ΑρχικήsecurityΒρετανία: πρόστιμα σε online εταιρείες με επιβλαβές περιεχόμενο

Βρετανία: πρόστιμα σε online εταιρείες με επιβλαβές περιεχόμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες social media αλλά και άλλους online οργανισμούς, εάν δεν περιορίσουν ή καταργήσουν εντελώς επιβλαβές περιεχόμενο όπως παιδική κακοποίηση ή τρομοκρατικό υλικό από τις πλατφόρμες τους. Επίσης οι εταιρείες θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τους χρήστες τους από διαδικτυακούς κινδύνους.   

online

Η Ιρλανδία ήδη επέβαλε το πρώτο πρόστιμο στο Twitter για παραβίαση δεδομένων, το οποίο έγινε η πρώτη εταιρεία social media των ΗΠΑ που έλαβε ποινή από την Ευρώπη, μετά την αυστηροποίηση των μέτρων (GDPR).

Σύμφωνα με νομοθετικές προτάσεις που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να ξεκινήσει το επόμενο έτος, εταιρείες τεχνολογίας που επιτρέπουν στους χρήστες να δημοσιεύουν το δικό τους υλικό ή να μιλούν σε άλλους online, θα μπορούσαν να λάβουν πρόστιμα έως και 18 εκατομμύρια λίρες (24 εκατομμύρια δολάρια) ή το 10% των ετήσιων συνολικών εσόδων τους, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο, όταν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Οι προτάσεις, που περιλαμβάνονται στο διαδικτυακό νομοσχέδιο για την ασφάλεια, της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχουν επιπλέον απαιτήσεις για τις μεγαλύτερες εταιρείες social media, με «δυνατότητες υψηλού κινδύνου», οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν τις Facebook, TikTok, Instagram και Twitter.

Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να πληρούν ειδικές προϋποθέσεις, για να εκτιμάται εάν υπάρχει «εύλογα προβλέψιμος κίνδυνος» ότι το περιεχόμενο ή η δραστηριότητα που φιλοξενούν θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική σωματική ή ψυχολογική βλάβη στους ενήλικες», όπως ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού. Θα πρέπει να διευκρινίσουν τι επιτρέπεται και πώς θα το χειριστούν.

Όλες οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα για την προστασία των παιδιών στις πλατφόρμες τους. Οι νέοι κανονισμοί θα ισχύουν για οποιαδήποτε εταιρεία της οποίας οι online υπηρεσίες είναι προσβάσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να επιβάλει ποινικές κυρώσεις σε ανώτερα στελέχη των εταιρειών αυτών, εάν δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τους νέους κανόνες. Για παράδειγμα, εάν δεν ανταποκριθούν γρήγορα σε αιτήματα πληροφοριών από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να παρουσιάσει τη δική της πολυαναμενόμενη γενική αναθεώρηση των ψηφιακών κανονισμών. Οι προτάσεις της ΕΕ θα περιλαμβάνουν μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των τεχνολογικών γιγάντων. Οι online πλατφόρμες θα αναλαμβάνουν περισσότερη ευθύνη για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, όπως την απομάκρυνση κακόβουλων χρηστών και την κατάργηση παράνομου περιεχομένου όπως η ρητορική μίσους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS