ΑρχικήinetΤο Facebook προσπαθεί να αποφύγει τους νόμους περί απορρήτου της ΕΕ

Το Facebook προσπαθεί να αποφύγει τους νόμους περί απορρήτου της ΕΕ

Το Facebook θα μετατοπίσει όλους τους χρήστες του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις συμφωνίες χρηστών που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, απομακρύνοντάς τους από την τρέχουσα σχέση τους με την ιρλανδική μονάδα του Facebook και μακριά από τους ευρωπαϊκούς νόμους περί απορρήτου.

Facebook απορρήτου

Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο και είναι παρόμοια με την κίνηση που έκανε η Google τον Φεβρουάριο. Αυτές οι εταιρείες όπως και πολλές άλλες έχουν τα ευρωπαϊκά τους κεντρικά γραφεία στο Δουβλίνο, και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα αλλάξει τη νομική της σχέση με την Ιρλανδία, η οποία παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά, πηγές του Reuters ενημερώθηκαν για αυτή την κίνηση και λίγο αργότερα το Facebook το επιβεβαίωσε.

«Όπως και άλλες εταιρείες, το Facebook έπρεπε να κάνει αλλαγές για να ανταποκριθεί στο Brexit και θα μεταφέρει τις νομικές ευθύνες και υποχρεώσεις των χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου από την Facebook Ireland στην Facebook Inc. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους ελέγχους απορρήτου ή στις υπηρεσίες που προσφέρει το Facebook στα άτομα που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο,» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χρήστες του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στη νομοθεσία περί απορρήτου του ΗΒ, η οποία προς το παρόν ακολουθεί τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Facebook κάνει την αλλαγή επειδή το καθεστώς απορρήτου της ΕΕ είναι από τα αυστηρότερα στον κόσμο, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με τις αποφάσεις της εταιρείας. Οι κανόνες της ΕΕ παρέχουν λεπτομερή έλεγχο στους χρήστες σχετικά με τα δεδομένα που τους αφορούν.

Οι υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής φοβούνται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μετακινηθεί σε ένα ακόμη πιο χαλαρό καθεστώς απορρήτου δεδομένων, ειδικά καθώς επιδιώκει μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προσφέρουν πολύ λιγότερη προστασία σχετικά με το απόρρητο. Ορισμένοι επίσης ανησυχούν ότι οι χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου στο Facebοok θα μπορούσαν ευκολότερα να υπόκεινται σε επιτήρηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το Facebook θα ενημερώσει τους χρήστες για τη μετατόπιση τους επόμενους έξι μήνες, δίνοντάς τους την επιλογή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο και τις υπηρεσίες του Instagram και του WhatsApp.

Η απόφαση του Facebook έρχεται σε μια στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο κλιμακώνει τις προσπάθειες για την απαγόρευση της ισχυρής κρυπτογράφησης, την οποία το Facebοok προτίθεται να εφαρμόσει σε όλα τα προϊόντα του. Το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζουν το Facebook σε πολλά άλλα μέτωπα, όπως η ρητορική μίσους και οι τρομοκρατικές πολιτικές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επίσης να επιδιώξουν νέους νόμους σχετικά με το απόρρητο και το περιεχόμενο των social media, ενώ οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί εισαγγελείς ξεκίνησαν πρόσφατα αντιμονοπωλιακές αγωγές κατά του Facebook και της Google. Ωστόσο, οι τεχνικοί λομπίστες αναμένουν ότι οι τεχνολογικοί κανονισμοί των ΗΠΑ θα παραμείνουν πιο φιλικοί προς τη βιομηχανία από εκείνους στο ΗΒ.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS