ΑρχικήsecurityEuropol: Συνελήφθη phishing συμμορία που είχε κλέψει εκατομμύρια ευρώ

Europol: Συνελήφθη phishing συμμορία που είχε κλέψει εκατομμύρια ευρώ

Μέλη μιας phishing συμμορίας που βρίσκεται πίσω από απώλειες εκατομμυρίων ευρώ, συνελήφθησαν χάρη σε μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με επικεφαλής τη Europol.

Europol phishing

Μια διασυνοριακή επιχείρηση, με την υποστήριξη της Europol και με τη συμμετοχή της βελγικής (Federale Politie) και της ολλανδικής αστυνομίας (Politie), είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση μιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε phishing, απάτες, scams και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος“, είπε η Europol σε δήλωσή της χθες, Τρίτη.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση διακόπτει τις υπηρεσίες της εταιρείας δεμάτων Yodel

Οι αρχές επιβολής του νόμου κατάφεραν να συλλάβουν 9 υπόπτους μετά από έρευνες σε 24 σπίτια στην Ολλανδία. Επίσης, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε κατάσχεση πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, ηλεκτρονικών συσκευών, μετρητών, cryptocurrency και κοσμημάτων.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μέλη της phishing ομάδας που συνελήφθησαν μετά τη συντονισμένη επιχείρηση της Europol και των αστυνομικών δυνάμεων, έκλεψαν πολλά εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιώντας τραπεζικά credentials τα οποία είχαν κλαπεί μέσω phishing emails, SMS και μηνυμάτων που στέλνονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Αυτά τα μηνύματα στάλθηκαν από τα μέλη της phishing συμμορίας και περιείχαν έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε έναν ψεύτικο τραπεζικό ιστότοπο“, πρόσθεσε η Europol. “Θεωρώντας ότι έβλεπαν τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω αυτής της ιστοσελίδας, τα θύματα εξαπατήθηκαν και έδωσαν τα τραπεζικά τους διαπιστευτήρια στους υπόπτους“.

Δείτε επίσης: Adobe Acrobat: Εμποδίζει εργαλεία antivirus να παρακολουθούν αρχεία PDF;

Τα στοιχεία της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι εγκληματίες κατάφεραν να κλέψουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα θύματά τους με την παραπάνω μέθοδο. Χρησιμοποίησαν, επίσης, “money mules” για να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα από τους λογαριασμούς του θύματος και να εξαργυρώσουν τα χρήματα που αποκτήθηκαν με δόλο.

Η Europol και οι αστυνομικές αρχές συνέδεσαν κάποια από τα μέλη της phishing συμμορίας και με διακίνηση ναρκωτικών και πυροβόλων όπλων.

Η Europol, ως επικεφαλής της επιχείρησης, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών, έκανε τον συντονισμό και παρείχε αναλυτική υποστήριξη για την έρευνα.

Δείτε επίσης: Η νέα ομάδα ToddyCat στοχεύει Exchange servers σε Ασία και Ευρώπη

Ο κυβερνητικός οργανισμός έχει συντονίσει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις, είτε για τη σύλληψη κυβερνοεγκληματιών είτε για τη διακοπή κακόβουλων δραστηριοτήτων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Europol ανακοίνωσε την κατάργηση του FluBot. Το FluBot είναι ένα από τα πιο γνωστά Android malware που υπάρχουν. Μια προσπάθεια είχε γίνει και πέρυσι με τη σύλληψη μερικών βασικών μελών. Ωστόσο, το malware επέστρεψε μετά από εκείνες τις συλλήψεις. Τώρα, όμως, οι αρχές επιβολής του νόμου ανέλαβαν τον έλεγχο της υποδομής του FluBot, ώστε να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση χρηστών Android.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS