποιος που χρησιμοποιεί την εφαρμογή Stocks της Apple, πρέπει να γνωρίζει ότι η Apple θα λάβει μια λίστα με τις μετοχές που παρακολουθεί, τα άρθρα που διαβάζεi εντός της εφαρμογής και τα ονόματα των μετοχών που αναζήτησε- όλα με timestamps. Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές συλλέγουν ακόμη και πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για το iPhone, όπως ο αριθμός μοντέλου, η ανάλυση οθόνης και η γλώσσα πληκτρολογίου.

Δείτε επίσης: Κίνα: Η Apple περιορίζει την επιλογή «Everyone» του AirDrop σε 10 λεπτά

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν άλλες εφαρμογές iPhone κατόπιν αιτήματος του Gizmodo, διαπίστωσαν ότι πολλές συμπεριφέρονταν παρόμοια. Ενώ οι εφαρμογές Health και Wallet δεν συγκέντρωναν analytics data, το Apple Music, το Apple TV, το Books, το iTunes Store και το Stocks το έκαναν.

Το επίπεδο της λεπτομέρειας των δεδομένων είναι συγκλονιστικό για μια εταιρεία όπως η Apple“, είπε ο Tommy Mysk στο Gizmodo.

Αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι ευαίσθητα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η απλή αναζήτηση εφαρμογών που σχετίζονται με θέματα όπως η θρησκεία, τα θέματα LGBTQ, η υγεία και ο εθισμός μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη ζωή ενός ατόμου.

παρακολούθηση χρηστών
Αγωγή εναντίον της Apple για παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών

Οι ερευνητές της Mysk χρησιμοποίησαν ένα jailbroken iPhone με iOS 14.6 για να κάνουν τη δοκιμή. Ανακάλυψαν παρόμοια δραστηριότητα σε ένα μη jailbroken τηλέφωνο με iOS 16. Ωστόσο, λόγω της κρυπτογράφησης, δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ποια δεδομένα στέλνονταν στο τελευταίο λειτουργικό σύστημα.

Δείτε επίσης: Η Apple κυκλοφόρησε μια νέα ενημέρωση υλικολογισμικού για το AirTag

Την Πέμπτη, κατατέθηκε ομαδική αγωγή που ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες της Apple παραβιάζουν τον νόμο της Καλιφόρνιας περί ιδιωτικής ζωής.Το απόρρητο είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που χρησιμοποιεί η Apple για να ξεχωρίζει τα προϊόντα της από τους ανταγωνιστές“, αναφέρει η μήνυση. “Αλλά οι εγγυήσεις απορρήτου της Apple είναι εντελώς απατηλές“. Η αγωγή δεν εστιάζει τόσο στο γεγονός ότι η Apple συλλέγει δεδομένα, όσο στις ρυθμίσεις, όπως “Allow Apps to Request to Track” και “Share Analytics”, που δίνουν στους χρήστες την εντύπωση ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση.

Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύουν οι χρήστες, η Apple φαίνεται πως συλλέγει δεδομένα για αυτούς, ακόμη και αν έχουν προσαρμόσει τις ρυθμίσεις απορρήτου τους για να σταματήσουν τη συλλογή. Κατά συνέπεια, αυτή η λανθασμένη αίσθηση ιδιωτικότητας θα μπορούσε να δώσει στους χρήστες μια λανθασμένη ιδέα για το πόσες πληροφορίες έχει η Apple για αυτούς. Οι εταιρείες τεχνολογίας πάντα προσπαθούν να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών για διάφορους λόγους (κυρίως για διαφημιστικούς).

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS