ΑρχικήinetΈκθεση DARPA: Τα Blockchains είναι ευάλωτα σε κεντρικό έλεγχο

Έκθεση DARPA: Τα Blockchains είναι ευάλωτα σε κεντρικό έλεγχο

Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Defense Advanced Research Project (DARPA) με τίτλο «Είναι αποκεντρωμένα τα Blockchains;», υπάρχουν βασικά τρωτά σημεία που είναι δυνητικά ικανά να θέσουν σε κίνδυνο τον υποτιθέμενο «αποκεντρωμένο» χαρακτήρα της τεχνολογίας blockchain.

Δείτε επίσης: Ποια ελαττώματα εκμεταλλεύονται οι χάκερ στα projects blockchain και DeFi

Blockchains

Η έκθεση, που διεξήχθη σε συνεργασία με την ερευνητική εταιρεία Trail of Bits, επισημαίνει συγκεκριμένα ένα σύνολο «αθέλητες κεντρικότητες», που οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μπορούν δυνητικά να συγκεντρώσουν την ισχύ των blockchains στα χέρια λίγων επιλεγμένων ατόμων ή ομάδων. Αυτές οι ακούσιες κεντρικότητες κυμαίνονται από ισχυρούς νέους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων και απαρχαιωμένους υπολογιστές ευάλωτους σε επιθέσεις, έως μια επιλεγμένη ομάδα παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου που είναι υπεύθυνοι για το χειρισμό της κυκλοφορίας Bitcoin.

Οι συγγραφείς δεν ανακάλυψαν εκμεταλλεύσεις ή αδυναμίες στην αξιοσημείωτη κρυπτογραφία του blockchain, καθώς αυτή στην πραγματικότητα περιγράφεται ως “αρκετά ισχυρή” – τουλάχιστον έως ότου ο κβαντικός υπολογισμός γίνει πραγματικότητα. Αντίθετα, ανακάλυψαν ζητήματα που «ανατρέπουν τις ιδιότητες των υλοποιήσεων ενός Blockchain

«Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι που ενυπάρχουν στα blockchains και τα κρυπτονομίσματα έχουν περιγραφεί ελάχιστα και συχνά αγνοούνται ή ακόμα και χλευάζονται από εκείνους που επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα από τον πυρετό του χρυσού αυτής της δεκαετίας», ανέφεραν οι συγγραφείς σε μια δήλωση.

Δείτε ακόμα: BSN: Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain
κεντρικό έλεγχο

Η DARPA φέρεται να επικοινώνησε με την Trail of Bits κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και ζήτησε από την εταιρεία να εξετάσει τις θεμελιώδεις ιδιότητες των blockchains και τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας που συνδέονται με αυτά. Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης της έκθεσης έρχεται εν μέσω μιας ιστορικής πτώσης στην αξία του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων που έχει ανησυχήσει πολλούς.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) της συνολικής κίνησης Bitcoin ταξίδεψαν μέσω μόλις τριών ISP τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, περίπου στο ήμισυ του συνόλου του Bitcoin, η κίνηση δρομολογήθηκε μέσω Tor. Ο διευθύνων σύμβουλος της Trail of Bits, Dan Guido, δήλωσε ότι αυτοί οι πάροχοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να «ξαναγράψουν το ιστορικό» περιορίζοντας ορισμένες συναλλαγές και αποτρέποντας το Bitcoin να αλλάξει εντελώς χέρια.

Στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα του απαρχαιωμένου λογισμικού. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 21% των κόμβων Bitcoin εκτελούν μια παλιά έκδοση ενός βασικού πελάτη Bitcoin που είναι ευάλωτος σε επιθέσεις. Σύμφωνα με την Trail of Bits «οι εμφανείς αλλαγές λογισμικού» μπορούν στην πραγματικότητα να τροποποιήσουν την κατάσταση ενός blockchain, το οποίο με τη σειρά του κάνει τους προγραμματιστές του λογισμικού blockchain ένα κεντρικό σημείο εμπιστοσύνης στο σύστημα μοναδικά ευάλωτο σε επιθέσεις.

Δείτε ακόμα: Κλάπηκαν 4,4 εκατομμύρια δολάρια σε επίθεση στην υποδομή blockchain Meter

Οι προειδοποιήσεις της έκθεσης της DARPA, απηχούν εν μέρει τους πρόσφατους ισχυρισμούς που εκφράστηκαν από εξέχοντες αρνητές του Web3. Πιθανώς το μεγαλύτερο όνομα στο κίνημα “Web3 isn’t that you think it is” είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Block και πρώην βασιλιάς του Twitter, Jack Dorsey. Ο Dorsey έχει μιλήσει επικριτικά για τη συμμετοχή των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε εταιρείες Web3, αποκαλώντας την υποτιθέμενη νέα εποχή του Διαδικτύου ως «μια κεντρική οντότητα με διαφορετική ετικέτα».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS