ΑρχικήinetΕυρώπη: Όσα έγιναν στο Καπιτώλιο δείχνουν ότι οι Big Tech πρέπει να...

Ευρώπη: Όσα έγιναν στο Καπιτώλιο δείχνουν ότι οι Big Tech πρέπει να ελέγχονται

Οι Big tech μπλόκαραν τους λογαριασμούς του προέδρου Donald Trump στις πλατφόρμες τους, μετά την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Αυτή είναι η απόδειξη – εάν απαιτούνται αποδείξεις – ότι οι νόμοι δεν συμβαδίζουν με την δύναμη στην αγορά της τεχνολογίας και ότι οι γιγαντιαίες τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συνέπειες ως προς το περιεχόμενο που κυκλοφορεί στις πλατφόρμες τους.

Big Tech Καπιτώλιο

Γράφοντας στο Politico, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thierry Breton, χαρακτηρίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ως παγκόσμιο αντίκτυπο του ανεξέλεγκτου διαδικτυακού μίσους και των ψεμάτων.

Ο Trump έχει μπλοκαριστεί από τα social media Facebook και Twitter και η εφαρμογή κοινωνικών μέσων Parler έχει επίσης αφαιρεθεί από το App Store και το Google Play καθώς απέτυχε να μετριάσει τις βίαιες απειλές των υποστηρικτών του του Trump.

 «Αν υπήρχε έστω ένας εκεί έξω που εξακολουθούσε να αμφιβάλλει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει συστημικοί παράγοντες στις κοινωνίες και την δημοκρατία, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο δίνουν την απάντηση. Αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο δεν παραμένει μόνο εκεί: δημιουργεί συνέπειες και “στην πραγματική ζωή”, αναφέρει ο Breton.

“Η εξέγερση της περασμένης εβδομάδας είναι το αποκορύφωμα της ρητορικής μίσους, της υποκίνησης στη βία, της παραπληροφόρησης και των στρατηγικών αποσταθεροποίησης που συμβαίνει χωρίς περιορισμούς εδώ και πολλά χρόνια στα social media. Η αναταραχή στην Ουάσιγκτον είναι απόδειξη ότι ένας ισχυρός αλλά ανεξέλεγκτος ψηφιακός χώρος έχει βαθύ αντίκτυπο στα ίδια τα θεμέλια της σύγχρονης δημοκρατίας.”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια σημαντική ενημέρωση των κανόνων των ψηφιακών υπηρεσιών τον Δεκέμβριο, όταν διατύπωσε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).

Η πρόταση της Επιτροπής επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει την ισχύ των τεχνολογικών γίγαντων στην αγορά με προτάσεις για επιπλέον εποπτεία και επιπλέον κανόνες για τις μεγαλύτερες πλατφόρμες που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη κοινωνική ζημία.

Ο νόμος DSA θα αναγκάσει τα κοινωνικά μέσα να ελέγχουν το περιεχόμενο τους και να αποφύγουν τον κίνδυνο αυθαίρετης λήψης αποφάσεων, δίνοντας στις πλατφόρμες «σαφείς υποχρεώσεις και ευθύνες για συμμόρφωση με αυτούς τους νόμους, παρέχοντας στις δημόσιες αρχές περισσότερες εξουσίες επιβολής και διασφαλίζοντας ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των χρηστών προστατεύονται», συνεχίζει ο Breton.

Ο επίτροπος απευθύνεται και στους Αμερικανούς νομοθέτες – ζητώντας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη ρύθμιση του διαδικτύου και να συμμετάσχουν σε συνομιλίες που αποσκοπούν στην καθιέρωση αυτών που περιγράφονται ως «παγκόσμιες συνεκτικές αρχές», προτείνοντας τον νόμο DSA ως αφετηρία των συζητήσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Biden σε μια κοινή προσέγγιση για τη διακυβέρνηση της τεχνολογίας, λέγοντας ότι ελπίζει ότι οι Αμερικανοί ομόλογοι θα συνεργαστούν με την Ευρώπη για να διαμορφώσουν παγκόσμια πρότυπα για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και να αναγκάσουν τις Big Tech να είναι πιο υπεύθυνες. Αυτό που μένει να δούμε είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Biden σε σχέση με τις Big Tech.  

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS