ΑρχικήinetBSN: Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain

BSN: Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να «αδράξει τις ευκαιρίες» που παρουσιάζει η τεχνολογία blockchain. Σε μια ομιλία του το 2019, ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι το blockchain ήταν μια «σημαντική ανακάλυψη στην ανεξάρτητη καινοτομία των βασικών τεχνολογιών». Ως αποτέλεσμα αυτής της ομιλίας, το blockchain αναδείχθηκε σε εθνική προτεραιότητα για την Κίνα, μεταξύ άλλων τεχνολογιών – όπως οι ημιαγωγοί – στις οποίες η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνατότητές της. Από τότε, η Κίνα χτίζει μια πλατφόρμα που στοχεύει να διευκολύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain για τις εταιρείες. Ονομάζεται Blockchain-based Service Network (BSN).

Το Blockchain πρωτοεμφανίστηκε ως η υποκείμενη τεχνολογία του crypto bitcoin. Είναι ένα κατανεμημένο βιβλίο δραστηριότητας που καταγράφει τις συναλλαγές στο bitcoin network. Το δίκτυο bitcoin είναι αποκεντρωμένο και καμία μεμονωμένη οντότητα δεν το κατέχει ούτε το διαχειρίζεται. Αντίθετα, διατηρείται από ένα δίκτυο συμμετεχόντων που τρέχουν εξειδικευμένους υπολογιστές. Έκτοτε, έχουν υπάρξει πολλοί διαφορετικοί ορισμοί για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα blockchain. Ορισμένες εταιρείες ή κυβερνήσεις μπορεί να την αναφέρουν ως τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής. Πολλά από αυτά προέρχονται από το αν το blockchain είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.

Δείτε επίσης: 8 αυτοκτονίες λόγω πτώσης του crypto Luna – Τι αληθεύει;

Τα blockchain χωρίς άδεια — επίσης γνωστά ως αναξιόπιστα ή δημόσια blockchain — επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να εγγραφεί και ενδεχομένως να κάνει αλλαγές στο blockchain, εφόσον εκτελεί ένα συγκεκριμένο λογισμικό ή μια συσκευή. Αντίθετα, τα permissioned blockchains είναι συνήθως ιδιωτικά και επιτρέπουν μόνο σε συγκεκριμένους συμμετέχοντες να συμμετέχουν στη χρήση τους.

Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας λένε ότι το blockchain μπορεί να συμβάλει στη διαφάνεια και την ταχύτητα σε τυπικά αργές και δαπανηρές διαδικασίες, όπως οι διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων. Μια άλλη σημαντική πτυχή της τεχνολογίας blockchain είναι τα λεγόμενα smart contracts. Πρόκειται για συμβάσεις, γραμμένες σε κώδικα, που εκτελούνται αυτόματα εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι οι συμβάσεις είναι βασικές σε τομείς όπως η χρηματοδότηση του εμπορίου.

Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain
Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain

«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία blockchain είναι τόσο ισχυρή που θα αλλάξει ολόκληρο το Διαδίκτυο και σχεδόν ολόκληρη την αρχιτεκτονική του συστήματος πληροφορικής», δήλωσε στο CNBC ο Yifan He, Διευθύνων Σύμβουλος της Red Date Technology.

Η Red Date Technology είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Blockchain based Service Network της Κίνας. «Η τεχνολογία Blockchain γενικά είναι πολύ σημαντική για την Κίνα, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη βλέπουν ως ένα μικρό εμπόδιο στον τεχνολογικό τομέα και θέλουν οι κινεζικές εταιρείες να πιέσουν την κατάσταση της χρήσης εφαρμογών blockchain για την επίλυση προβλημάτων στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Paul Triolo,  επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Albright Stonebridge, δήλωσε στο CNBC.

Το προϊόν της BSN απευθύνεται σε εταιρείες, ιδίως σε εκείνες που λειτουργούν υποδομές cloud computer infrastructure. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο δημόσιο πρόγραμμα αναπαραγωγής cloud όπως η Amazon ή η Microsoft, ή θα μπορούσε να είναι μια εταιρεία που τρέχει το δικό της ιδιωτικό cloud ή intranet.

Η BSN τιμολογείται ως «μία στάση» για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών blockchain στο cloud, μια διαδικασία που διαφορετικά θα μπορούσε να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Το άλλο σημείο πώλησης της κινεζικής εταιρείας είναι ότι προσπαθεί να λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα στον κλάδο: τη διαλειτουργικότητα — ή να κάνει διαφορετικές αλυσίδες μπλοκ να λειτουργούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, εάν δύο τράπεζες είχαν και οι δύο εφαρμογές που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές πλατφόρμες blockchain, ενδέχεται να μην μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ωστόσο, οι εφαρμογές που δημιουργούνται μέσω της υποδομής BSN θα είναι διαλειτουργικές καθώς η εταιρεία γεφυρώνει διαφορετικές αλυσίδες μπλοκ.

Δείτε επίσης: Λευκός Οίκος: Προετοιμαστείτε για cryptography-cracking κβαντικούς υπολογιστές

Για εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν πολλές εφαρμογές blockchain στον οργανισμό τους, το προϊόν της BSN θα τους επέτρεπε να το κάνουν μέσω του προμηθευτή cloud που χρησιμοποιούν αντί να εγκαταστήσουν νέους servers για να δημιουργήσουν ένα προϊόν blockchain. Η ιδέα είναι ότι μια επιχείρηση ή μια κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του BSN για να αναπτύξει εύκολα εφαρμογές blockchain, χωρίς να επιβαρυνθεί με υψηλό κόστος. Η ζήτηση τώρα είναι χαμηλή, σύμφωνα με τον He του Red Date, αλλά είναι ανοδική για το μακροπρόθεσμο μέλλον του προϊόντος. «Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια όλα τα cloud θα έχουν ένα τυπικό περιβάλλον blockchain για να χειρίζονται όλες τις εφαρμογές που σχετίζονται με το blockchain», δήλωσε ο CEO.

Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain
Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain

Ένα βασικό σημείο για το BSN, ωστόσο, είναι ότι δεν φτιάχνει το δικό του blockchain. Δεν υπάρχει crypto συνδεδεμένο στην πλατφόρμα του BSN. Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα έχει ουσιαστικά απαγορεύσει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με crypto και τις έχει κάνει παράνομες.

Ο Jehan Chu, διευθύνων σύμβουλος στην Kenetic με έδρα το Χονγκ Κονγκ και επενδυτής στην Red Date Technology, είπε στο CNBC ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μεγάλης κλίμακας δεν θέλουν ή δεν χρειάζονται ένα κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο στην υποδομή τους. «Αυτή είναι η περίπτωση χρήσης χωρίς κρυπτογράφηση και η BSN προσφέρει μια συναρπαστική υποδομή», είπε ο Chu. Οι μη κρυπτογραφικές αλυσίδες μπλοκ θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές για μεγάλες εταιρείες που δεν θέλουν να εκτεθούν στην επικίνδυνη και ασταθή φύση των ψηφιακών νομισμάτων.

Η Start-up Red Date Technology, η οποία έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, είναι μία από τις ιδρυτικές εταιρείες πίσω από την BSN. Αλλά το έργο υποστηρίζεται επίσης από οντότητες με δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση. Αυτό περιλαμβάνει το State Information Center (SIC) υπό το ισχυρό National Development and Reform Commission (NDRC). Η China Mobile, μια κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζει επίσης το έργο.

Η BSN έχει φιλοδοξίες να γίνει παγκόσμια. Ωστόσο, οι δεσμοί της με την κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσαν να το δυσκολέψουν. «Μέρος του ενδιαφέροντος για την BSN είναι ότι είναι ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα. Αυτή η φιλοδοξία σημαίνει επίσης ότι έχει τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο λόγω της σχέσης με την κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε ο Triolo από το Albright Stonebridge. Πρόσθεσε ότι η BSN «προσπαθεί να διαχωρίσει το τμήμα BSN International από τις εγχώριες προσπάθειες και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης».

Η πρόκληση δεν χάνεται κατά τον He, τον CEO της Red Date Technology. «Είναι μια τεράστια, τεράστια πρόκληση», αναγνώρισε όταν ρωτήθηκε για την παγκοσμιοποίηση του σχεδίου και για την αντίληψη ότι συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση. Είπε ότι η διεθνής έκδοση της πλατφόρμας θα είναι ανοιχτού κώδικα, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες στο δημόσιο τομέα να επιθεωρήσουν τον κώδικα για τυχόν πιθανά backdoors.

Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain
Η Κίνα χτίζει μια νέα πλατφόρμα blockchain

Εν τω μεταξύ, η συγκεντρωτική φύση των προσπαθειών blockchain της BSN θα μπορούσε επίσης να είναι μια πρόκληση παγκοσμίως. «Υπάρχει μια θεμελιώδης ασυμβατότητα μεταξύ της δεδηλωμένης φιλοδοξίας της Κίνας για υποστήριξη ενός εγχώριου οικοσυστήματος ανάπτυξης blockchain και της αποκεντρωμένης φύσης της τεχνολογίας blockchain», δήλωσε στο CNBC ο Garrick Hileman, επικεφαλής έρευνας στο Blockchain.com. «Αν η Κίνα δεν μπορεί να βρει έναν τρόπο να βολευτεί με την ανατρεπτική ισχύ και την απώλεια του κεντρικού ελέγχου που είναι εγγενής με την υιοθέτηση του blockchain, τότε η χώρα έχει μηδενικές πιθανότητες να γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον στρατηγικά σημαντικό τεχνολογικό τομέα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Red Date παραδέχτηκε επίσης ότι το να μην έχουν crypto στην πλατφόρμα τους είναι μια πρόκληση. Είπε ότι «πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται» για την προσφορά blockchain που δεν έχει να κάνει με crypto.

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο τεχνολογικό ανταγωνισμό. Η Κίνα έχει επικεντρωθεί σε αυτό που αποκαλεί «συνοριακές» τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών υπολογιστών και των ημιαγωγών. Το Blockchain είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας.

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης δώσει μεγάλη έμφαση στη διεθνή επέκταση, μια κίνηση που υποστηρίζεται από το Πεκίνο στο πλαίσιο της παγκόσμιας τεχνολογικής μάχης με τις Η.Π.Α. «Η σημασία του Blockchain Services Network είναι ότι είναι μια προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την ανάπτυξη οικοσυστημάτων blockchain με τους δικούς της όρους, με δικαιώματα για ρυθμιστικές προσεγγίσεις σε διαφορετικές δικαιοδοσίες», είπε ο Triolo.

Πηγή: cnbc.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS