ΑρχικήinetΠραξικόμημα στην Μιανμάρ - η σύνδεση στο internet διακόπτεται

Πραξικόμημα στην Μιανμάρ – η σύνδεση στο internet διακόπτεται

Η πρόσβαση στο internet στη Μιανμάρ μειώθηκε απότομα μετά την κράτηση των στρατιωτικών ηγετών του κυβερνώντος κόμματος National League for Democracy, συμπεριλαμβανομένης της Aung San Suu Kyi. Το NLD κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο στρατός βέβαια ισχυρίζεται ότι η νίκη ήταν αποτέλεσμα εκλογικής απάτης. Σε δήλωση ο στρατός είπε ότι η εξουσία θα παραχωρηθεί στον αρχηγό του στρατού Min Aung Hlaing.

Μιανμάρ internet

Σύμφωνα με την NetBlocks, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τα ψηφιακά δικαιώματα, την κυβερνοασφάλεια και τη διακυβέρνηση του internet σε όλο τον κόσμο, οι διακοπές στο internet ξεκίνησαν περίπου στις 3 π.μ. τοπική ώρα της Δευτέρας, με την εθνική συνδεσιμότητα να πέφτει στο 75% των συνηθισμένων επιπέδων και στη συνέχεια να φτάνει περίπου στο 50% περίπου στις 8 π.μ.. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περικοπές επηρέασαν αρκετούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών Myanma Posts and Telecommunications (MPT) και Telenor. Η NetBlocks δήλωσε ότι «τα προκαταρκτικά ευρήματα [υποδεικνύουν] έναν κεντρικά διατεταγμένο μηχανισμό διακοπής που στοχεύει ορισμένες υπηρεσίες».

Οι American Citizen Services της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν στο Twitter ότι η σύνδεση στο internet και το τηλέφωνο είναι περιορισμένες σε ολόκληρο το Yangon και το Nay Pyi Taw.

Η Aye Min Thant, πρώην ανταποκριτής του Reuters που είναι τώρα διευθυντής προγράμματος στο Phandeeyar, έγραψε στο Twitter ότι είχε αποσυνδεθεί από το Signal και το Telegram την νύχτα πριν ξεκινήσει το πραξικόπημα και τώρα δεν μπορεί να συνδεθεί ξανά – για την ακριβεία δεν μπορεί να λάβει κωδικούς επαλήθευσης.

Η κράτηση της Suu Kyi και άλλων ηγετών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία έρχεται λίγες μέρες μετά την απόπειρα του στρατού της Μιανμάρ να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για πραξικόπημα, δηλώνοντας ότι θα προστατεύσει το σύνταγμα της χώρας, παρά τους ισχυρισμούς του ότι έγιναν απάτες στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Μιανμάρ τέθηκε υπό άμεση στρατιωτική κυριαρχία μετά το πραξικόπημα του 1962 που αντικατέστησε την πολιτική κυβέρνηση. Το 1990, διεξήχθησαν ελεύθερες εκλογές και το NLD κέρδισε, αλλά ο στρατός αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, θέτοντας την Suu Kyi υπό κατ ‘οίκον περιορισμό. Μετά το 2011, σταδιακά ξεκίνησε μια μετάβαση στην δημοκρατία, αλλά ο στρατός εξακολουθούσε να ελέγχει μεγάλο μέρος της κυβέρνησης.

Ενώ η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν ασκεί άμεση λογοκρισία στο περιεχομένου του internet, το Freedom House διαφωνεί αναφέροντας τη χειραγώγηση του διαδικτυακού περιεχομένου τόσο από τον στρατό όσο και από την NLD. Τον Ιούνιο του 2019, η κυβέρνηση απαγόρευσε την χρήση του internet σε τμήματα του Rakhine και του Chin State, τους τόπους συνεχιζόμενης μάχης μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και του στρατού Arakan. Οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Human Rights Watch, δήλωσαν ότι η απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου εμποδίζει τους ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 ή να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS