Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Γραφείου Εξωτερικών Διαστημικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, στα μέσα του 2018, υπήρχαν περίπου 792 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη γη, ενώ εκατοντάδες άλλοι δορυφόροι χρησιμοποιούνταν για ανάπτυξη τεχνολογίας, πλοήγησης, γήινων επιστημών, διαστημική επιστήμη και παρατήρηση της γης. Αυτός ο αυξανόμενος πολλαπλασιασμός του αριθμού των δορυφόρων φέρνει αυξημένους κινδύνους και ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς οι δορυφορικές επικοινωνίες δεν είναι τόσο ασφαλείς. Αν και τα δορυφορικά συστήματα έχουν κρίσιμη σημασία για το εύρος ζώνης επικοινωνίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, κερδίζουν επίσης την προσοχή των hacker.
Σημαντικότητα των δορυφορικών επικοινωνιών
Ιδιωτικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί εξαρτώνται από τους δορυφόρους για σημαντικές λειτουργίες και υπηρεσίες, όπως η πλοήγηση, οι επικοινωνίες και η παρακολούθηση του καιρού. Ομοίως, οι τεχνολογίες GPS, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τα ηλεκτρικά δίκτυα βασίζονται συνεχώς σε δορυφορικά δίκτυα για τη λειτουργία τους. Οι συσκευές IoT χρησιμοποιούν επίσης δορυφορικές υπηρεσίες internet, όπως το HughesNet Internet, για να λειτουργούν άψογα. Οποιαδήποτε εσκεμμένη ή ακούσια διακοπή στις δορυφορικές υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο κυματισμού, δημιουργώντας δυσμενείς οικονομικές απώλειες ή διαρροή πληροφοριών. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή παρόλο που για πολλούς οργανισμούς οι δορυφόροι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος τους στον κυβερνοχώρο και συνήθως δεν έχουν άμεση εξουσία για να ρυθμίζουν την ασφάλεια του δορυφόρου.
Αδυναμίες ασφαλείας στη δορυφορική επικοινωνία
Η Γη κάποτε είχε έναν δακτύλιο σαν τον Κρόνο
Blindsight: Έγκριση του FDA για το εμφύτευμα της Neuralink
Προσοχή! Το StealC malware κλέβει τους κωδικούς σας
Οι δορυφόροι λειτουργούν από συστήματα που έχουν ως βάση τους τη γη, τα οποία αποτελούν βασικούς στόχους των hacker που αναζητούν κενά ασφαλείας ως πιθανότητα εισβολής στο δορυφορικό σύστημα. Ο υποτιθέμενος μεγάλος αριθμός σημείων εισόδου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, καθιστά επίσης δύσκολη την ανίχνευση και τον μετριασμό των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Εάν οι hacker παρακολουθούν δορυφορικά σήματα, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα που συνδέεται με τον δορυφόρο. Αυτό θα επιτρέψει στον hacker να εισβάλει σε ολόκληρο το δίκτυο ενός οργανισμού διεισδύοντας στον επίγειο σταθμό ενός δορυφόρου.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα ευπάθειας που είναι κοινό σε όλους τους δορυφόρους είναι η πρακτική τους να χρησιμοποιούν τηλεμετρία μεγάλης εμβέλειας για επικοινωνία με σταθμούς εδάφους. Η μετάδοση Uplink και Downlink πραγματοποιείται με πρωτόκολλα ασφαλείας ανοικτού δικτύου τηλεπικοινωνιών τα οποία μπορούν εύκολα να υποκλαπούν από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Οι συσκευές IoT που χρησιμοποιούν δορυφορικές επικοινωνίες παρέχουν επίσης πρόσθετα σημεία εισόδου για τους hackers.
Ακόμη και γνωρίζοντας όλα τα ζητήματα ασφαλείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οργανισμός, πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις ή μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι η επένδυση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι δαπανηρή και ελάχιστης προτεραιότητας. Συμβατικά, ο τομέας των δορυφόρων έχει επίσης υστερήσει στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο λόγω της απαίτησης μιας προσαρμοσμένης λύσης για τις ατομικές απαιτήσεις κάθε δορυφόρου.
Μετριασμός του κυβερνο-κινδύνου στους δορυφόρους
Οι τεχνικές μετριασμού του κινδύνου στον κυβερνοχώρο στα δορυφορικά συστήματα περιλαμβάνουν την ισχυρή χρήση hardware σε δορυφόρους, τη λογική πρόσβαση σε σταθμούς βάσης, τη φυσική ασφάλεια και την κρυπτογράφηση σημάτων για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των δεδομένων που μεταδίδονται από και προς δορυφόρους. Για εμπορικούς δορυφόρους, ο μετριασμός των κινδύνων γίνεται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες που προστατεύουν τους συνδέσμους δεδομένων και τους σταθμούς εδάφους. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν διαχειρίζονται την ασφάλεια των συνδέσμων ελέγχου και παρακολούθησης ή των επίγειων σταθμών, καθώς ο πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών είναι υπεύθυνος για αυτούς.
Ορισμένες συστάσεις ασφαλείας για τις δορυφορικές επικοινωνίες
Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για τη διατήρηση της ασφάλειας ιδιωτικών και δημόσιων δορυφορικών συστημάτων:
- Θεωρήστε την ασφάλεια πληροφοριών ως βασική προτεραιότητα για τον οργανισμό σας και διαθέστε τον απαιτούμενο προϋπολογισμό για αυτόν
- Εφαρμόστε ισχυρή κρυπτογράφηση για όλα τα δεδομένα που μεταδίδονται από και προς τον δορυφόρο
- Δημιουργήστε μια πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και κοινοποιήστε τις απαιτήσεις για τον οργανισμό
- Χρησιμοποιήστε προτεινόμενες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας
- Προστατέψτε όλες τις IoT συσκευές σας και διασφαλίστε την ασφάλειά τους
Ακόμα κι αν εφαρμόσετε όλες τις παραπάνω προφυλάξεις μετριασμού και ασφάλειας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος hacking λόγω πληθώρας σημείων εισόδου συσκευών που συνδέονται με δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας.