ΑρχικήHow ToiPhone: Πώς να κρύψετε το μοναδικό όνομα της συσκευής σας από apps

iPhone: Πώς να κρύψετε το μοναδικό όνομα της συσκευής σας από apps

Το iPhone σας δυσκολεύεται να κρατήσει καλά τα «μυστικά» σας. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό. Το τί κάνετε στο Διαδίκτυο, ποια apps κατεβάζετε και, συχνά, το πού πηγαίνετε, είναι δεδομένα που μπορούν να συνδεθούν με το λεγόμενο αναγνωριστικό διαφήμισης του iPhone (τα Android κινητά έχουν παρόμοιο αναγνωριστικό διαφήμισης). Σε συνδυασμό με διαθέσιμα στο εμπόριο databases, αυτή η μοναδική αλφαριθμητική συμβολοσειρά μπορεί να αρκεί ώστε τρίτοι να είναι σε θέση να συνδέσουν τις ενέργειες ενός iPhone με το πραγματικό όνομα του κατόχου του.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης αποτελεί η δημοσίευση ενός άρθρου στις 5 Φεβρουαρίου από τους New York Times, το οποίο αποκαλύπτει τις κινήσεις των ατόμων που εμπλέκονται στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η εφημερίδα απέκτησε ένα σύνολο δεδομένων που συνδέει δεδομένα τοποθεσίας τηλεφώνου με αναγνωριστικά διαφήμισης, τα οποία, σε συνδυασμό με άλλα διαθέσιμα databases, επέτρεψαν τη σύνδεση αυτών το δεδομένων τοποθεσίας με το όνομα μιας συσκευής και κατ’επέκταση με τον κάτοχό της.

iPhone: Πώς να κρύψετε το μοναδικό όνομα της συσκευής σας από apps

Υποθέτοντας ότι λειτουργούν με τους κανόνες της Apple, οι προγραμματιστές εφαρμογών έχουν πρόσβαση στο αναγνωριστικό διαφήμισης ενός τηλεφώνου, ζητώντας την απλώς από το τηλέφωνο. Σκεφτείτε ένα αναγνωριστικό διαφήμισης, όπως το πιο γνωστό web cookie που σας ακολουθεί στο Διαδίκτυο, να θυμάστε τί κάνετε και ανταλλάξτε πληροφορίες με ιστότοπους στην πορεία. Το τηλέφωνό σας έχει κάτι σαν cookie – αυτό είναι το αναγνωριστικό διαφήμισης.
Το αναγνωριστικό διαφήμισης του τηλεφώνου σας είναι μία ακόμη ψηφιακή οδός που οδηγεί απευθείας σε εσάς.

Εάν θέλετε να προστατεύσετε το απόρρητό σας όταν, για παράδειγμα, πηγαίνετε στο γιατρό ή σε μια συνάντηση, αυτό θα σας απασχολεί. Πολλά από τα apps του τηλεφώνου σας, που έχουν πρόσβαση στο αναγνωριστικό διαφήμισης, παρακολουθούν την τοποθεσία σας. Ενώ τα apps ενδέχεται να υπόσχονται να αποθηκεύσουν αυτά τα δεδομένα ανώνυμα, το άρθρο των New York Times παρέχει ένα παράδειγμα του πόσο εύκολο είναι να συνδεθούν αυτά τα αναγνωριστικά (και όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτά) με πραγματικά πρόσωπα.

iPhone: Πώς να κρύψετε το μοναδικό όνομα της συσκευής σας από apps

Πολλές εταιρείες προσφέρουν εργαλεία που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε με δεδομένα να ταιριάζει με τα αναγνωριστικά με άλλα databases, εξηγεί η εφημερίδα. Και αυτά τα databases μπορεί να περιέχουν το πραγματικό σας όνομα και τη διεύθυνσή σας.

Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να μετριαστεί η απειλή του απορρήτου σας. Συγκεκριμένα, η Apple προσφέρει στους χρήστες την επιλογή να αρνηθούν την πρόσβαση των εφαρμογών στο αναγνωριστικό διαφήμισης. Η απενεργοποίηση της πρόσβασης των εφαρμογών στα δεδομένα τοποθεσίας είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τα apps να υπολογίσουν την τοποθεσία του τηλεφώνου σας – όπως οι συνδέσεις σε δίκτυα Wi-Fi. Επίσης, δεν πρέπει να παρέχετε στα apps πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας, εκτός εάν τη χρειάζονται απαραιτήτως για να λειτουργήσουν, όπως, για παράδειγμα, μια εφαρμογή χάρτη.

iPhone: Πώς να κρύψετε το μοναδικό όνομα της συσκευής σας από apps

Για να αρνηθείτε την πρόσβαση εφαρμογών στο αναγνωριστικό διαφήμισης του τηλεφώνου σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”
  • Πατήστε “Απόρρητο”
  • Επιλέξτε “Παρακολούθηση”
  • Απενεργοποιήστε την επιλογή που λέει “Να επιτρέπεται η παρακολούθηση από τις εφαρμογές”

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η σελίδα μενού δεν καθιστά αμέσως σαφές ότι αυτή η ενέργεια θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αλλά το κάνει. Κάνοντας κλικ στο “Μάθετε περισσότερα” μεταφέρεστε σε μία σελίδα που σας εξηγεί τί ακριβώς γίνεται.

Πηγή: mashable.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS