Οι εφαρμογές εικονικής εκμάθησης κοινοποιούσαν τα δεδομένα των παιδιών και τις διαδικτυακές δραστηριότητες τους σε διαφημιστές!
Δείτε επίσης: Moderna COVID: Ζητά έγκριση για εμβόλιο σε παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών
Εκατομμύρια μαθητές κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 παρακολουθούσαν τα μαθήματα τους μέσω εφαρμογών εικονικής εκμάθησης. Τι έκαναν όμως αυτές οι εφαρμογές; Παρακολουθούσαν τα προσωπικά τους δεδομένα και τις διαδικτυακές τους συμπεριφορές από εκπαιδευτικές εφαρμογές και ιστότοπους χωρίς τη συγκατάθεσή τους και σε πολλές περιπτώσεις κοινοποίησαν τα δεδομένα των παιδιών σε τρίτες εταιρείες διαφημιστικής τεχνολογίας, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η Human Rights Watch, ένας διεθνής οργανισμός υπεράσπισης, δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα τα ευρήματα μιας έρευνας που διεξήχθη από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2021, η οποία εξέτασε τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών εργαλείων μάθησης, που χρησιμοποιούνται από μαθητές σε όλο τον κόσμο όταν οι σχολικές περιφέρειες μετατράπηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Καταιγίδες μεγαλύτερες από τη Γη εντοπίστηκαν στον Δία
Black Basta ransomware: Όλες οι νέες τακτικές
Δείτε επίσης: LEGO Group και Epic Games συνεργάζονται για ένα ασφαλές metaverse για παιδιά
Από τα 164 προϊόντα που εξετάστηκαν σε 49 χώρες, η Human Rights Watch διαπίστωσε ότι 146 (89%) φαινόταν να εμπλέκονται σε πρακτικές δεδομένων που «έθεταν σε κίνδυνο ή παραβίαζαν τα δικαιώματα των παιδιών». Αυτές οι πρακτικές περιελάμβαναν την παρακολούθηση ή την ικανότητα παρακολούθησης παιδιών χωρίς τη συγκατάθεση των μαθητών ή των γονέων και τη συλλογή μιας σειράς προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την αναφορά, όπως η ταυτότητά τους, η τοποθεσία, η διαδικτυακή τους δραστηριότητα και οι συμπεριφορές τους και πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά τους.
«Τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι», είπε στο CNN Business η Hye Jung Han, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των παιδιών και την τεχνολογία στο Human Rights Watch. «Αλλά ακόμα κι αν ήξεραν τι συνέβαινε, δεν είχαν άλλη επιλογή. Τα παιδιά έπρεπε είτε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα και να το πληρώσουν με το απόρρητό τους, είτε να εγκαταλείψουν το σχολείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.»
Η Han είπε ότι η πλειονότητα των εφαρμογών και των ιστότοπων που εξετάστηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έστειλαν πληροφορίες των παιδιών στην Google και το Facebook, που κυριαρχούν συλλογικά στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης.
Εκπρόσωπος της Meta είπε στο CNN Business ότι η εταιρεία έχει πολιτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα των παιδιών και τους διαφημιστικούς περιορισμούς για το πώς μπορούν να στοχοποιηθούν ανήλικοι. Ένας εκπρόσωπος της Google είπε ότι απαιτεί από τους προγραμματιστές και τους πελάτες να συμμορφώνονται με τα δεδομένα και την προστασία απορρήτου και απαγορεύει οποιεσδήποτε εξατομικευμένες διαφημίσεις ή διαφημίσεις μάρκετινγκ που απευθύνονται σε λογαριασμούς ανηλίκων. «Διερευνούμε τους ισχυρισμούς της συγκεκριμένης αναφοράς και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις πολιτικής», είπε ο εκπρόσωπος.
Δείτε επίσης: Πατέρας “έριξε” το Internet μιας πόλης προσπαθώντας να εμποδίσει τα παιδιά του να συνδεθούν στο διαδίκτυο
Η έκθεση κοινοποιήθηκε σε μια κοινοπραξία περισσότερων από δώδεκα διεθνών ειδησεογραφικών ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των The Washington Post, The Globe and Mail και της El Mundo.
Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com