Η Ρωσία σχεδιάζει να εισάγει νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την απαγόρευση ξένων social media sites στη χώρα. Αυτό έρχεται ύστερα από λογοκρισία ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων που λειτουργούν στο εξωτερικό. Sites όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube αναφέρονται στις επεξηγηματικές σημειώσεις που συνοδεύουν το νέο προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για συζήτηση στη Ρωσική Δούμα.
Οι νομοθέτες στη Ρωσία ανέφεραν ότι από τον Απρίλιο, οι κρατικές αρχές είχαν λάβει καταγγελίες από συντάκτες ρωσικών ειδησεογραφικών sites, των οποίων οι λογαριασμοί social media στα προαναφερθέντα sites είχαν λογοκριθεί. Ειδικότερα, οι Ρώσοι νομοθέτες επεσήμαναν ότι μέσα ενημέρωσης όπως το Russia Today, το RIA Novosti και το Κριμαία 24 λογοκρίθηκαν. Συνολικά, καταγράφηκαν περίπου 20 πράξεις λογοκρισίας. Οι πράξεις λογοκρισίας που αναφέρονται στις σημειώσεις του νομοσχεδίου αναφέρονται σε κανόνες που εισήχθησαν στο Twitter και στο Facebook φέτος και στο YouTube το 2018.
Συγκεκριμένα, αυτά τα τρία social media sites εμφανίζουν ειδικές ετικέτες στα προφίλ των ειδησεογραφικών πρακτορείων που σχετίζονται με τη Ρωσία και έχουν μειώσει την προβολή τους στα sites τους, αφαιρώντας το περιεχόμενό τους από τους αλγόριθμους προτάσεων.
Οι Ρώσοι νομοθέτες χαρακτήρισαν αυτούς τους κανόνες «παράλογους περιορισμούς» που «κάνουν διακρίσεις εναντίον υλικού και περιεχομένου που προέρχεται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης», ενώ τους χαρακτήρισαν ως «παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ρώσων πολιτών».
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Ο κομήτης C/2024 S1 μπορεί να είναι ορατός με γυμνό μάτι
Πώς να Σαρώσετε με Ασφάλεια QR Codes;
Το νέο αυτό νομοσχέδιο αναμένεται να δώσει στη Ρωσική Γενική Εισαγγελία και στο Υπουργείο Εξωτερικών την εξουσία να απαγορεύσουν sites που επιβάλλουν αυτούς τους περιορισμούς σε ρωσικά ειδησεογραφικά sites.
Όπως αναφέρει το ZDNet, μόλις ληφθεί μια απόφαση, ο Ρώσος παρατηρητής τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, θα κληθεί να επιβάλει την απαγόρευση μέσω του εθνικού συστήματος “sites blacklist”, στην οποία περιλαμβάνεται ήδη το LinkedIn που έχει απαγορευτεί στη Ρωσία από το 2016.
Επίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη νέων διαδικασιών εναντίον της Google, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας δεν λογοκρίνει έως και το 30% του “επικίνδυνου” περιεχομένου από τα αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζονται στους Ρώσους πολίτες.