ΑρχικήinetDeep Nostalgia: «Ζωντανέψτε» παλιές φωτογραφίες με τη βοήθεια του AI!

Deep Nostalgia: «Ζωντανέψτε» παλιές φωτογραφίες με τη βοήθεια του AI!

Η νέα υπηρεσία Deep Nostalgia («Βαθιά Νοσταλγία») της εταιρείας MyHeritage, σάς βοηθά να «ζωντανέψετε» παλιές φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της τεχνολογίας Deepfake, στην οποία ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (AI) που έχει εκπαιδευτεί με βίντεο ανθρώπων, μαθαίνει να εισάγει fake πρόσωπα σε βίντεο ή να δημιουργεί βίντεο από απλές φωτογραφίες.

Η ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στα γενεαλογικά δέντρα, εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της με αυτή την τεχνητή νοημοσύνη που «ζωντανεύει» πορτρέτα νεκρών συγγενών, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι πελάτες της μπορεί να θεωρήσουν «μαγικές» τις κινούμενες εικόνες και άλλοι «ανατριχιαστικές».

Deep Nostalgia: «Ζωντανέψτε» παλιές φωτογραφίες με τη βοήθεια του AI!

Χρησιμοποιώντας αυτή την υπηρεσία με τη βοήθεια του AI, μπορείτε να δώσετε ζωή στις ασπρόμαυρες παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν προπαππούδες σας ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας, προσδίδοντάς τους φυσική κίνηση, όπως κάνει το Live Photos χαρακτηριστικό του iOS. Σίγουρα πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να σας συγκινήσει αν θυμάστε τους προγόνους σας όσο ήταν εν ζωή, ενώ μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας τους προγόνους τους με κάτι παραπάνω από μία φωτογραφία. Η τεχνολογία που δίνει κίνηση στις φωτογραφίες είναι της D-ID, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην αναπαράσταση βίντεο με τη χρήση της βαθιάς μάθησης.

Η κίνηση ενός προσώπου σε μια φωτογραφία διαρκεί συνήθως από 10 έως 20 δευτερόλεπτα, ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος οδήγησης του βίντεο. Τα βίντεο που αποτελούνται από μεγαλύτερη ακολουθία κινήσεων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία. Εάν θέλετε να δώσετε κίνηση σε πολλά πρόσωπα σε μία φωτογραφία, θα πρέπει να δώσετε κίνηση σε καθένα από αυτά ξεχωριστά.

Deep Nostalgia: «Ζωντανέψτε» παλιές φωτογραφίες με τη βοήθεια του AI!

Οι χρήστες που έχουν συνδρομή στο MyHeritage μπορούν να δώσουν κίνηση σε απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών. Οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να δώσουν κίνηση σε αρκετές φωτογραφίες δωρεάν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των προσώπων στη φωτογραφία.

Η χρήση της τεχνολογίας όμως δεν περιορίζεται στο να φέρνει απλά παλιές φωτογραφίες στη ζωή. Χρησιμοποιώντας βίντεο εκφράσεων προσώπου που διαθέτει στο database της, εφαρμόζει αυτά που κρίνει πως είναι καταλληλότερα σε κάθε φωτογραφία και έτσι μπορεί να λειτουργήσει με οποιαδήποτε φωτογραφία προσώπου. Μάλιστα μερικοί εφαρμόζουν την εν λόγω τεχνολογία ακόμα και σε αγάλματα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την κίνηση σε προσωπείο από το μουσείο της Ακρόπολης, με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Για να ανεβάσετε τη δική σας φωτογραφία, το site σάς ζητά να εγγραφείτε στην υπηρεσία της MyHeritage. Από εκεί, η υπηρεσία επεξεργάζεται τη φωτογραφία που θα ανεβάσετε και παράγει το αντίστοιχο GIF. Στους όρους χρήσης το site αναφέρει πως δε μοιράζεται τις φωτογραφίες σας με τρίτους, ενώ οποιεσδήποτε φωτογραφίες ανεβαίνουν στο site χωρίς να έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας, σβήνονται αυτόματα για να προστατευτεί το απόρρητό σας.

Ωστόσο, η τεχνολογία AI Deepfake προκαλεί και ανησυχίες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη διασπορά παραπλανητικών φωτογραφιών ή ακόμα και στην κατάχρηση φωτογραφιών που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο οι χρήστες, οι οποίοι μπορεί να δουν ξαφνικά τον εαυτό τους να παίζει σε ταινίες πορνό, για παράδειγμα.

Deep Nostalgia: «Ζωντανέψτε» παλιές φωτογραφίες με τη βοήθεια του AI!

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τα Deepfakes που δημιουργούνται χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων. Τα περασμένα Χριστούγεννα, το βρετανικό κανάλι “Channel 4” προκάλεσε αντιδράσεις προβάλλοντας ένα fake αλλά άκρως αληθοφανές βίντεο της βασίλισσας Ελισάβετ.

H ίδια η MyHeritage φαίνεται πως αναγνωρίζει τις ανησυχίες και δηλώνει πως δεν θα προσθέτει ήχο στα βίντεο, για να αποφύγει τη δημιουργία «deepfake ανθρώπων».

Στο site της υπηρεσίας εμφανίζονται ως παραδείγματα κινούμενα πορτρέτα της βασίλισσας Βικτωρίας και της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ. Τον Φεβρουάριο, η MyHeritage ανήρτησε στο YouTube ένα αντίστοιχο βίντεο του Αβραάμ Λίνκολν, με ευκαιρία την επέτειο γέννησής του.

To Deep Nostalgia μπορεί να χειριστεί μόνο μεμονωμένα στιγμιότυπα και να ζωντανεύει μόνο πρόσωπα. Μπορείτε να ανεβάσετε πέντε φωτογραφίες δωρεάν στο site της MyHeritage για να δοκιμάσετε το Deep Nostalgia, όμως μετά από αυτό θα πρέπει να εγγραφείτε για να χρησιμοποιήσετε επί πληρωμή την υπηρεσία.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS