Η Google, μέσω μιας νέας ανακοίνωσης, ξεκαθάρισε ότι οι βασικές εφαρμογές της, όπως το Gmail και το YouTube δεν θα είναι διαθέσιμες στις νέες συσκευές της Huawei, λόγω της απαγόρευσης που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στην κινεζική εταιρεία. Όχι μόνο δεν θα είναι προ-εγκατεστημένες, αλλά οι χρήστες δεν θα μπορούν να τις κατεβάσουν (ούτε να κάνουν sideloading).
Η Google δημοσίευσε ένα έγγραφο στην κοινότητα του Android σχετικά με την τοποθέτηση της Huawei στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Αυτό έγινε τον περασμένο Μάιο, αλλά οι απαγορεύσεις ισχύουν ακόμα. Το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε τώρα, λόγω της αναμενόμενης κυκλοφορίας νέων smartphone της Huawei.
Σύμφωνα με το 9to5Google, η Google συμβούλευσε τους χρήστες να μην εγκαταστήσουν (sideloading) τις Android εφαρμογές της σε νέες, μη πιστοποιημένες συσκευές Huawei.
“Λόγω κυβερνητικών περιορισμών, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες της Google δεν είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση σε νέες συσκευές Huawei”, γράφει ο Tristan Ostrowski, ο νομικός διευθυντής του Google Android και Play.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Ο Ostrowski εξήγησε ότι η Google λαμβάνει συνεχώς ερωτήσεις σχετικά με τα νέα μοντέλα της Huawei και για το αν οι εφαρμογές της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις συσκευές. Η εταιρεία τονίζει ότι η απαγόρευση δεν εξαρτάται από την ίδια. Η Google δεν έχει πρόβλημα με το να δώσει τις εφαρμογές της στην Huawei, αλλά οι αμερικανικοί νόμοι δεν το επιτρέπουν.
Τονίζει, επίσης, το λόγο για τον οποίο οι χρήστες μέσα και έξω από τις ΗΠΑ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μεθόδους, όπως το sideloading, για να παρακάμψουν την απαγόρευση.
Η Google εξηγεί ότι απαγορεύεται η συνεργασία με την Huawei ή η παροχή εφαρμογών της Google, όπως το Gmail, οι Χάρτες, το YouTube, το Play Store και άλλα.
Αν οι χρήστες προσπαθήσουν να κατεβάσουν τις εφαρμογές στις νέες συσκευές τους, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφαλείας. Γι’ αυτό το λόγο, η Google συμβουλεύει τους χρήστες να μην προχωρήσουν σε sideloading εφαρμογών σε συσκευές Huawei που δεν έχουν ενσωματωμένο το Play Protect.
“Λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που περιγράφηκαν παραπάνω, τα νέα μοντέλα συσκευών Huawei που τέθηκαν στη διάθεση του κοινού μετά τις 16 Μαΐου 2019 δεν περνούν από αυτήν τη διαδικασία ασφάλειας ούτε έχουν ενσωματωμένο το Play Protect. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν λάβει «πιστοποίηση» και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές και υπηρεσίες της Google”, έγραψε ο Ostrowski.
Αυτό σημαίνει ότι οι sideloaded εφαρμογές της Google «δεν θα λειτουργήσουν αξιόπιστα» επειδή οι μη πιστοποιημένες συσκευές μπορεί να είναι ήδη παραβιασμένες. Επιπλέον, οι sideloaded εφαρμογές μπορεί να έχουν τροποποιηθεί ή αλλοιωθεί για να θέσουν σε κίνδυνο τους χρήστες.
Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν εάν η συσκευή τους είναι πιστοποιημένη με το Play Protect. Αυτό μπορούν να το κάνουν ανοίγοντας το Google Play Store, πατώντας ‘Μενού‘ και επιλέγοντας ‘Ρυθμίσεις‘. Αν υπάρχει η πιστοποίηση, θα υπάρχει η ένδειξη ‘Play Protect certification’.
Οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν σύντομα. Γι’ αυτό το λόγο, η Huawei προσπαθεί να προσελκύσει προγραμματιστές για τη δημιουργία εφαρμογών στο Huawei Mobile Services (HMS).