ΑρχικήsecurityΟ hacker του LinkedIn Nikulin τελικά καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης

Ο hacker του LinkedIn Nikulin τελικά καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης

Ένας δικαστής των ΗΠΑ την Τρίτη καταδίκασε τον Yevgeniy Nikulin σε επτά χρόνια φυλάκισης, βάζοντας ένα τέλος σε ένα διεθνές νομικό δράμα που “έμπλεξε” τρεις χώρες για το χρονικό διάστημα των οκτώ ετών. Οι εισαγγελείς είχαν εισηγηθεί η ποινή για τον κατηγορούμενο να είναι 12 χρόνια φυλάκισης.

Τον Ιούλιο διαπιστώθηκε ότι ο Nikulin, 33 ετών, είναι ένοχος για την παραβίαση του LinkedIn και του Formspring που έγινε το 2012, όπου έκλεψε credentials 117 εκατομμυρίων Αμερικανών. Κατηγορήθηκε το 2016 για εισβολή σε υπολογιστές και κλοπές ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης Αμερικανών πολιτών. Στη συνέχεια προσπάθησε να τα πουλήσει σε άλλα μέλη ενός ρωσόφωνου hacking forum.

Nikulin LinkedIn

Ο Nikulin βρίσκεται στη φυλακή για σχεδόν 48 μήνες, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικηγόρος του Nikulin υποστήριξε ότι η προτεινόμενη καταδίκη βασίστηκε στην απώλεια στοιχείων από το LinkedIn και άλλων θυμάτων hacking που δεν βασίζονταν στην πραγματικότητα. Κανείς από τα 100 εκατομμύρια θύματα, δεν εμφανίστηκε αναφέροντας ότι η κλοπή των στοιχείων τον ζημίωσε χρηματικά. Οι απώλειες των εκατομμυρίων δολαρίων που αναφέρθηκαν ήταν επίσης υπερεκτιμημένες, δήλωσε ο Gasner.

Μέσα από τη δίκη, η οποία διακόπηκε για εβδομάδες λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι εισαγγελείς περιέγραψαν τον Nikulin ως την ψηφιακή εκδοχή ενός κοινού κλέφτη που απλώς έκλεψε τεράστιες πληροφορίες. Οι δικηγόροι υπεράσπισης, εν τω μεταξύ, υποστήριζαν ότι πίσω από το έγκλημα κρυβόταν ένας διαφορετικός δράστης, ίσως ένας κυβερνητικός hacker. Στο τέλος όμως ο Nikulin καταδικάστηκε.

Ο δικαστής Alsup της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας προσπάθησε επανειλημμένα να επιταχύνει τη δίκη, υπενθυμίζοντας στους κυβερνητικούς εισαγγελείς ότι ο Nikulin βρίσκεται στην φυλακή εδώ και χρόνια.

Η υπόθεση επεσήμανε πώς οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν τι ακριβώς κάνουν. Κατά την διάρκεια της χρονιάς αυτής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ “άνοιξε” τον φάκελο άλλων δικαστικών εγγράφων που κατηγορούν άλλους Ρώσους άνδρες ότι εμπλέκονται στο σχέδιο του Nikulin για διακίνηση κλεμμένων credentials.

Οι αρχές επιβολής του νόμου της Τσεχικής Δημοκρατίας συνέλαβαν αρχικά τον Nikulin το 2016 και στη συνέχεια τον εξέδωσαν στις ΗΠΑ αφού η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε το δικό της αίτημα έκδοσης. Η υπόθεση ήταν μεταξύ πολλών ποινικών κατηγοριών από τη στιγμή που κατηγορούσαν διάφορους Ρώσους άνδρες με μια σειρά από κυβερνοεγκλήματα. Όλα αυτά οδήγησαν έναν Ρώσο νομοθέτη στο να παραπονεθεί ότι η αμερικανική αστυνομία «κυνηγάει Ρώσους πολίτες» σε όλο τον κόσμο.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS